Biblioteca în Societatea Informaţională

Mi se pare un pic ciudat ca tocmai eu, de peste mări şi ţări să postez acest mesaj pe forum dar pentru că tocmai am aflat că sunt bibliotecari care nu stiu despre Conferinţa: Biblioteca în Societatea Informaţională m-am hotărât să-l scriu.

La Biblioteca „V.A.Urechea” din Galaţi în „perioada 22 – 26 octombrie 2007, vor avea loc în sala M. Eminescu a Bibliotecii, prelegeri susţinute de Dna Hermina G.B. Anghelescu, conferenţiar la Facultatea de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării … Detroit, Michigan, Statele Unite ale Americii”(informaţie de pe site-ul Bibliotecii „V.A. Urechia” Galaţi) . Programul conferinţei  e ambiţios şi cuprinde printre altele:

 • Accesul la informaţie (22/10);
 • Cooperare interbibliotecară , OCLC-catalogul lumii(23/10);
 • Asociaţii profesionale (23/10);
 • Servicii de referinţă , Informarea locală (24/10);  
 • Colecţii: de la formatul tradiţional la resursele electronice; biblioteca virtual (24/10);
 • Misiunea bibliotecii în societatea informaţională (25/10);
 • Personal: de la angajare la evaluare (26/10).

Vineri 26 Octombrie este anunţată şi o dezbatere. Pe pagina de web nu se spune nimic despre condiţiile de participare dar îmi imaginez că, dacă vor să participe, studenţii şi biblotecarii nu vor fi opriţi.

De ce să mergeţi? Personal nu o cunosc pe doamna Anghelescu dar i-am citit articolele şi sunt convinsă că va prezenta lucruri interesante. Dacă aţi mai ascultat-o prezentând şi vi se pare că prezinta povestiri SF pot să vă asigur ca nu e aşa, că problemele ridicate sunt reale şi actuale. Orice bibliotecar din România, ţară a Uniunii Europene, ar trebui să le cunoască şi chiar să şi le asume. Aş încuraja în special studenţii să meargă la Galaţi  mai ales ca e început de an şi înca nu se face mare lucru la şcoală: e important să ştiţi în ce vă băgaţi, care sunt problemele şi cum sunt ele discutate de profesionişti. De asemenea conferinţa aceasta e o experianţă bună pentru bibliotecarii cărora le place ceea ce fac şi se gândesc cum ar putea să-şi ajute cititorii mai mult.

Sper să mergeţi cât mai mulţi şi să discutam apoi pe ProLibro impresiile.

Reclame

5 răspunsuri

 1. Biblioteca „V.A. Urechia” suportă costurile motiv pentru care intrarea este liberă. Au fost anunțați bibliotecarii din toate sistemele de biblioteci prezente în Județul Galați și Brăila.
  Desigur, sunt bineveniți bibliotecari de oriunde, singura condiție fiind un anunț prealabil în care să fie menționată ziua, sau zilele în care doresc să participe. Sala în care vor fi susținute prelegerile are o capacitate de aproximativ 90 de locuri.
  Biblioteca „V.A. Urechia” nu asigură transport, cazare sau masă.
  Programul este probabil să sufere o inversare în ceea ce privește ziua de joi. Pentru detalii urmăriți anunțurile de pe situl BVAU (www.bvau.ro).
  Vă felicit pentru spiritul de observație și menționarea în ProLibro.

 2. Foarte interesant programul conferintei. Din pacate, bibliotecarii scolari nu prea pot participa la astfel de intalniri, foarte utile, din cauza banilor: orice solicitare de fonduri pentru conferinte este precedata de discutii umilitoare care-ti provoaca nervi si sila. Daca ai norocul si ti s-au aprobat fonduri, esti dator pe viata. Interesant este faptul ca pentru alte activitati in deplasare sunt intotdeauna bani. Cred ca ar trebui reglemntata cumva aceasta situatie si adusa la cunostinta directorilor si contabililor (mai ales).

 3. Îmî închipui că pentru cei care nu locuiesc în Galaţi participarea la această conferinţă nu este ceva foarte uşor de realizat dar cred că merită efortul. Conferinţe ca aceasta reprezintă ocazii de a afla ce înseamnă biblioteca în societatea actuală, ce rol are bibliotecarul, daca mai e e util şi în ce sens. Participarea la aceste conferiţe eu o văd mai mult ca încercări INDIVIDUALE de a ne înţelege menirea. Faptul că instuituţiile în care lucrăm nu ne sprijină reprezintă o dovada că nici noi nu ştim exact care ne este rolul, nu reuşim să convingem că suntem importanţi, nu ştim să ne dovedim utili.

  Nu ştiu cum se pot convinge şefii să dea bani pentru mers la o conferinţă (când aflu vă spun) dar există câteva idei prin care pot fi reduse costurile de participare:
  1.mergeţi mai mulţi cu o singură maşină;
  2.staţi la alţi bibliotecari din zonă sau la un cămin de-al inspectoratului şcolar;
  3.rugaţii pe cei care sunt din zonă să vă lase să vă gătiţi măcar o masă pe zi la ei acasă;
  4.alegeţi zilele care au programul ce vă interesează cel mai mult.

  Si mult altele. Eu prefer să mănânc cinci zile mâncare din conserve dar să pot să discut deschis problemele mele şi să fiu sigură că ceea ce fac e spre binele cititorilor mei.

 4. Ca unul care am audiat la Constanţa, acum 3-4 ani, câteva cursuri cam pe aceleaşi teme, ale aceleeaşi doamne profesoare, pot să confirm fără înconjur utilitatea unei astfel de întâlniri, dar, smerit şi cu tot respectul, mai spun că nu e cazul să mergeţi cu sacul, fiindcă nici vorbă de vreo revelaţie despre ce înseamnă biblioteca în societatea actuală, ce rol are bibliotecarul şi celelalte.

 5. Hm, pentru un bibliotecar care stie ce face si de ce face probabil ca nu e o revelatie. Dar pentru un student sau un bibliotecar care „a devenit” bibliotecar fortat de imprejurari si care vrea sa invete din mers? Eu tot zic ca merita.

  Si chiar, unde poate un bibliotecar cu experianta sa discute despre roulul bibliotecarului in societate? Si unde poate acelasi bibliotecar sa transmita colegilor lui ce a inteles el?

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: