O lume agitata

Nu putem spune ca ne plictisim daca urmarim scandalurile care coloreaza in ultimul timp  biblioteconomia romaneasca cu un tot mai pronuntat si neverosimil „specific national”.

Inexplicabilele actiuni ale directoarei bibliotecii din Bacau:

„Silvia Tomescu, directorul Bibliotecii Judetene „Costache Sturdza” Bacau, este acuzata de salariatii din subordine de abuz in functie, fals in acte si uz de fals. Mai multi angajati ai institutiei de cultura pe care o conduce s-au trezit ca sint, fara stirea sau acordul lor, giranti ai sefei sau debitori fata de diverse banci sau CAR-uri bacauane, cu sume de ordinul sutelor de milioane. Se pare ca, folosindu-se de datele personale ale subalternilor sai, Silvia Tomescu a facut imprumuturi in numele acestora, credite de care oamenii au aflat doar cind s-au trezit cu somatie de plata in cutia postala.” (Ziarul de Bacau)

Conditiile incerte in care s-a desfasurat concursul pentru ocuparea postului de director la Biblioteca Nationala:

„Domnule ministru Adrian Iorgulescu, în calitatea pe care o aveţi de conducător al acestei instituţii (MCC – n.n.), vă rog să opriţi acţiunile de intimidare şi abuz profesional la care sunt supusă de domnul director general Demeter Andras Istvan, care mă ameninţă cu tot felul de referate şi comisii de disciplină din simplul motiv că eu refuz să particip la o procedură care a devenit ilegală, aceea pentru concursul de ocupare a postului de director general al Bibliotecii Naţionale din România” (Apud Jurnalul National )

Neasteptatele si cred ca hazardatele acuze formulate de ANBPR in comunicatul privind Conferinta de la Busteni din 27 aprilie 2007:

„Din pacate, abia intorsi de la conferinta, am constat ca – pe cai laturalnice, prin abordari la nivel de filiale ale ANBPR, fara a tine seama de hotararile noastre comune si de oferta de negociere la nivel de asociatie – unii reprezentanti ai ABR au reluat asaltul pentru legitimarea nou infiintatei ABR prin actiuni menite sa fragmenteze filialele asociatiei noastre. Aceste demersuri sunt de neinteles pentru noi, asa cum de neinteles este si refuzul conducerii ABR de a accepta propunerea noastrã.

Din punct de vedere juridic, intrarea ANBPR in ABR ca asociatie este posibila si chiar in concordanta cu modelul Asociatiei Bibliotecarilor Americani (ALA) invocat de initiatori.

Consideram ca o intentie atat de nobila si de generoasa, precum cea a unitatii breslei, trebuia sa se bazeze pe o larga consultare a tuturor partenerilor implicati si pe o deschidere totala spre dialog, tratament egal si consens. De aceea, îi invitam inca o data pe d-l Mircea Regneala si colegii sai la dialog real cu Biroul Executiv al ANBPR si dezaprobam actiunile colaterale, cu caracter fractionar, practicate in acest moment.

Prin modul in care a actionat, ANBPR a avut o atitudine deschisa si egala fata de toate filialele sale, nu a initiat presiuni asupra lor si nici asupra membrilor altor asociatii, evitand abordarea acestui subiect sub nivelul admis de o minima decenta. Cerem acelasi lucru si conducerii nou infiintatei ABR, atentionand-o ca nici macar pregatirea Conferintei lor de alegeri la nivel national nu le poate oferi vreo scuza pentru modul incorect in care actioneaza in numele… UNITATII.”

Reclame

Un răspuns

  1. Ca membru al comisiei de concurs pentru postul de director general la BN, nu pot decat sa fiu (inca o data) dezgustat de senzationalismul ieftin al presei autohtone. In „concursul cu nabadai”, conform articolului, „nabadaile” au fost cele ale unor angajati ai MCC, care au facut parte doar din secretariatul tehnic al comisiei de concurs si care, prin regulamentul concursului, nu puteau influenta in nici un fel decizia comisiei. Articolul „umfla” o problema interna a MCC, astfel incat aceasta sa arunce semne de intrebare asupra corectitudinii concursului, pentru ca, nu-i asa?, in Romania toate concursurile sunt aranjate, iar toti suntem hoti. Pana si decizia numirii in comisie a unui jurnalist cunoscut, un om din afara lumii bibliotecarilor, care priveste BN din perspectiva utilizatorului – dl. Catalin Avramescu – este vazuta nu ca o garantie a obiectivitatii evaluarii candidatilor, ci drept inca un motiv de suspiciune. Enfin…

    In ceea ce priveste comunicatul ANBPR la care face referire Marin Pruteanu, le recomand celor interesati sau doar curiosi sa citeasca si reactia conducerii ABR, aici: http://proiectabr.wordpress.com/2007/05/11/pozitia-abr-fata-de-anumite-afirmatii-din-comunicatul-anbpr-din-data-de-10-mai/

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: