• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,661 accesari
 • Anunțuri

Accesul la informaţia electronică din bibliotecile din Bulgaria a persoanelor cu handicap

Lumea bibliotecilor s-a schimbat foarte mult şi din această cauză ele trebuie să răspundă nevoilor de informare ale tuturor categoriilor de cititori inclusiv ale cititorilor cu dizabilităţi. În România, la Brăila, în cadrul Bibliotecii Publice Judeţene ştiu că există o sală specială organizată exclusiv pentru cititorii cu handicap de vedere. La Tulcea, tot biblioteca judeţeană a organizat un fel de serviciu ambulant de împrumut al publicaţiilor bibliotecii pentru persoanele din zonele greu accesibile, dar şi pentru cele care nu se pot deplasa la sediul bibliotecii din diverse motive. La Cluj, atat biblioteca universitara cat si biblioteca publica sunt dotate cu echipamente care sa le accesibilizeze pentru cititorii nevazatori. Biblioteca Metropolitana din Bucuresti are un serviciu special care se numeste Bilioteca sonora pentru nevazatori si ambliopi. La Biblioteca Central Universitară Carol I din Bucureşti, persoanele cu handicap beneficiază de un permis gratuit şi de asistenţă specială din partea personalului bibliotecii. Pe viitor, cu siguranţă că această categorie specială de utilizatori va beneficia de un tratament privilegiat şi chiar de săli speciale.

Unele biblioteci din lume au creat condiţii speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. În acest sens, în Bulgaria, Biblioteca Universitară „Sf.Kliment Ohridski” (cu site si in varianta nongrafica mai usor de citit de nevazatori) a iniţiat în anul 2002 un program special pentru aceştia care a fost inaugurat în Bulgaria sub supravegherea Consiliului Britanic. BU „Sf.Kliment Ohridski” este o bibliotecă sofiotă modernă cu tradiţie în sfera informării biblioteconomice din Bulgaria. Biblioteca deţine poziţia de lider în cadrul asigurării informaţiilor moderne. Încă de la crearea sa în anul 1888 şi până astăzi, alături de primul Institut de Învăţământ Superior din Bulgaria, BU „SF.Kilment Ohridski” s-a dezvoltat ca o bibliotecă europeană de marcă. Biblioteca are un fond de 2.100.000 de unităţi biblioteconomice dintre care amintim: lucrări ştiinţifice, manuale, presă veche, manuscrise, ediţii rare şi ediţii bibliofile, periodice, şi documente conservate pe suporturi electronice etc. Spectrul serviciilor şi resurselor oferite este extins neîncetat pe baza aplicării informaţiilor moderne şi ale tehnologiilor de comunicare.

Astăzi BU „Sf. Kliment Ohridski” pune la dispoziţia utilizatorilor următoarele servicii:
– căutarea informaţiei în cataloagele tradiţionale sau în cele electronice: ALEPH
– accesul liber la Catalogul Naţional al bibliotecilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi la cataloagele institutelor de cercetare
– utilizarea documentelor în sălile de lectură şi în centrele de împrumut
– pregătiriea de bibliografii la cerere
– utilizarea datelor de baze stocate pe CD-ROM sau în domeniul Internet
– comandarea unor documente pe cale electronică sau prin împrumut interbibliotecar naţional şi internaţional
– accesul gratuit la Internet, tehnoredactare şi printare, copierea şi microfişarea materialelor de biblioteca.

Din anul 2002 BU „Sf.Kliment Ohridski” oferă pentru cititorii cu handicap următoarele servicii:
– un loc automatizat pentru cititorii cu handicap de vedere în sala „Mediateka”, loc echipat cu un softwear special, un sintetizator pentru vorbire şi un Screen Reader ;
– pentru aceşti utilizatori de asemenea au fost puse la dispoziţie cataloagele electronice ale BU în versiunea text
– livrarea gratuita a documentelor pe cale electronică pentru persoanele cu handicap

Alti parteneri care s-au aventurat la realizarea acestui proiect au fost:
Fundaţia „Horizonturi”
Şcoala Primară „Louis Braille”
Asociaţia Orbilor, Centrul pentru o viaţă liberă
Fără monitor
Site-ul pentru ştiinţa bulgară „Democrit”

O descriere in limba romana a proiectului „Accesul la informaţia electronică din bibliotecile din Bulgaria a persoanelor cu handicap” poate fi citita aici.

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: