Global Libraries Romania – pe scurt

PREZENTARE GENERALĂ A PROIECTULUI Fundaţia Bill and Melinda Gates a ales International Research & Exchanges Board (IREX) în vederea planificării unui program care să asigure prezenţa, în bibliotecile publice din România, a computerelor conectate la internet şi accesibile publicului larg.

La finele etapei de planificare, IREX va prezenta fundaţiei un plan de implementare la nivel naţional, care va include un set de recomandări destinate să ducă la extinderea accesului cetăţenilor la internet pe întregul teritoriu al României, împreună cu alternativele posibile şi obstacolele întâlnite.

GLOBAL LIBRARIES  Computerele şi internetul fac legătura între oameni şi informaţii de importanţă maximă, care pot duce la îmbunătăţirea stării de sănătate, a nivelului de educaţie şi a şanselor de angajare. Pare de necrezut, dar marea majoritate a populaţiei globului – mai mult de 87%, sau 5.5 miliarde de persoane – nu are acces la aceste importante instrumente moderne.Pentru soluţionarea acestor discrepanţe, iniţiativa Global Libraries a Fundaţiei Bill and Melinda Gates formează parteneriate, împreună cu mai multe ţări în curs de dezvoltare, prin care să ofere publicului accesul gratuit la tehnologia informaţiei. Global Libraries contribuie la transformarea bibliotecilor publice în instrumente de o importanţă vitală, care pot ajuta la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru sute de mii de oameni.

DESPRE IREX

 IREX este o organizaţie internaţională non-profit, care oferă îndrumare şi programe inovatoare destinate să contribuie la creşterea calităţii în educaţie, să întărească media independentă şi să încurajeze dezvoltarea unei societăţi civile pluraliste.Înfiinţat în 1968, IREX funcţionează în peste 50 de ţări, cu un personal de mai mult de 500 de specialişti din întreaga lume.Activitatea depusă de IREX în domeniul accesului publicului la calculatoare are deja o vechime de mai bine de 15 ani şi a asigurat servicii unui număr de peste trei milioane de utilizatori înregistraţi. IREX administrează  în prezent mai multe programe comunitare în domeniul tehnologiei, între care Internet Access and Trainig Program (IATP) în zece ţări eurasiatice şi Global Connections and Exchange, în Asia Centrală. 

ACTIVITĂŢILE INCLUSE ÎN PROIECT 

Din toamna anului 2007 si până în toamna lui 2008, IREX şi partenerii săi vor implementa in Romania următoarele activităţi, ca parte a procesului de planificare a unui program de asigurare a accesului publicului la internet. Informaţiile astfel colectate vor contribui la elaborarea unui proiect eficient de îmbunătăţire a nivelului de acces la internet în România prin intermediul bibliotecilor, vizând în special grupurile de populaţie defavorizate.

·      Înfiinţarea de reţele informatizate cu acces public în bibliotecile din cinci judeţe. În cooperare cu biblioteca judeţeană centrală din fiecare regiune, fiecare reţea va cuprinde maximum trei puncte de lucru, în total treisprezece, amplasate în capitalele de judeţ şi în bibliotecile orăşeneşti şi săteşti. Fiecare bibliotecă va face pereche cu un ONG, care va facilita implicarea comunităţii.

·      Explorarea unei serii de opţiuni pentru programele de instruire în utilizarea calculatoarelor, destinate bibliotecarilor, funcţionarilor guvernamentali, utilizatorilor din rândul publicului şi categoriilor marginalizate. IREX va colabora cu organizaţii naţionale specializate în furnizarea programelor de instruire în vederea evaluării programelor de instruire şi a modalităţilor de abordare optime pentru România.

·      Estimarea statutului şi capacităţii bibliotecilor publice din România şi a nevoilor comunităţilor în domeniul informaţional. IREX va înfiinţa parteneriate cu firme specializate şi cu Asociaţia Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice în vederea colectării de informaţii cu privire la utilizarea de către cetăţeni a internetului, la condiţiile oferite în momentul de faţă de către biblioteci şi la nevoile de instruire ale bibliotecarilor.

·      Colaborarea cu Comisia Naţională a Bibliotecilor în vederea înfiinţării unui Comitet Director Naţional format din reprezentanţi guvernamentali, ai sistemului de biblioteci şi ai sectorului privat, care să dezbată obstacolele întâmpinate în efortul de a oferi publicului acces la internet prin intermediul bibliotecilor şi să formuleze o politică la nivel naţional de sprijinire a acestor servicii pe termen lung.

·      Organizarea unei serii de conferinţe la nivel regional, pentru promovarea schimburilor de informaţii între participanţi şi specialiştii în acesul comunităţii la internet, pentru dezbaterea planurilor pentru viitor şi evaluarea lecţiilor învăţate.

·      Coordonarea cu proiectul Serviciu Universal al ANRCTI privind telecentrele şi cu proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere, al Ministerului Comunicaţiilor, pentru a asigura schimburile de experienţă şi de bune practici cu alţi participanţi, precum şi utilizarea optimă a cunoştinţelor şi resurselor disponibile. 

Reclame

5 răspunsuri

 1. […] multe detalii despre Proiectul “Global Libraries” sunt disponibile pe blogul ProLibro si pe site-ul […]

 2. O prezentare a unui program asemanator din Chile, considerat fi de succes.

  http://www.gatesfoundation.org/StoryGallery/GlobalDevelopment/SSLIBBiblioRedes040831.htm

  Mi se pare interesant faptul ca dupa ce utilizatorii pring gustul tehnologiei vor cursuri specializate. E normal sa fie asa. Intrebare e, sunt bibliotecarii din Romania pregatiti sa faca fata unei astfel de cereri?

 3. Claudia, unii dintre bibliotecari nu sunt pregatiti si nici nu vor fi prea curand …insa altii abia asteapta sa intre in GLR si mai ales in programul de instruire oferit de IREX. Eu, cum imi fac putzin timp liber, dau cate o fuga prin Valcea County sa vad ce imi fac colegii, sa le duc cate o suta-doua de carti si sa iau, de la cei care inca nu apar inca pe http://www.bibliotecivalcene.ro, informatii si imagini pentru web sit.
  Alaltaieri am facut „un tur de fortza” vizitand bibliotecile comunelor Ladesti (bibliotecara in zi libera), Fartatesti (bibliotecar in campanie electorala, trimis de primar!!!), Diculesti (unde, in criza de timp fiind, am lasat carti si pentru bibl. com. vecina – Fauresti), Valea Mare si orasul Balcesti (bibliotecari la datorie).

  … ei bine, din cinci biblioteci vizitate alaltaieri, cred ca minim doua (a treia depinde de mai multe variabile) sunt gata sa intre in GLR, iar bibliotecarii lor sunt cu sigurantza pregatiti si interesati sa faca fatza „unei astfel de cereri”.
  Cel mai bine, in acest sens, sta – paradoxal! – biblioteca unei comune mici, infiintzata in urma cu doar patru ani: Diculesti – http://bibliotecivalcene.ro/biblioteca_detalii.asp?b=26
  Aceasta biblioteca mica functioneaza in conditii excelente – sediu modern intr-o aripa a Primariei – si ea „jos palaria”, incalzire, sala de lectura si studiu, conexiune broadband etc… in plus, desi la biblioteca nou infiintata, bibliotecara a fost incadrata in urma cu numai patru ani, e bibliotecar de profesie – a lucrat in alta biblioteca publica din Banat vreme de peste 20 de ani. Chiar langa Primaria/Biblioteca Diculesti functioneaza o scoala, si ea modernizata, ale carei sute de elevi, ca si consatenii lor, sunt convis ca abia asteapta sa gaseasca la biblioteca si informatie electronica, acces Internet etc..

  Sunt optimist ca bibliotecarii din Ro sunt pregatiti pentru incercarea care ii asteapta, pentru ca le iau „pulsul” …colegii mei din Pietrari, Gradistea, Dragasani, Calimanesti, Balcesti, dar si din alte localitati deja se logheaza la sectiunea „E-learning” a http://www.bibliotecivalcene.ro si vizualizeaza cam asa ceva:

  Materiale informative pentru EC a bibliotecarilor
  Materialele care urmeaza sunt concepute pentru bibliotecarii din Romania de Hermina G.B. Anghelescu, Library & Information Science Program, Wayne State University, Detroit, Michigan:

  Strategia de marketing a Centrului de Internet din comune si orase mici (prezentare realizata prin cotributia colectiva a participantilor la trainingul TOT de la Sinaia):
  http://docs.google.com/Present?docid=dfm3bmwx_53sngh8vtb&skipauth=true

  Biblioteca Publica – o institutie strategica: http://docs.google.com/

  O prezentare despre ceea ce fac bibliotecarii de referinţa, la: http://docs.google.com/

  Servicii de referinta: http://docs.google.com/….

  Serviciile de referinta si tehnologia: http://docs.google.com/….

  Situri foarte utile pentru bibliotecari: http://docs.google.com/

  Informarea locala: http://docs.google.com/….

  Computer Literacy vs. Information Literacy: http://docs.google.com/….

  Evaluare resurse web: http://docs.google.com/

  Despre Indrumatoare (Patfinders), gasiti o prezentare la: http://docs.google.com/….

  Exemplu de Indrumator pe tema „Apa”: http://docs.google.com/….

  Marketing de biblioteca: http://docs.google.com/

  Nota: am lasat free doar primul link de la materialele informative, celelalte sunt valide doar pentru bibliotecari care se logheaza…

  Valentin Smedescu

 4. P.S.: azi, un ziar „mare” si „serios” din Ro a publicat chiar pe prima pagina in articolul de fond un articol-reportaj destul de interesant despre Global Libraries Romania:
  http://www.romanialibera.ro/a139272/opincile-lui-badea-cartan-gasite-cu-ajutorul-lui-bill-gates.html

  Valentin S.

 5. Buna.
  Am aflat de proiectele d-voastra de pe internet. Felicitari!!
  Va scriu cu intentia de a accesa un astfel de program pentru un sat din Muntii ,,Poiana Rusca” din zona Padurenilor. Acolo este un sat asezat intre dealuri, cu o populatie numeroasa, saraca, dar nemaipomenita sufleteste. Gasesti acolo ceva mai mult decat ospitalitatea romaneasca. Sunt destui copii si tineri care doresc sa invete sa lucreze pe un calculator , dar si sa cunoasca mai multe despre aceasta lume.
  Putem sa-i ajutam?

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: