Legea achizitiilor publice in biblioteci

carti.jpgNoua legislatie privind achizitiile publice a creat o stare de criza in biblioteci si de confuzie in randurile bibliotecarilor. Documentele achizitionate de biblioteci sunt produse speciale deoarece piata de carte are particularitatile ei, intre altele, fiecare titlu are un singur producator, deci nu poate fi propriu-zis licitat. Daca luam in considerare furnizorul intermediar, atunci se pune problema imprevizibilitatii productiei editoriale, ceea ce te pune din nou in imposibilitatea organizarii unei licitatii deoarece nu stii, in perspectiva anuala, ce urmeaza sa achizitionezi, deci se exclude orice anticipare a estimarii valorii contractului. Ca sa nu mai spunem ca furnizorii de documente ai unei biblioteci sunt foarte diferiti in ceea ce priveste statutul lor juridic si natura ofertelor.

OUG 34/2006 incearca sa puna ordine in achizitiile publice si intr-un fel sa simplifice procedurile, eliminand practicile veroase. Potrivit acesteia, bibliotecile devin „autoritati contractante” si trebuie sa se inscrie aici (deocamdata am gasit doar 6 biblioteci inregistrate). Orice achizitie trebuie sa se faca pe baza unui contract de achizitie publica atribuit pe baza de licitatie. Bibliotecile trebuie sa-si infiinteze un departament intern specializat pentru realizarea achiziţiilor publice, care gestioneaza toate tipurile de achizitii realizate de institutia publica respectiva. Achizitia directa se poate face, dupa cum se spune in art. 19 din OUG 34/2006, doar in masura in care nu se depaseste „echivalentul în lei a 5.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, serviciu sau lucrare”. Conditiile in care se poate face o negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de negociere sunt prevazute la art. 122 din OUG 34/2006.

Dupa ce anul trecut bibliotecile au fost panicate de Copyro cu „dreptul de imprumut” (despre aceasta poveste aici), acum ANRMAP este noua institutie care face viata grea bibliotecarilor.

Reclame

Un răspuns

  1. Se pare ca OUG 34 /2006 nu face viata chiar atat de grea bibliotecarilor. Avem si acea derogare de la ANRMAP, compartimentele de achizitii nu se justifica, mai ales pentru bibliotecile mici, si in plus traim in Romania, unde legea e data ca sa existe si se aplica dupa „ureche”. Dovada si lipsa comentariilor la un astfel de subiect

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: