Activitati ISDL la Bacau

Alaturandu-se scolilor de pretudindeni, Ziua Internationala a Bibliotecarilor Scolari a fost sarbatorita si in judetul Bacau, cu aceasta ocazie fiind planificate mai multe actiuni, unele locale, altele internationale.

In calitate de membra a Asociatiei Internationale a Bibliotecilor Scolare, Biblioteca CCD Bacau a participat la programul international “Bookmark Project”, constand in schimb de semne de carte. Elevii implicati in proiect au creat semne de carte care sa ilustreze scene din povestea sau romanul preferat, lucrarile elevilor fiind ulterior trimise la scolile partenere in proiect din Turcia si Kenya. La acest proiect, mi s-au alaturat bibliotecari si cadre didactice din scolile: “Al. I. Cuza” Bacau; “I. Creanga” Bacau; “N. Iorga” Bacau; “M. Eminescu”, Buhusi; “G. Enescu” Moinesti; Nr. 1, Onesti si Colegiul Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau. Scopul proiectului este de a incita la lectura si de a impartasi colegilor de aceeasi varsta din alte tari lecturile preferate.

Un alt program international, initiat de Asociatia Internationala a Bibliotecarilor Scolari cu prilejul Zilei Internationale a Bibliotecilor Scolare si promovat de Biblioteca CCD Bacau, a constat in realizarea unui clasament al lucrarilor pentru copii si tineri scrise de autori romani. Elevii implicati in proiect au recomandat colegilor din alte tari o poveste sau un roman scris de un autor roman, justificand alegerea facuta. S-a realizat un clasament al lucrarilor astfel recomandate, pe grupe de varsta, acesta urmand a fi tradus in engleza si trimis Asociatiei Internationale a Bibliotecarilor Scolari. Pentru participarea la acest proiect international, s-au alaturat initiativei Bibliotecii CCD Bacau scoalile “N. Iorga” Bacau; “G. Enescu”, Moinesti; “M. Eminescu”, Buhusi si Colegiul National “Ferdinand I” Bacau. Scopul proiectului este de a promova lucrarile pentru copii scrise de autori apartinand literaturilor nationale ale tarilor participante.

In mai multe scoli din judet, bibliotecarele in colaborare cu cadre didactice au planificat, pe parcursul acestei saptamani, activitati diverse vizand stimularea interesului pentru lectura a scolarilor mici. Astfel, la Scoala cu Clasele I-VIII “Al. I. Cuza” Bacau, luni, 22 octombrie, elevi din clasele gimnaziale vor citi povesti elevilor din clasele primare. La Scoala cu Clasele I-VIII “I. Luca” Bacau, este planificata pentru data de 25 octombrie activitatea “Primii pasi in minunata lume a cartilor”, care consta in prezentarea cartilor pentru copii nou achizitionate si in citirea dramatizata a unei povesti, publicul fiind reprezentat de elevii claselor primare. Astfel de exercitii de lectura sunt programate a avea loc marti, 23 octombrie si in biblioteca Scolii cu Clasele I-VIII “G. Enescu” din Moinesti, cand elevi din clasele mari vor citi povesti colegilor din clasele I si a II-a. Tot aici, pe 24 octombrie va avea loc prezentarea volumului “Cartea lui Apolodor” scris de Gelu Naum. Pentru a marca participarea la sarbatorirea Zilei Internationale a Bibliotecilor Scolare, elevii acestei scoli vor trimite scrisori de felicitare unor scoli din alte tari si vor purta ecusoane speciale realizate cu aceasta ocazie.

In cadrul activitatilor organizate pentru a marca aceasta zi deosebita pentru bibliotecile scolare, Biblioteca CCD Bacau a organizat luni, 22 octombrie, prima intalnire metodica a bibliotecarilor scolari, din anul scolar 2007-2008. Bibliotecari din intregul judet au avut ocazia sa-si impartaseasca reusitele anului trecut si planurile pentru noul an, stabilind totodata si calendarul intalnirilor metodice pentru anul in curs.

Tot cu aceasta ocazie, a fost lansat oficial proiectul educational “Orizonturile lecturii”, initiat de Colegiul National “V. Alecsandri” si Scoala cu Clasele I-VIII “M. Costin” Bacau, in colaborare cu alti bibliotecari scolari din judet, precum si cu institutii de cultura din comunitatea bacauana. Programul pregatit pentru aceasta lansare a cuprins un grupaj dramatic dupa texte adaptate si regizate de bibl. Ligia Grosu, intitulat “Scoala, lectura si timpul meu liber”, precum si prezentarea unui proiect international la care a luat parte anul trecut Biblioteca Colegiului National “V. Alecsandri” Bacau. Este vorba despre Proiectul European EWHUM din cadrul programului Comenius 3 coordonat de Universitarea din Bari si Liceul “Cagnazzi”- Altamura, Italia. In cadrul acestui proiect, bibl. Marcela Cretu a coordonat realizarea mini-filmului “Biblioteca Cleopatra Tautu – o istorie”, prezentat la Festivalul Cartii si al Lecturii – La Rochelle, Franta – si laureat cu premiul II. La acelasi festival, delegatia Romaniei a avut un stand de prezentare unde au fost incluse si lucrarile de arta fotografica pe tema cartii si a lecturii realizate de elevul Claudiu Jitaru.

Toate aceste activitati organizate pentru a sarbatori Ziua Internationala a Bibliotecilor Scolare, au fost reflectate in presa locala de luni si marti, 22-23 octombrie (4 articole). De asemenea, luni am acordat un scurt interviu postului local de televiziune EuroTV. In aceste zile urmeaza sa trimit o informare si Asociatiei Internationale a Bibliotecarilor Scolari (IASL).

bookmark1-003.jpg

bookmark1-004.jpg

bookmark1-011.jpg

Reclame

Un răspuns

  1. Multe si frumoase activitati. FELICITARI!!!!!!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: