• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

Actul lecturii si efectului estetic

Nota admin blog: Nu stiu daca datorita popularitatii siteu-lui nostru sau din cauza vreunei confuzii cu publicatiile Asociatiei Bibliotecarilor din Romania am primit pentru a fi publicat pe blogul ProLibro urmatorul mesaj scris de dna Ludmila Klocza . Stirea mi-a placut si iat-o postata. Reamintesc totusi ca ProLibro este un blog fara apartenenta institutionala, favorabil insa oricarei colaborari cu alti bibliotecari in masura in care aceste colaborari corespund intentiei initiale care a fost de a informa si de a dezbate in mod efectiv si de a scrie diferit. In ceea ce priveste ziua bibliotecarului, am mai fost anuntat de dna Doina Ostafe ca saptamana bibliotecilor a fost sarbatorita si la BCU Timisoara, programul putand fi gasit aici. Ma intreb daca lucrarile simpozionului „Colloquia bibliothecalia”, aflat cel putin la a doua editie, vor fi disponibile si online?


 

Motto: “A şti să citeşti e ca o artă şi există o artă de a citi.” (Émile Faguet)

Se spune ca “biblioteca este vitrina unei comunitati” si pentru a dovedi acest fapt, elevii claselor a 9-a si a 10-a din cadrul Colegiului Economic “Nicolae Titulescu”din Baia Mare au decis sa transpuna o parte din operele literare citite in “tablouri”, prin crearea unor “poduri” intre lectura clasica si imagini. Transmiterea mesajului s-a concretizat prin “pictarea” unor operelor literare si expunerea lor in holul bibliotecii liceului. Prin culori si imagini elevii transmit informatia comprimata in simbolistica si cromatica. Opera literara este textul, asa cum a fost scris de catre autor, dar receptarea acestuia de catre cititori si materializarea estetica a mesajului reprezinta un proces de interactiune dinamica intre text si elevii scolii.

Estetica receptarii mesajului operei a dus la abordarea personala a textului de catre elevi, prin valorificarea momentelor operei, iar arta receptarii s-a integrata intr-o manifestare comunicativa a efectului estetic, in care cititorul detine un rol activ, ancorat in text.

Aceasta mini-expozitie a lucrarilor elevilor scolii se constituie ca un dar facut cu prilejul zilei de 23 aprilie, “Ziua bibliotecarului”, prin personalizarea cadrului ambiental al bibliotecii scolii, facandu-l mai placut, colorat si vesel, care să anuleze resentimentul provocat de “obligaţia” de a citi şi care să stimuleze interesul şi pasiunea pentru lectură, realizand o simbioza intre actul lecturii si “efectul estetic” al cartii. Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume, din doi în doi ani, la 23 aprilie, “Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor”, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii. Deviza acestei sărbători mondiale este “lectura pentru pentru toţi”.

În anul 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie “Ziua Bibliotecarului din România”. Din anul 1999 bibliotecarii din România sărbatoresc “Ziua Bibliotecarului” prin sesiuni de comunicări, vizite de documentare interbibliotecare, excursii, reuniuni şi mese festive. Revista “Biblioteca” consemnează anual principalele evenimente din bibliotecile publice româneşti dedicate acestei sărbători a profesiei. Este doar o coincidenţă că tot în 23 aprilie biserica creştină îl sărbătoreşte pe Sfântul Gheorghe, patronul spiritual şi protectorul armatei, dar şi sfântul biruinţei.

Ludmila Klocza, bibliotecar Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”

Ilustrari ale expozitiei:han.jpg

 

latiganci.jpg

scoala.jpg

copii.jpg

%d blogeri au apreciat asta: