„Încălzirea globală” din sălile de lectură

Consider că o temă interesantă de discuţie ar fi confortul utilizatorilor în sălile de lectură. La BCUB aceasta problema este o preocupare constanta careia i s-a acordat foarte multa atentie inca de la inceput. Si totusi, sălile de lectura ale acestei biblioteci au fost prevăzute cu sisteme de ventilaţie care intreţin un climat artificial constant indiferent de anotimp. Dacă ar fi să folosim un termen geografic, practic avem de a face cu un climat tropical uscat. La acest sistem, vitregit se pare din naştere, în ultimul timp s-a mai adăugat un element nou, e vorba de laptop-uri, care încet dar sigur au început să invadeze spaţiul de lectură. Astfel avem un nou val de căldură, dar de data aceasta la purtător. Spre deosebire de valul unitar centralizat, aceasta din urmă acţionează într-un perimetru restrâns, dar totuşi destul de perceptibil, pentru că în momentul în care treci prin zona respectivă te izbeşte în mod suplimentar un val de căldură, aşa că numai plantă să nu fii! Dar din fericire nu avem aşa ceva, ceea ce  e bine pentru ele şi rău pentru noi, deoarece singurul schimb de gaze pe care îl realizăm de zor este cel de dioxid de carbon. Aerul proaspăt care ar fi trebuit să-l primim prin sistemul de ventilaţie, probabil că este distribuit prin rute ocolitoare doar în parter şi în depozite, unde, alt paradox, avem în permanenţă un climat cvasi-polar.
Dioxidul de carbon pe care îl avem în exces în sălile de lectură nu face altceva decât să îngreuneze funcţiile creierului şi să diminueze capacitatea de concentrare a utilizatorilor care după două ore de stat în acest mediu dau bir cu fugiţii şi iau cu asalt bufetul. Aşa că, dacă intamplator treceţi prin sălile de lectură de la BCUB şi mai vedeţi din când în când cititori picaţi la datorie pe mesele de studiu nu-i certaţi, singura vinovată pentru această stare de fapt este „încălzirea globală”.

Reclame

3 răspunsuri

  1. O tema interesanta, dar se pot discuta si alte aspecte ale confortului…in biblioteci. Si aici ma refer la Biblioteca Nationala, care pe timp de iarna este o adevarata pestera. Aerul din BCUB este respirabil, si conditiile sunt cele care sunt din motive de prezevare si conservare a materialelor detinute de biblioteca. Cu toate astea, este o sabie cu doua taisuri, dar comparand cu ce-i mai rau, pot spune ca BCUB reprezinta ce-i mai bun.

  2. ce frumos suna incalzirea globala sustin ce spune D-soara Adyna dar BCUB are cele mai excelente conditii, nu uitati ca sunt pe printre cele mai frumoase biblioteci Top 100 biblioteci internationale

  3. bufetul parca e punctul de atractie, uneori.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: