Biblioteca publică – loc de întâlnire

Rolul bibliotecii publice de astăzi este discutat şi analizat neîncetat. In Vest există teama că biblioteca va dispărea din cauza procesului rapid de transformare al societăţii într-o societate digitală. În mod evident bibliotecarii îşi apăra instituţia şi implicit credinţa în utilitatea ei. Una din metodele de luptă pentru bibliotecă este păstrarea şi întărirea rolului bibliotecii ca loc de întâlnire pentru oamenii din propria comunitate. Din experinţa mea de utilizator de bibliotecă în România, ea era cel mult un loc de întâlnire cu cartea, nicidecum cu alţi oameni.

Există, sunt convinsă, bibliotecari care încearcă să îi aducă pe cititori în bibliotecă, să discute cu ei, să încerce să vadă care le sunt nevoile informaţionale pe care biblioteca le-ar putea satisface. Pentru aceasta însă sunt necesare programe săptămânale, bilunare sau lunare pe diferite teme, pentru diferite vârste: de la citit de cărţi pentru preşcolari la discuţii despre ce înseamnă să fi Europarlamentar, de la prezentarea modului în care se face un CV până la concursuri de filme despre propria comunitate. Prezenţa constantă a bibliotecii în viaţa de zi cu zi a oamenilor e adevărata dovadă a eficienţei acestei instituţii.

O realizare frumoasă în acest sens mi se pare organizarea unei  parade a personajelor de basm, cu ocazia Halloween-ului de către bibliotecarele de la mica filială din cartierul Sud al bibliotecii judeţene Vrancea din Focşani.  Dus la împlinire cu mijloace materiale minime a produs bucurie copiilor. Bibliotecarele au întrebat copiii de la şcoala din cartier dacă vor să participe şi răspunsul acestora a fost entuziast: au participat pe mult mai mulţi copii decât s-au aşteptat organizatoarele şi au venit chiar şi părinţi.

p1130920-mic.jpg p1130950-mic.jpg

A mai făcut cineva ceva asemănător de Halloween? Cum a fost?

De asemenea – având în vedere alegerile Europarlamentare care bat la uşă – va face cineva o dezbatere în cadrul bibliotecii despre rolul parlamentarilor care ne vor reprezenta în Parlamenul European? Astfel de discuţii se organizează în biblioteci publice în ţări dezvoltate economic dar şi în ţări care o duc la fel sau chiar mai greu decât noi cum ar fi Rusia sau Columbia. Toţi cei pe care i-am întâlnit şi care se ocupă de astfel de evenimente sunt încântaţi pentru că îşi dau seama că ceea ce fac chiar le e cititorilor de folos.

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: