O bibliotecă digitală din Ungaria

neumann_logo_color_hu1.jpg

Nu vorbesc maghiară aşa că nu vă pot spune tare multe despre Casa Neumann, biblioteca digitală şi centrul multimedia care se găseşte la http://www.neumann-haz.hu/index_en.html. Deoarece este foarte bine realizată şi pentru că sunt mulţi utilizatori şi bibliotecari care o pot folosi postez câte ceva despre ea aici.

Conţine printre altele, din câte am înţeles:

Mai sunt cel puţin patru proiecte digitale în cadrul acestei biblioteci. Dacă nu e cu supărare, îi rog pe cei care citesc maghiara să ne povestească puţin mai mult despre aceste proiecte.

Completare ulterioară

Există o colecţie de ilustrate(?) dar nu are descriere in engleză.

Anunțuri

4 răspunsuri

 1. Realizatorii bibliotecii digitale Casa Neumann au creat si versiunea in limba engleza al acestui site, dar tot efortul lor se pierde, daca o semnalizeaza cu un drapel minuscul, in partea dreapta-sus a siteului.

 2. Multumesc ca m-ai facut sa ma uit mai atenta. Gasisem versiunea in engleza dar nu gaseam descrierea proiectelor. Daca dai click pe numele proiectului se deschide pagina lui, evident in maghiara. Acum ca m-am uitat din nou pe pagina am vazut ca subtitlul te duce la descrierea proiectului in engleza. O sa completez postarea.

 3. Arată foarte bine… Cititorii mei (în consecinţă şi eu) au fost foarte mulţumiţi, de exemplu, de promptitudinea şi completitudinea referinţelor primite de la Arhivele Naţionale ale Ungariei http://www.mol.gov.hu atât prin poşta electronică, cât şi prin cea obişnuită. Fondul pare integral informatizat.
  Nu am observat să aibă documente digitizate pe site, în schimb, există o firmă specializată, Arcanum http://www.arcanum.hu care realizează şi comercializează CD-uri şi DVD-uri cu documente ale Arhivelor din Budapesta şi cu lucrări de istorie mai vechi, de interes pentru istoria Transilvaniei. La noi este o adevărată febră a întocmirii monografiilor locale – peste 65, pentru localităţi din judeţul Maramureş – cred că e o recţie la integrarea europeană.
  Nu vreau să fac nici un fel de reclamă. M-am gândit că informaţia poate fi utilă şi altor bibliotecari care au cerere de informaţii privitoare la Transilvania.
  Noi am încercat să cumpărăm un DVD cu documente medievale de cancelarie transilvănene, şi unul cu o hartă a Transilvaniei, cu motoare de căutare amândouă, dar, din păcate, încă nu am finalizat din cauza a tot felul de complicaţii contabiliceşti. Sperăm că se va rezolva.

 4. Tot într-o colecţie digitală din Ungaria sunt prezentate documente din istoria recetă legate de Războiul rece în ţările din estul Europei. E vorba de Open Society Archives http://www.osa.ceu.hu/
  Câteva sunt online dar marea majoritate pot fi consultate la sediul lor sau comandate.
  Au un interes special pentru documente legate discriminare şi de încălcarea drepturilor omului. Au avut chiar un pavilion No!Roma la festivalul de film de la Venetia din această toamnă. Aici ei au prezentat filme rasiste cu rromi pentru a atrage atenţia asupra acestei mari probleme.
  http://www.osa.ceu.hu/updates/2007/2007-09-01.shtml

  Tot pe site-ul lor am aflat că au un program Martus, The Human Rights Tool http://www.osa.ceu.hu/martus/
  Aici se spune ca OSA mai oferă pregătire, software şi cont pe serverul lor ONG-urilor şi activiştilor din orice ţară a lumii care muncesc în domeniul drepturilor omului.

  Un exemplu de arhivă care ştie cum să îşi folosească colecţia în mod activ.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: