ROLiNeST

De curand, pe lista de discutii biblos s-a pornit o mare zarva in jurul catalogului colectiv ROLiNeST, radicalizand punctele de vedere dar si explicitandu-le. Sub aceasta denumire misterioasa si dificila ortografic, se ascunde cel mai mare catalog colectiv romanesc, de bine, de rau, functional. Cand spun ca se ascunde, spun bine, deoarece el este total necunoscut pentru utilizatori ( o cautare pe Google dupa „catalog colectiv” nu-l gaseste in primele pagini). Nu stiu exact de ce se intampla asta! Nu au nevoie utilizatorii de el deoarece la noi schimbul interbibliotecar este nesemnificativ, poate interfata e antipatica sau nu e ergonomica, rezultatele cautarilor sunt impredictibile, nesigure, nu este popularizat suficient, nu este explicata suficient functionarea? In orice caz, ceva promovare i s-a facut, cel putin printre bibliotecari, iar o legatura spre catalog si explicatii succinte se gasesc pe o pagina a BCU Iasi inca din 2005. Cred ca se intampla asa si datorita faptului ca a avut acest caracter de instrument nefinalizat, de copil orfan ostracizat.

Ideea de catalog colectiv nu este noua, chiar si la noi, fara a avea insa o traditie a colaborarii foarte puternica. De exemplu, in 1968 am gasit ca a fost publicat un Catalog colectiv al cartilor de film aflate in principalele biblioteci din Romania. Sau, in 1969 se realiza la nivelul judetului Galati un Catalog colectiv al publicatiilor psiho-pedagogice si didactice. La un moment dat s-a incercat realizarea unui catalog cumulativ al editiilor Elzevir. Catalogul colectiv al incunabulelor realizat de Elena Maria Schatz, are si el o istorie mai veche (incepand cu lista lui Constantin Karadja, primul catalog colectiv). In ceea ce priveste incunabulele, circula legenda bibliologica ca in comunism particularii sau unele biblioteci, in special cele religioase, ascundeau existenta unor astfel de valori de frica sa nu le fie confiscate. De aici s-a pastrat probabil un reflex de a tine propria colectie in taina, de a dezvolta mijloace de consultare secrete. In orice caz, colaborarea in aceasta directie s-a cantonat la initiative izolate sau locale, partiale, necontagioase. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste realizarea de cataloage colective automatizate. Intreprinderi temerare si singulare s-au stins fara ecou sau au ajuns la o realizare mai curand modesta. Ma gandesc la catalogul colectiv al bibliotecilor publice datand parca tot din 2005. Ma refer la ROLiNeST, cu siguranta cel mai fiabil si mai complex instrument de cautare colectiva de pana acum. Si ma gandesc de asemenea la vizionarul catalog colectiv national partajat, proiect propus in cadrul ANBPR, sau la necunoscutele initiative zonale (cataloage colective judetene, stiu ca exista aceasta intentie la BJ Vaslui, ca aspiratie macar, si se pare ca a existat si la Bacau).

Anunțuri

Un răspuns

  1. Banuiesc ca ROLiNeST e de la Ro – Romanian, Li – Library, Ne – Network, ST – System Technology.
    Nu stiu de ce a fost atit de criticat pentru ca mie mi se pare destul de logic, cel putin la cautare, e chiar banal. Poate ar fi trebuit pus un link catre un fisier cu explicatii asupra rezultatelor unei cautari (metacautare, rezultate etc.) Ca nu-l gasim pe google e datorita faptului ca termenul de catalog colectiv nu a fost folosit in materialele ce s-au publicat despre el si atunci… nu apare.
    Ca nu prea a avut publicitate e vina managerului de proiect si a faptului ca nu au mai fost fonduri precum si o buna coordonare a activitatilor de dupa implementare. Eu sunt unul dintre participantii activi si nerenumerati ai acestui proiect, insa in ciuda acestei probleme sunt un sustinator al catalogului . Si mai cred ca am avut si o sarcina dificila comparativ cu colegii de echipa din Iasi, Cluj, Timisoara, care, avind Aleph, nu au trebuit sa faca singuri diverse setari pentru a fi functional, acestea realizindu-le furnizorul produsului Metalib, care era si cel ce asigura service pentru cele trei cataloage. Studiind ceva management de proiect am realizat ca erau multe probleme de mentalitate româneasca care au dus la rezultate nu tocmai grozave. Proiectul nu mai e sustinut financiar de minister, deci a ramas fara intretinere… care banuiesc ca e peste 10.000 EUR.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: