• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,661 accesari
 • Anunțuri

Conferinţa Naţională a ANBPR

A 18-a Conferinţă Naţională a ANBPR a avut loc în perioada 8-10 noiembrie 2007 la noul sediu al Bibliotecii Astra din Sibiu. Tema conferinţei a vizat Bibliotecile publice şi accesul la informare şi comunicare. Au participat directori de biblioteci, reprezentanţi ai unor instituţii care asigură intermedierea accesului la informaţie cu accent pe proiectele de digitizare şi de realizare a bibliotecii fără ziduri.

Preşedintele ANBPR, doamna Doina Popa, a salutat prezenţa numeroasă a delegaţiilor din ţară şi din alte ţări (America, Finlanda). Paul-Andre Baran, reprezentantul IREX în România pentru programul Biblioteci Globale în România, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, a prezentat etapele implementării proiectului în bibliotecile din primele 5 judeţe, urmând ca rezultatele să se replieze în toate judeţele ţării.

Kathleen Kavalec, ataşat cultural al Ambasadei SUA, a ţinut o prelegere despre resursele Centrului Cultural American din România. Kristina Virtanen, project-manager – International Tasks la Biblioteca Municipală din Helsinki, Finlanda, a vorbit despre noile strategii de atragere a publicului către bibliotecă, despre adaptarea mobilierului la noile module de informare şi comunicare, despre internetbuzele care circulă prin oraş.

Conferenţiar univ.dr. Hermina Anghelescu, profesor la Facultatea de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării din Detroit, SUA, a prezentat o zi din viaţa unei biblioteci publice americane şi un studiu comparativ cu bibliotecile publice româneşti.

Prof. univ. dr. Doina Banciu, director ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică a realizat un itinerar de la concept la realitate a bibliotecii digitale. Acest subiect a fost analizat şi de domnul Dan Matei, directorul Institutului de Memorie Culturală, dar din perspectiva proiectelor Bibliotecii Digitale Europene, EDLnetului şi a Bibliotecii Digitale a României, despre iniţiativa Google de a realiza biblioteca virtuală universală, despre răspunsul fostului preşedinte al Bibliotecii Naţionale a Franţei şi despre repercursiunile acestei controverse.

Colaborarea internaţională a fost un alt aspect important în discursul biblioteconomiei actuale care a vizat şi Biblioteca Republicană Ştiinţifică Agricole, aşa cum a subliniat Ludmila Costin, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, director BRSA. Carmen Macavei, coordonator al proiectului eRomania Gateway Association, a prezentat strategii de realizare a serviciilor pentru comunitate. În aceeaşi ordine de idei, se înscrie şi lucrarea doamnei Sorina Stanca, director adjunct al Bibliotecii Judeţene Octavian Goga din Cluj, care s-a referit la serviciile de memorie şi cunoaştere locală.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti a prezentat Proiectul de realizare a informării şi comunicării în spaţiul virtual care a subliniat programul amplu de digitizare a documentelor, realizarea depozitului de publicaţii în format electronic constituit din pagini WEB obţinute prin digitizarea şi structurarea titlurilor de carte şi periodice, baza de date a descrierilor bibliografice în format electronic, serviciul electronic de referinţe, pagini WEB personalizate care să cuprindă resursele electronice de interes – MyLibrary, realizarea variantelor în limba engleză şi franceză a site-ului, servicii de alertare a utilizatorilor pe domeniile lor de interes, servicii de referinţe simple şi complexe, servicii de referinţe în timp real – chat, Instant Messaging, catalogul resurselor web actualizat zilnic, galerii virtuale şi biblioteci de poezie, blog, forum şi messenger.

Pentru specializarea bibliotecarilor, Liviu-Iulian Dediu, directorul Bibliotecii Judeţene V.A.Urechia, din Galaţi, a realizat suportul pentru IDD care poate fi accesat pe anbpr.org.ro.

Directorul Bibliotecii Naţionale a României, doamna conf.univ.dr. Elena Tîrziman, a ţinut prelegerea legată de proiectele europene şi naţionale privind digitizarea documentelor de bibliotecă. De la Biblioteca Naţională, Aurelia Perşinaru a prezentat modificările privind ISBN – ISSN – CIP, iar Maria Răducu a prezentat modificările privind depozitul legal naţional şi local.

O delegaţie impresionantă a sosit de la Piatra Neamţ din partea Bibliotecii Judeţene G.T.Kirileanu, condusă de domnul Constantin Bostan, care a prezentat misiunea şi realizările Centrului Internaţional de Informare Bibliografică Ion Creangă, programe pentru comunitatea locală prin Centrul Regional de Informare Europeană, campania de promovare a imaginii bibliotecii susţinută de proiecte foarte interesante de animaţie culturală, cum ar fi Teatrul de Joacă.

Noi modalităţi de a fi prezenţi în comunitate au reieşit din lucrarea doamnei Doina Popa – Serviciul de Bibliotecă Mobilă în judeţul Cluj. Au fost organizate şi lucrări pe sesiuni ale directorilor bibliotecilor judeţene, prezentarea activităţii comisiilor profesionale ale ANBPR şi programul de activitate al ANBPR pentru anul 2008.

Nu au lipsit nici lansările de carte şi proiectele editoriale ale Editurii RAO, principalul sponsor al evenimentului alături de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Din programul conferinţei nu au lipsit nici excursiile documentare la Sibiel şi Răşinari, unde trebuie mers şi ascultată povestea, atunci „când auzim trâmbiţa marilor adevăruri, cari se prezintă cu atâta conştiinţă de sine, să zâmbim şi să zicem : Vorbe ! vorbe ! vorbe ! S-ascultăm poveştile, căci ele cel puţin ne fac să trăim şi-n viaţa altor oameni, să ne amestecăm visurile şi gândirile noastre cu ale lor … În ele trăieşte Archaeus … Poate că povestea este partea mai frumoasă a vieţii omeneşti. Cu poveşti ne leagănă lumea, cu poveşti ne adoarme. Ne trezim şi murim cu ele … Auzit-ai tu vrodată povestea regelui Tlà ?” (Archaeus, Mihai Eminescu)

conferinta-nationala-de-la-sibiu-prolibro.jpg

Anunțuri

8 răspunsuri

 1. multumim Gabriela de prezentare! e tot mai dinamica aceasta asociatie in ultimul timp. am observat o adevarata „ofensiva” online. acum se pregatesc sa scoata si o revista care nu arata rau ca design si destul de bine ca organizare (nu stiu de ce mi se pare ca aduce mai curand a site tip portal decat a revista propriu-zisa, dar cum sunt amestecate astazi lucrurile…): http://anbpr.bjbraila.ro/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
  si cred ca vor avea si un fel de platforma de e-learning, bazata pe o aplicatie open source, Claroline ( http://www.claroline.net/ ) la ANBPR IDD ( http://anbpr.bjbraila.ro/campus/ ), ceea ce ar fi extraordinar
  in sfarsit, vorbesc in continuare de revista, apare o rubrica „Locuri de munca” pentru acest domeniu, insa „Filiala se prezinta” nu cred ca e bine integrata in site-ul revistei, in afara ca vor fi stiri din filiale, nu prezentari statice. „Lingaturi web”, ma gandesc ca e o greseala acolo.

 2. Mulţumim pentru prezentare.
  Merită să mai adaug faptul că puteţi accesa o galerie foto şi vizualiza toate prezentările susţinute în cadrul lucrărilor, de pe pagina principală a sitului ANBPR.
  Tot aici puteţi citi şi apelul pe care bibliotecarii participanţi au convenit să-l facă public, în speranţa îmbunătăţirii situaţiei bibliotecilor şi a bibliotecarilor din România.

 3. Mulţumiri pentru prezentare şi linkuri.

  Dacă tot a pomenit domnul Dediu de apelul făcut de bibliotecari Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei României, aş avea ceva nelămuriri.

  Aş spune de la început că nu mă pricep la politică şi că dacă apelul acesta a fost făcut doar ca bibliotecarii să aibă o reacţie dar de fapt să nu supere pe nimeni(la nivel local) atunci nu citiţi ce voi scrie mai jos.

  La cât de gravă e situaţia bibliotecilor publice din România bibliotecarii cer Guvernului, Parlamentului si Preşedinţiei „să ceară autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale respectarea legii Bibliotecilor” şi eventual o mărire de salariu.

  Cine nu respectă legea bibliotecilor? De ce nu ataşaţi şi nişte date? Nu e în interesul bibliotecarilor ca legea să fie respectată? De ce nu vă plângeţi că stau biblitecarii cu frica în sân că le expiră contractul de închiriere a spaţiului şi cine ştie unde o să decidă administraţia locală să îi mute? De ce nu vă plângeţi că administraţia locală de la sate nu are cum să susţină în mod activ o bibliotecă locală? Presupun că cunoaşteţi mai bine decât mine problemele bibliotecilor…de ce nu le faceţi auzite?

  Mi-a spus o bibliotecara la un moment dat că ea nu mai cere ajutor pentru filiala ei pentru că se simte ca o cerşetoare când încearcă să explice ce vrea să facă, pentru ce anume are nevoie de suport financiar. Să-ţi ceri şi să-ţi aperi drepturile e un act de mândrie. Mândria de bibliotecar public în România se limitează la: să rogi frumos să se respecte legea(care oricum lasă de dorit)? Nu cred. Sper că nu.

 4. vă rog să mă ajutați și să îmi spuneți cum să-mi apăr dreptul ca bibliotecar al bibliotecii comunale IARA deoarece secretarul comunei îmi taie toate drepturile salariale spunînd că nu se ține cont de legea bibliotecilor

 5. Draga Mihaela, eu personal nu stiu ce sfat sa iti dau in afara de a avea incredere si a nu te lasa intimidata. Cu cei de la biblioteca judeteana Cluj ai vorbit?
  In speranta ca o sa se gaseasca cineva care are experienta in asa ceva am trimis mesajul tau pe email la ANBPR, ABR si pe Biblios. Sper sa nu dureze mult pana primesti un ajutor.

 6. Poate că ar fi bine ca ABR şi ANBPR să asigure (dacă nu o fac deja) un serviciu de consultanţă juridică pentru litigiile de muncă ale bibliotecarilor. Nu aş avea nimic împotrivă ca o parte din cotizaţiile noastre să meargă în această direcţie.

  Legea spune că bibliotecarii beneficiază de diferite sporuri, dar nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea ei (din nou!).
  Aţi putea să-i daţi în judecată, dacă aveţi certitudinea că îndepliniţi condiţiile prevăzute de lege (nu aţi precizat la care drepturi salariale vă referiţi). În caz de câştig de cauză şi dacă cereţi, cheltuielile de judecată se recuperează tot de la ei.

  Sinceră să fiu, nu ştiu cum aş proceda în locul dumneavoastră. Sunt multe lucruri carte trebuie luate în calcul. Dar dacă aş fi membră a unei organizaţii profesionale, m-aş adresa direct acesteia pentru un sfat.

  Vă doresc succes.

 7. De ieri, 4 februarie, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 10 din 30.01.2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 79 din 01/02/2008.

  Din păcate, în ordonanţă, iar este folosită exprimarea clasică: „Ordonatorii de credite POT acorda…” sporuri şi premii, ceea ce nu îi obligă cu nimic, adică pot sau nu pot, după cum doresc.

  Dacă aveţi nevoie de textul Ordonanţei, vi-l pot pune la dispoziţie.

 8. Dragi colege tot eu vă scriu de la biblioteca comunală IARA ȘI VREAU SĂ MULȚUMESC DIN SUFLET CONDUCERI BIBLIOTECI JUDEȚENE CLUJ în primul rînd D-nei Directoare Prof. DOINA POPA care a venit în sprijinul meu imediat , și vă rog pe toate care sunteți în aceastâ neplăcută situație să bateți la ușa BIBLIOTECIJUDEȚENE pentru că acolo sunt oameni de care avem noi nevoie care ne acordă sprijin și înțelegere , vă mulțumesc, SUCCES ÎN ACTIVITATE TUTUROR* UN AN MAI BUN* CU MULTE REALIZĂRII* Mihaela Cirebea

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: