Mashups* in biblioteci

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre mash-up-uri, aplicatii web care combina rezultatele altor servicii web. Apar noi dispozitive aflate la indemana tuturor de filtrare si mixare a fluxurilor de informatii (precum Yahoo! Pipes) care inclina inevitabil balanta in favoarea unor medii de documentare personalizabile. Insasi instrumentele de cautare si selectie a informatiilor sunt acum concepute de utilizator.

Alte exemple din aceasta categorie : geolocalizarea fotografiilor pe Flickr sau identificarea cartografica a locurilor mentionate in lucrarile din Google Book Search (a se vedea mesajul Books : Mapped). Cred ca putem introduce aici si Worldcat identities sau serverul de legaturi SFX (asistent SFX are si ROLiNeST , un avantaj important al acestui metacatalog). De asemenea, unele softuri de cautare de informatii, supraadaugate sistemelor de gestiune a colectiilor bibliotecii, in masura in care combina continut din mai multe surse, sunt si ele in acest trend: Endeca IAP (Information Access Platform), Primo, motorul de cautare open source Lucene. Aceste tehnologii schimba perspectiva asupra viitorului practicilor documentare, a regasirii informatiilor si, implicit, asupra catalogului de biblioteca.

* „mashups – un termen preluat din domeniul muzical, unde se refera la compozitii realizate prin adunarea unor fragmente din diferite piese muzicale. Pe Internet, mashups denumeste aplicatii noi create prin unirea de date si instrumente din surse diferite” (ComputerWorld)

Reclame

Un răspuns

  1. Am gasit acest post mai vechi si m-am gandit sa postez un link spre cateva exemple de mashups-uri, nu neaparat legate de biblioteca.

    http://mashupawards.com/

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: