Biblioteca Judeteana Buzau

bjbuzau1.JPGVizitand Buzaul in week-end (webcam din Piata Dacia) am cautat Biblioteca Judeteana. Sambata si duminica nu are program, asa ca trebuie sa ma multumesc cu fotografii si cu informatiile de pe site.

Buzaul, aflam din prezentare, are biblioteca publica din 1873, biblioteca cu o istorie onomastica semnificativa. Astfel, s-a numit pe rand „Carol I” (la fel ca Fundatia Universitara), „Alexandru Marghiloman” (a carui donatie de carte nu va rezista epurarii comuniste), „Al. Sahia”, iar astazi „V. Voiculescu”.

Biblioteca are conexiune la Internet si, din 2004, „lucreaza in sistem informatizat”. Nu are catalog online, desi pe site se spune totusi ca ar avea, insa eu nu l-am gasit (culmea e ca apare in catalogul colectiv!). Site-ul nu are data ultimei actualizari, potrivit contorului numara doar 918 vizite, nu am gasit nimic despre colectii, despre structura lor si tendintele de dezvoltare, nu este publicat raportul institutiei (cum cere legea). Sunt puse la dispozitie numeroase fotografii din care aflam un bibliomediu placut, prielnic lecturii. In special Aula „Basil Iorgulescu” pare a fi deosebita (cladirea este de patrimoniu, arhitect fiind Grigore Cerchez). Biblioteca organizeaza sau gazduieste numeroase activitati culturale, chiar impresionant de multe (concerte, expozitii, comunicari stiintifice, lansari de carte, etc.)

bjbuzau.JPG

Reclame

Un răspuns

  1. Ciudat ca o biblioteca publica sa nu aiba program sambata si duminica!
    Povestea cu site-ul neactualizat/cu informatii incomplete e un simptom al carentelor de comunicare de care sufera bibliotecile romanesti. Inteleg ca unei biblioteci satesti sau chiar dintr-un oras mai mic poti sa-i treci cu vederea absenta unui site (nu pentru ca aceasta absenta ar fi ceva normal, ci pentru ca in bibliotecile mici pot interveni mai multi factori descurajatori – bugetul, lipsa unui informatician care sa creeze si actualizeze site-ul etc.), dar pentru o biblioteca judeteana e inadmisibil sa nu ai site sau, daca-l ai, sa nu-l actualizezi periodic.
    Nu vreau sa ma avant in alte consideratii. Il cunosc pe actualul director al Bibliotecii Judetene din Buzau si mi se pare o persoana bine intentionata si implicata. Probabil ca exista si motive obiective pentru aceasta stare de fapt. Dar, ca sa raman pe teritoriul ideilor generale, cred ca si lipsa de reactie a celor care beneficiaza de serviciile bibliotecii incurajeaza aceasta politica a minimei rezistente. La noi, la BCU Bucuresti, apar studenti care ar dori ca biblioteca sa fie deschisa si noaptea (lucru irealizabil in conditiile actuale si cine stie cati ani de acum inainte!), iar la Buzau nu s-a gasit nimeni sa conteste decizia de a tine biblioteca inchisa sambata si duminica?

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: