DRUMUL CĂRŢII de la Baia Mare la Tiraspol

Anul trecut prin luna iunie, am cunoscut o femeie deosebită, o profesoară din Tiraspol, de la Liceul „Lucian Blaga”, pe nume Raisa Pădurean. După două întrevederi personale, după multă corespondenţă pe internet, pe lângă prietenia care s-a legat între noi două, am reuşit să cunosc multe aspecte ale condiţiilor de viaţă şi muncă ale elevilor şi profesorilor de la singurul liceu românesc din Tiraspol. Uneori am întâmpinat greutăţi atât în comunicarea orală, cât şi în cea scris, ei, având altă topică a cuvintelor în propoziţii şi dând sensuri diferite anumitor cuvinte. Atunci mi-am zis că acele persoane, care în 2004 şi-au apărat şcoala cu preţul vieţii lor, atât profesorii, cât şi elevii, cât şi părinţii lor, trebuie ajutaţi. A trecut demult vremea podurilor de flori.

Am gândit un proiect ce urma să aibă două părţi: prima parte- colectarea de cărţi în limba română de la elevii şi profesorii liceului unde lucrez şi trimiterea lor la Tiraspol şi a doua parte- organizarea unei tabere pentru elevi şi profesori la Baia Mare.

Titlul proiectului a fost „ LIMBA ROMÂNĂ PESTE GRANIŢE”, cu termen de derulare 1.09.2006-25.07.2007.

La apelul meu, în primul Consiliu profesoral, s-au adunat repede 192 de cărţi din aproape toate domeniile: beletristică, istorie, fizică, matematică, s.a. Nici prin gând nu-mi trecea că voi întâmpina greutăţi să le trimit celor care le aşteptau cu multă nerăbdare. Cu atât mai mult , cu cât aveam nişte telefoane, inclusiv de la un consilier prezidenţial….. Dar, mi-a dat Dumnezeu în cale alte persoane cu inimă mare şi care m-au ajutat fără să clipească. Este vorba de doamna ziaristă Viorica Pârja şi de doamna Iuliana Dăncuş, directoarea Ansamblului Folcloric „Transilvania” care le-a transportat la Chişinău. De acolo, Raisa le-a dus , rând pe rând , clandestin, la liceul său.

A doua parte a proiectului care urmărea , în principal, dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, dar şi cunoaşterea de obiective culturale, spirituale şi istorice din judeţul Maramureş a elevilor şi profesorilor transnistreni, a fost partea cea mai solicitantă dar şi cea mai plină de satisfacţii. Am avut colaboratori de calitate care m-au sprijinit cu dăruire. Este vorba de directoarea Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu”, doamna Delia Pop, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret, doamna Gina Călăuz, şi consilierul local domnul avocat Cristian Niculescu-Tâgârlaş care a fost „îngerul meu ocrotitor „

Tabăra de documentare, ateliere de lucru şi socializare a avut loc în perioada 16.07-22.07.2007. La deschiderea oficială ne-au onorat cu prezenţa reprezentanţi ai Prefecturii Maramureş, primarul municipiului Baia Mare, numeroşi ziarişti şi lucrători ai televiziunilor locale. Cu acest prilej, elevii clasei a IX-a D, conduşi de doamna dirigintă Rodica Horvath, au organizat o şezătoare literară cu tema „Cântăm şi recităm împreună”. Lucaciştii le-au făcut cunoscuţi elevilor din Tiraspol cei mai importanţi poeţi români şi versurile lor , spuse sau cântate. Ni s-a alăturat şi doamna învăţătoare Sanda Mureşan de la Şcoala cu clase I-VIII nr. 18 din Baia Mare cu un grup de copilaşi care au recitat din creaţiile proprii şi au cântat îngereşte. Nu s-au lăsat mai prejos nici elevii transnistreni: au cântat cântece patriotice iar Elena, fiica Raisei ne-a recitat creaţii proprii despre limba română şi despre vina de a fi român pe acele meleaguri.

La primul atelier de lucru, intitulat „Biblioteci din Maramureş”, elevii oaspeţi au stabilit tipurile de biblioteci vizitate împreună cu colegii lor de la Lucaciu. Şi anume: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare (bibliotecă publică), Biblioteca „Nicolae Steihardt „ de la Mănăstirea Rohia (bibliotecă monahală), biblioteca lui Vasile Lucaciu de la muzeul cu acelaşi nume (bibliotecă particulară) şi biblioteca şi Centrul de Documentare şi Informare de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” (bibliotecă şcolară). Concluzia lor a fost că îşi vor organiza şi ei mica lor bibliotecă după criteriile văzute şi, poate, vreodată, vor avea şi ei un calculator ca să poată lucra la proiecte.

Faptul că au păşit pe urmele a doi oameni luminaţi precum Nicolae Steinhardt şi Ioan Alexandru (care a fost la ei în liceu, a îngenuncheat acolo şi s-a rugat pentru fraţii noştri care se zbat cu orice preţ să menţină românismul), i-a impresionat până la lacrimi. Defapt, aceşti copii, doi de clasa a VII-a şi şaisprezece de liceu, nu erau veseli deloc. Se bucurau de peisajele Maramureşului, de căldura oamenilor, dar nu ştiau să zâmbească. Nu le venea să creadă că pot să spună tot ce gândesc. Şi, mai ales, în limba română!

În vizitele lor, elevii transnistreni, au fost însoţiţi de lucacişti pentru a-i ajuta să socializeze mai uşor şi pentru a folosi cât mai mult exprimarea în limba română.

Dar iată ce notează profesoara lor în jurnalul de tabără:” Vizitarea bibliotecilor, a mănăstirilor, a locurilor culturale, au adus în sufletele lor o rază de lumină. Le urmăresc fiecare clipă a lor petrecută aici, la Baia Mare. Abia acum, în a treia zi, copiii au început să înţeleagă care este scopul sosirii lor în Maramureş, deşi le-am povestit despre programul taberei. Pentru unii dintre ei pare a fi o poveste. Adevărată poveste, la care nu au visat niciodată cei 12 (din 18) copii care sunt pentru prima dată în ţară”.

Cred că aceste însemnări confirmă faptul că proiectul şi-a atins scopurile propuse şi asta îmi dă satisfacţia la care nici eu nu visam. Pentru susţinerea celor exprimate mai sus stau mărturie cele şase articole din presa scrisă, relatările de la emisiunile de ştiri ale televiziunilor locale, interviurile şi emisiunea de două ore despre prietenie şi limba română, deoarece jurnaliştii ne-au însoţit la mai multe activităţi.

Eu le mulţumesc tuturor care au lucrat şi care au participat la acest proiect. Mulţumiri speciale aduc unei doamne care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea şi care, după emisiunile de televiziune, a adus circa 30 de cărţi din biblioteca personală pentru elevii şi profesorii transnistreni.

Coordonator de proiect,

profesor-bibliotecar Diana Ionescu

Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, Baia Mare

PS Domnul primar m-a încurajat să continuui şi mi-a promis sprijin.

foto0.jpg

foto5.jpg

foto2.jpg

foto61.jpg

foto1.jpg

foto3.jpg

foto4.jpg

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: