Digitizare pentru prezervare

… Dar si pentru o accesibilitate practic nelimitata si conditii de consultare aproape magice: http://arkhenum.picturelan.com/bm_nantes_oeb/
In imagine, Sf. Augustin in acest frumos exemplar din De Civitate Dei apartinand Bibliotecii Municipale din Nantes si digitizat de Arkhenum:
akhenum.JPG
(Via Klog)

Pe site-ul CIMEC poate fi consultata Biblioteca Digitala Nationala a Manuscriselor si Cartilor Vechi care contine documente din colectiile Bibliotecii Batthyaneum, inclusiv celebrul Codex aureus (navigarea e mai putin frustranta in aceasta baza de date cu IE). In imagine, pagina din Codex:

codex1.JPG
Tot CIMEC, observ cu ocazia acestei vizite online, digitizeaza revistele Teatrul si Dacia – Revue d’archéologie et d’histoire ancienne.

Anca Rapeanu are o buna prezentare a proiectelor si problematicii digitizarii fondului cultural, Digitizarea patrimoniului ştiinţific şi cultural în ţările din sud-estul Europei, prezentare din care am retinut aceste concluzii:

„În România, deşi importanţa partajării resurselor este unanim recunoscută, instituţiile încă lucrează la proiecte izolate, de mici dimensiuni. O altă problemă o reprezintă comunicarea şi cooperarea între organizaţii, fapt ce duce uneori la pierderi (aceeaşi muncă, făcută de două ori). Nivelul de expertiză în domeniu este eterogen – există diferite abordări ale digitizării moştenirii culturale, fapt ce produce fragmentări şi incoerenţe, iar problema accesului publicului nu este încă clar definită. Există cu siguranţă o nevoie pronunţată de expertiză în managementul proiectelor de digitizare – proiectele nu sunt diseminate suficient, iar iniţiatorii nu sunt pregătiţi să construiască modele business sau să găsească soluţiile manageriale cele mai potrivite pentru finanţarea proiectelor de digitizare pe termen mediu şi lung. Este necesară standardizarea şi coordonarea eforturilor, atât la nivel naţional cât şi la nivel regional.”

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: