BCU ranita la Revolutie

Aducere aminte:

Proiectul e facut de doi dintre cei care scriu aici dar speram ca sunt multi cei care inca isi mai aduc aminte…

Anunțuri

4 răspunsuri

 1. triste amintiri… mai exista un film care l-am primit si eu cu ocazia unei conferinte. Foarte bine facut acel documentar iar daca s-ar putea obtine aprobarea de la forurile administrative, acel material ar veni ca o manusa in completarea acestui remember.

 2. Sunt interesata de acel documentar. Poti sa dai mai multe detalii legate de el?

 3. Imagini cutremurătoare şi tragice. Eroi şi martiri. Mă uit la oamenii care stau acolo, printre tancuri, cu mâinile goale, dispuşi să moară pentru libertate. Întotdeauna voi avea un sentiment de vinovăţie. În oraşul nostru nu se ştie prea bine dacă „A fost sau n-a fost”…

  Şi apoi, Biblioteca Centrală Universitară arzând, rugul de cărţi pecetluind, ca de atâtea alte ori, întâmplările dramatice. Pierderi irecuperabile pe care le resimt ca pierderi personale.

  O imagine a dimensiunilor dezastrului este dată de articolul „Valori bibliofile în Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti” de Andreea-Mihaela Constantin publicat în UniBib : revistă electronică de biblioteconomie şi Ştiinţa informării, nr. 12 / februarie 2005
  http://www.bcub.ro/continut/unibib/valori_bibliofile_bcu.php

  Eforturile de reconstituire a cataloagelor sunt prezentate în articolul „Secţia Bibliofilie, Manuscrise şi Restaurare din Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti” de Doru Bădără, publicat în Biblioteca, an VI, nr. 11-12, 1995, p. 369-372.

  Scrie acolo că, urmare a unui efort semnificativ, în 1991, au fost finalizate: Lista cărţilor româneşti vechi distruse în incendiul din decembrie 1989, 43 f. multigr. (50 ex.) şi Lista cuprinzând unele valori bibliofile distruse de incendiul din decembrie 1989, 109 f. multigr. (50 ex.), care au fost răspândite în ţară şi peste hotare în vederea refacerii (ce termeni putem folosi când vorbim despre unicate?) colecţiilor.

  Nu ştiu dacă aceste cataloage au fost şi tipărite. Dacă nu, poate că ar trebui, în memoria bunurilor culturale pierdute (în special manuscrise), cu mici comentarii sau descrieri acolo unde se cunosc. În fond, din liste şi cataloage cunoaştem existenţa unei bune părţi din lucrările anticilor greci, de exemplu.

 4. Trebuie mai intai sa-l caut prin vrafurile de CD-uri… unde o fi ?!! hmmm…
  Cred ca mai repede ar fi sa o contactezi pe distinsa doamna Amelia Costoiu, care este foarte amabila si galanta.
  Daca e musai da un mail si am sa-l caut intre timp.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: