Revista online de biblioteconomie

Ma grabesc sa pun urmatoarea intrebare: daca ar fi sa publicam pe langa acest blog o revista de biblioteconomie, ceea ce am putea face imediat si fara mare efort, deocamdata fie intr-un wiki (ma gandesc la wikidot sau pbwiki, ), fie ca documente .pdf pe care le putem arhiva pe blog, ce teme ati propune si care sa fie titlul revistei?

Eu m-am gandit la aceste teme:

High-Tech in biblioteca

Publicatiile de biblioteconomie

Arhivele digitale (conservare, liber acces, acces la distanta, etc)

Biblioteconomia in perioada comunista

Site-ul de biblioteca

Utilizatorul secolului XXI (identitate virtuala, personalizare mediului documentar, mobilitatea informatiei, documentarea fara contact fizic etc)

Deontologia profesionistului in intermediere info-documentara

Rentabilizarea competentelor de biblioteconomie ( prelucrarea informatiei ca afacere)

Biblioteconomia in UE

Legislatie si informatie

Aveti alte idei?

Reclame

9 răspunsuri

 1. Ideea nu e rea, dar personal sunt sceptic in privinta sanselor de reusita. Revista presupune periodicitate. Or, nu poti respecta aceasta periodicitate in conditiile in care doar doi-trei oameni sunt dispusi sa scrie… periodic in ea, dupa cum se vede si din experienta acestui blog.

 2. Initiativa e laudabila.
  La rubrici ar putea intra si marketingul de biblioteca, serviciile de referinte…
  Din pacate, îi dau dreptate lui Robert. Trebuie gasita o alta cale,… poate ca denumirea de revista conduce la deznodamantul previzibil.
  Va propun sa stimulati, mai întâi de toate, colaborarea prin forma actuala a blog-ului. Poate dezvoltati rubricile aici. Pe masura ce se rafineaza informatia si se incheaga un „colectiv de redactori” acesta va putea propune, la modul natural, initierea unei publicatii online.

 3. Ideea nu e rea pentru ca e foarte buna, ba e o aparitie logica intr-un grup de indivizi care cred ca au ceva de spus. Eu cred ca revista se poate face cu relativa usurinta daca nu tintim prea sus, nu atat tematic cat teoretic si stilistic. Dinspre Charibda periodicitatii nu mi-as face griji, intrucat si ea poate fi variabila. Totul e sa marsam serios la idee. Subiecte? Demnitatea bibliotecarului, cultura organizationala a bibliotecilor, imaginea bibliotecii si a bibliotecarului, impactul social al bibliotecii, miza cartii electronice, comportamente de lectura. Personal subscriu si, daca e cazul, ma oblig.

 4. As fi super incantata de aceasta revista, insa daca nu sunt implicati oameni realmente specializati in acest domeniu agitatia e reasplatita cu tacere care sa foloseasca un limbaj cat de cat accesebil. Una e sa scrii un comentariu pe marginea unui articol si alta e sa te implici in elaborarea unei reviste.
  Subiecte importante Incotro bibliotecari? Haosul internet. Un depozit legal internet in Romania? Valorificare fondului de patrimoniu al bibliotecii. Digitizarea un pas inainte spre o biblioteca ideala?
  Sunt multe aspecte legate de coordonarea stransa a relatiei dintre editori si bibliotecari privind achizitia de carte .
  Am rasfoit o serie de reviste si articole de specialitate, singura nemultumire a fost ca majoritatea folosesc un limbaj greoi, multi autori respectabili parca ar face filosofie nu biblioteconomie, noi studentii de la Stiinta informarii si Documentarii separam paragrafele, le analizam si tot degeaba.

 5. Carmen, deocamdata eu nu mai am in vedere acest proiect, in sensul ca nu am timp sa ma ocup de el. As participa insa cu mici contributii daca se gandeste cineva sa-l faca, chiar si intr-un mod experimental. Intentia noastra (am pornit acest blog Oana Jianu, Kiss Laszlo si eu,bazandu-ne inca de la inceput pe sustinerea dlui dir. Robert Coravu de la BCU Bucuresti) era sa facem in final un portal de biblioteconomie in cadrul caruia sa apara si aceasta revista. Acum nu stiu ce se va mai intampla, daca va fi cineva interesat sa continue proiectul si cum.

 6. Sustin acest blog, l-am descoperit intamplator cautand niste materiale pentru referatele de la facultate din semestrul I – anul II, iar legat de revista din pacate nu am suficienta experienta sa pornesc alaturi de voi aceasta revista, cu 2 ani jumatate de experienta ca bibliotecar e infima si cu cei 2 ani de facultate pana in momentul de fata. Sustin portalul de biblioteconomie pentru ca noi incepatorii avem nevoie de un asemenea portal indiferent la ce biblioteca lucram, indiferent de aspiratii sau proiecte. Sper sa se poata continua.

 7. Stimati Colegi!

  Am vizitat acest blog cautand subiect pentru Buletinul electronic al bibliotecarilor maghiari din Romania, ReMeK-e-hirlevel, care apare din septembrie 2006, cu periodicitate lunara, si la redactarea careia particip inca de la pornire. Distribuirea o realizam cu ajutorul unui yahoogoups, iar forma o pastram cat se poate de simpla (fara imagini, accentul fiind doar pe continut). Am pornit buletinul in forma electronica din motivele amintite de dl. Pruteanu: se putea face imediat si fara mare efort. Ne-am confruntat cu problemele enumerate de dl. Coravu: am fost doar doua-trei persoane (in prezent patru) care am participat (participam) la redactare. Buletinul contine stiri despre evenimente din biblioteci, concursuri, aniversari, inofrmatii utile despre si pentru bibliotecari, etc. Desi inceputul nu a fost usor, in prezent suntem in posesia unui material prin care putem documenta o parte importanta din activitalile bibliotecarilor si bibliotecilor. Astfel rezultatul ne rasplateste pentru tot efortul depus, iar experienta am dobandit-o pe parcurs. V-am scris despre experinta noastra pentru a va incuraja in planurile Dvs. Va doresc succes!

 8. Multumim de incurajare.
  Credeti ca ati fi interesata sa prezentati lunar sumarul revistei si cateva randuri despre editie aici pe Prolibro? Stiu ca traducerea in romana ar fi parte care ar lua cel mai mult timp dar cred ca ar fi un castig pentru colegii bibliotecari care nu vorbesc maghiara dar sunt interesati de activitatile prezentate in revista. Se poate, daca sunteti interesata sa gasim un bibliotecar din afara redactiei revistei care sa faca traducerea. Spor la treaba si succes!

 9. Am gasit si eu blogul, pare util si interesant, o sa-l recomand colegilor mei maghiari din judet.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: