Program ABR 2007-2008

Blogul Asociatiei Bibliotecarilor din Romania publica programul pe anul urmator. Nu am timp sa comentez in detaliu si nici nu am date, insa remarc activitatile propuse de diviziunea bibliotecilor de cercetare (specializate si universitare). Imi plac in special doua proiecte:

1. Organizarea de cursuri de formare în domeniul managementului proiectelor pentru diferite tipuri de biblioteci. Ma gandesc daca nu ar fi bine ca asociatia sa-si puna la punct o platforma de e-learning. Sau ar putea sa colaboreze cu o firma specializata, cum este, de exemplu, Timsoftul. In Spania, inscrierea la un curs online de cateva saptamani, tot timpul sunt astfel de cursuri, costa cam 100 de euro (sa zicem ca in Romania, ca sa respectam proportiile, ar trebui sa coste cam a zecea parte din cel mai mic salariu de bibliotecar).

2. Elaborarea unui repertoriu al documentelor digitizate în România

Un dubiu: nu exista deja un consortiu de achizitionare a publicatiilor periodice?

Practice si binevenite mi se par propunerile de la achizitie (Elaborarea unei metodologii privind achiziţia de carte pe căi şi tipuri de biblioteci, în conformitate cu legislaţia actuală) si de la catalogare-indexare (ghidurile de indexare si catalogare si publicarea traducerii tezaurului RAMEAU; apropo, dul Dan Matei si-a manifestat deja interesul sa faca aceasta editare si publicare, probabil ca intr-o forma electronica). Abia astept studiul sectiunii de informatizare despre stadiul informatizarii bibliotecilor romanesti. La sectiunea de Evaluare, mi se pare ca aici este o mare carte de jucat, daca asociatia ar reusi sa puna la punct un set de criterii de evaluare a bibliotecilor si invatamantului biblioteconomic. Pentru asta ar trebui, desigur, si un grup de experti. M-ar interesa daca cineva ne-ar putea spune cum se face acest lucru la ALA, de exemplu. Sectiunile observ ca au ramas sa fie conduse de fostii abiristi.

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: