Bibliotecile publice spaniole

 

In Spania sunt 52 de biblioteci publice de stat, situate in capitalele celor 17 comunitati autonome (cu exceptia oraselor Barcelona, Bilbao, Ceuta, Pamplona si San Sebastián).

Cel mai important act legislativ national este Regulamentul bibliotecilor publice de stat, insa fiecare comunitate dispune de legislatie proprie cu privire la biblioteci.

Pe siteul Bibliotecii Nationale gasim Directorio de Bibliotecas Españolas precum si un Catalogo colectivo de publicaciones periodicas (C.C.P.P.). Exista, de altfel, o multitudine de cataloage colective: Catálogo Colectivo del Patrimonio Bibliográfico, Catálogo Colectivo de Red de Bibliotecas Universitarias Españolas (REBIUN), Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya, Catálogo Colectivo de HeMEroteCAs Españolas de Ingeniería, Informática y TecNOlogía (MECANO), Catálogo colectivo de Castilla y León, Catálogo Colectivo Bibliotecas Públicas Región de Murcia (RBPM) s.a.
Biblioteca Cataloniei este considerata si ea ca biblioteca nationala.

Ministerul Culturii, prin Directia generala a cartii, arhivelor si bibliotecilor coordoneaza si asigura colaborarea in cadrul sistemului ( publica Correo Bibliotecario si intretine lista de difuzare PUBLICAS, precum si reteaua de catalogare partajata REBECA).

Exista doua fundatii care acorda un sprijin sustinut activitatii bibliotecilor publice spaniole: Fundatia Germán Sanchez Ruipérez si Fundatia Bertelsmann.

(Mesaj in curs de editare)

In imaginea de mai jos biblioteca Jaume Fuster, una dintre cele mai moderne biblioteci publice din Barcelona.

jaumefuster.JPG

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: