Detalii din cadrul Universitatii din Amsterdam

Biblioteca Universitara din Amsterdam detine peste patru milioane de volume, 70.000 de manuscrise, 500.000 de scrisori si 125.000 de harti. Se regasesc, de asemenea, colectii speciale in Departamentul de Lucrari Valoroase si Rare, in Muzeul Manuscriselor si Scrisului, in Biblioteca Rosenthaliana avand in componenta materiale despre cultura si istoria ebraica, si Departamentul de Documentare in Miscari Sociale. In plus, o parte dintre departamentele universitatii au biblioteci individuale.

Muzeul Universitar prezinta istoria invatarii, cercetarii si vietii de student la Universitatea din Amsterdam. Arhivele organizatiilor studentesti datand din 1800 constituie o parte majora a colectiilor muzeului. Exista o colectie a pozelor profesorilor. Date despre profesori exista inca din anul 1632. Muzeul detine un numar considerabil de publicatii istorice despre profesori si cladirile universitatii, fotografii, postere si medalioane.

Muzeul Manuscriselor si Scrisului, numit dupa fondatorul acestei colectii – J.A. Dortmund, detine exemple de manuscrise si scrieri din toate partile lumii. Expozitia prezinta o trasare a istoriei scrisului incepand cu anul 3000 i.Hr. pana astazi. Istoria scrisului in Occident este evidentiata prin exemple de texte latine si grecesti, scriere runica, manuscrise medievale si umaniste. Exista, de asemenea, si exemple de caligrafie din perioade ulterioare. Dezvoltarea scrisului in lumea orientala este prezenta prin manuscrise etiopiene, ebraice si siriene, caligrafie persiana si araba, scrieri indiene pe diferite materiale. Sunt prezente exemple de scrieri cuneiforme pe tablite de piatra, suluri de piele din Mesopotamia si hieroglife pe pietre funerare egiptene.

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. wow! nu te plictisesti acolo. si cateva detalii despre cum se face inscrierea, cum e cu accesul la documente, care sunt serviciile mai deosebite ale bibliotecii ne poti scrie intr-un mesaj. multumesc!

  2. Da, cat de curand o sa fac o prezentare cu mai multe detalii.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: