ProLibro recomanda Vox libri

Vox Libri este revista editata de Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” din Deva, revista lansata in noiembrie 2005. In acel an, biblioteca era frecventata de peste 2.000 de utilizatori si avea un fond de 78.000 de documente.

Din numarul pe care il am in fata al revistei, 2(5-6)/2006, semnalez articolul Roxanei Bortos despre vedeta de subiect in Tinlib, din care citez un pasaj care mi-a provocat un zambet melancolic (eu tocmai meditam in mesajul precedent la depasirea etapei OPAC, etapa la care autoarea prognozeaza ca se va ajunge in viitor): „Cataloagele traditionale ne sunt si acum de ajutor, dar sunt convinsa ca ele vor fi inlocuite, treptat de catalogarea informatizata. Sa nu uitam ca, pe viitor, utilizatorii vor avea acces la catalogul on-line, prin internet”.

Un articol extraordinar este cel in care se povesteste experienta bibliotecarei care s-a implicat intr-un proiect cultural desfasurat in penitenciarul de maxima securitate de la Barcea. Au fost dezbatute cu detinutii teme propuse de bibliotecari si au fost prezentate carti. Pogramul se numeste Filocart, o carte pentru fiecare si este descris de Anamaria Dalya.

Din articolul scris de Luminita Vulcan, aflam privitor la statistica utilizatorilor care frecventeaza sala de lectura a bibliotecii ca 71% dintre cititori sunt pana in 40 de ani, iar casnicele si somerii vin cel mai putin la biblioteca (culmea, teoretic ei ar avea timp berechet).

Revista are aspiratii de a circumscrie o arie culturala larga, subiectele de bibliofilie si biblioteconomie intrepatrunzandu-se firesc cu altele cu surse de inspiratie in alte zone.

Mai citez aceste principii prevazute de Cristian Cristea pentru un cod etic al bibliotecarilor (dupa ton am senzatia ca sunt imprumutate sau prelucrate de undeva):

” Vrem sa oferim tuturor utilizatorilor nostri servicii de cea mai inalta calitate prin folosirea judicioasa a resurselor organizatiei,

Dorim sa avem o politica de servicii echitabila, acces echitabil la resursele si informatiile pe care le detinem, sa oferim raspunsuri adecvate, clare si intr-un mod curtenitor tuturor solicitarilor primite,

Ne raliem principiilor libertatii intelectuale si luptam impotriva oricaror incercari de limitare a acestora,

Protejam dreptul utilizatorilor la confidentialitatea datelor pe care le-au transmis sau pe care le primesc de la biblioteca (imprumuturi, surse consultate, date personale, etc.),

Nu lasam ca interesele personale sa primeze in detrimentul celor ale utilizatorilor bibliotecii, colegilor sau institutiei,

Facem distinctie intre convingerile personale si indatoririle profesionale si nu lasam ca aceste convingeri personale sa se interfereze cu telurile institutiei noastre sau cu asigurarea de resurse informative pentru aceasta si implicit pentru utilizatori

Ne straduim sa atingem excelenta in profesiune prin mentinerea si imbunatatirea cunostintelor si abilitatilor noastre, prin incurajarea perfectionarii profesionale a colegilor si prin indrumarea potentialilor aspiranti in aceasta profesie”

Subscriu, desigur!

Am citit cu interes aceasta revista, aproape de la un capat la altul, si am fost placut impresionat de emulatia intelectuala din jurul ei, motiv pentru care m-am decis sa o prezint aici cu o inescuzabila intarziere fata de momentul aparitiei.

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: