Bibliotecile Sibiului

Primele informatii pe 2007 din presa in legatura cu bibliotecile s-au referit la inaugurarea Bibliotecii Astra din Sibiu. A fost primul moment al ceremoniilor care au inaugurat programul Sibiu – capitala culturala europeana. Se pare insa ca biblioteca nu este inca pregatita pentru a functiona, deschiderea pentru public se va face in prima jumatate a anului. Cu toate acestea si in ciuda efortului pe care il presupune (re)amenajarea unei biblioteci (experienta despre care, din cate stiu, nu a scris nimeni la noi pana acum), Biblioteca Astra s-a anuntat cu un proiect special pregatit, ceea ce presa a ignorat. Proiectul se numeste „Europa – un patrimoniu cultural comun prin Lectură – Cultură – Natură„, fiind concentrat pe valorificarea colectiei de documente Emil Cioran. Actiunea ar putea sa se bucure de succes european datorita faimei si caracterului provocator al personajului, chiar daca e un subiect marketizat si reciclat pana la saturatie editoriala de Humanitas. Cel putin e o ocazie noua de a discuta despre „le malheur d’etre roumain” a cuiva care, cum singur spune, oriunde mergea se simtea strain.

Si daca tot suntem la Sibiu, de remarcat si schimbarea de catalog la Biblioteca Centrala a Universitatii „Lucian Blaga” care a trecut de la Alice, la Liberty. La o prima vedere, o interfata foarte curata si intuitiva.

Ar fi fost util pentru toata lumea daca bibliotecile ar fi publicat pe site-urile lor o evaluare a softurilor folosite si o prezentare a problemelor cu care s-au confruntat. In lipsa unei scoli de biblioteconomie care sa asigure o formare completa si adecvata (din cate stiu nu se preda mare lucru despre softurile de biblioteci, ca sa nu mai spun ca nu exista o specializare de bibliotecar de sistem), atunci experienta din campul muncii devine esentiala. Daca nici aceasta nu este impartasita…

Tot pe site-ul BCU-ului exista si o legatura catre un „catalog al bibliotecilor din Transilvania”. Legatura nu merge si e prima oara cand aud de asa ceva. Despre ce sa fie vorba?

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: