Biblioteca publică din Seattle

Misiunea declarată a bibliotecii publice centrale din Seattle este să devenim „cea mai bună biblioteca publică din lume„. Ei îşi propun să realizeze aceasta cunoscând bine publicul pe care îl servesc şi prin susţinerea reciprocă dintre bibliotecari şi public pentru ca astfel să poată oferi  servicii care răspund cerinţelor publicului.
Biblioteca publică centrală Seattle

Biblioteca a fost creată în 1980 şi a cunoscut multe evenimente neplăcute, inclusiv un incediu devastator în 1901. De-a lungul istoriei ei se poate observa susţinerea pe care a avut-o din partea publicului. Donaţiile primite au fost condiţionate de foarte multe ori de implicarea administraţiei locale. Astfel a fost asigurată dezvoltarea continuă a bibliotecii.

În 1998 a fost supus la vot programul Biblioteci pentru toţi prin care se propunea cheltuirea a 196,4 milioane dolari pentru refacerea sistemului bibliotecilor publice din Seattle. Acest program propunea dublarea suprafetei bibliotecilor, construirea unor filiale noi, inclusiv a unui nou sediu pentru biblioteca centrală. Programul a fost votat de 69% dintre locuitorii Seattle-ului care s-au prezentat la vot.

Pentru construitea noului sediu s-au alocat 196,2 mililane dolari iar Bill Gates a donat alte 20 de milioane. Biblioteca  a fost inaugurată in 2004.

Câteva lucruri despre această bibliotecă:

  • clădirea are 56 de metri înalţime, e din sticlă şi oţel, cu o suprafaţă totală de 34mii m²;
  • are parcare subterana pentru 143 de maşini;
  • are 400 calculatoare pentru public;
  • cărţile sunt aranjate într-o spirală care urmăreşte clasificare Dewey şi cititorii au acces liber la majoritate volumelor;
  • există un sistem automat de sortare a căţilor şi un sistem prin care cititorii îşi înregistrează singuri cărţile pe care le împrumută;
  • numărul maxim de volume pe care această clădire îl poate adăposti este de 1,45 milioane.  

Pe lângă impresionanta clădire, biblioteca centrală din Seattle mai e cunoscută pentru accentul pe care îl pune pe utilizarea bibliotecii ca spaţiu social. Acest lucru reiese inclusiv din design-ul clădirii. Un film despre cum a fost concepută ea se găseşte la:

http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/49 

Un tur virtual al bibliotecii poate fi făcut la:

http://www.spl.org/videos/VirtualTour5-10-2007/VirtualTour5-10-2007.html

Despre această bibliotecă s-a vorbit mult. Există mulţi care nu sunt de acord cu stilul industrial pe care l-a adaptat. Oricum, pâna una alta biblioteca a circulat 8,5 milioane volume în 2006 iar un sondaj făcut cu 2000 dintre utilizatorii bibliotecii arată faptul că 70% dintre ei se declară foarte mulţumiţi de serviciile ei.

Surse

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: