Studentii isi constituie propriul fond documentar

In conditiile in care, in unele cazuri, politicile documentare pe web ale institutiilor de invatamant superior sunt incerte, nu exista sau raman neexplicate, studentii, prin retelele sociale sau organizatiile studentesti, isi creeaza propriile baze de date documentare. Revista studenteasca The Bullet se interesa intr-un articol despre ce se intampla cu lucrarile de licenta dupa ce sunt sustinute (cunoscut fiind traficul la vedere care se face cu aceste texte in fiecare an). In urma investigatiei a rezultat ca sunt distruse sau depozitate pe undeva si uitate acolo pe motiv ca daca ar fi in biblioteca, ar fi sursa pentru plagiate. Mai intelep poate ar fi sa se creeze o baza de date la nivel national cu aceste texte (ceea ce ar fi destul de usor de facut), iar noile lucrari sa fie comparate cu aceasta baza de date. In orice caz, studentii s-au organizat si arhiveaza singuri aceste lucrari pentru a fi de folos generatiilor viitoare. Site-ul regielive.ro are un sistem pe puncte care nu iti permite sa descarci lucrari din baza lor de date decat daca ai puncte obtinute prin incarcarea pe site a altor lucrari. Printre altele, aici am gasit si o lucrare de master despre Managementul stresului la bibliotecari, teza sustinuta la facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din Bucuresti.

Comunitatea infostud, la randul ei, si-a inceput o biblioteca online de unde pot fi descarcate cateva lucrari, nu neaparat din domeniul public.

Reclame

Un răspuns

  1. Nu peste tot e la fel. De exemplu, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială un exemplar din tezele de licenţă este păstrat timp de trei ani în bibliotecă, dar exclusiv cu drept de consultare la sală (sunt interzise împrumutul la domiciliu şi fotocopierea).

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: