ProLibro a facut 1 an

In sinea mea detest aniversarile, comemorarile, festivitatile. Insa inteleg de ce timpul trebuie sa fie si el dominat cultural prin ritualizare. Asa ca nu am uitat ca astazi se implineste un an de cand a fost publicat primul mesaj pe acest blog. Pentru a marca data am facut cu ajutorul instrumentelor de monitorizare un rezumat statistic al acestei perioade.

Gradul de utilizare

– au fost 46.280 de accesari

– s-au inscris pentru a primi mesajele prin e-mail 44 de internauti

– luna cu cele mai multe accesari a fost noiembrie 2007 cu 6.082 de accesari, ceea ce ar insemna o medie de peste 200 de accesari pe zi pentru aceasta luna

statprolibro.jpg

– grupul de colaboratori numara 27 de membri

– au fost scrise 259 de mesaje

– au fost postate 191 de comentarii

Topul primelor cinci cele mai vazute mesaje in ultimele 30 de zile

1. Legea arhivelor si accesul liber la info 115 views

2. Reading clubs 71 views

3. BCU ranita la Revolutie 70 views

4. O lume fără cărţi şi biblioteci 65 views

5. Marketing şi industrie editorială în România 65 views

Cuvinte cheie mai interesante care au adus vizitatori de pe motoarele de cautare pe blog in ultimele 7 zile:

incendiul bibliotecii din Alexandria

plagiatul

biblioteca virtuala

rolul internetului in biblioteci

arhivele statului

legea arhivelor

sondaj despre lectura

biblioteci electronice

Biblioteci virtuale din Romania

CODEX AUREUS

documentul in era digitala

masterat biblioteconomie

Ion Stoica

incadrare bibliotecar scolar

digitizare

PROIECTE BIBLIOTECI SCOLARE

biblioteca ion creanga bucuresti

carti copiii strazii

legea achiziţiilor publice

editurile din Romania

metoda de dezvoltare a colectiilor

rolul cărţilor digitale

czu definitie principii fundamentale

aplicatii gestiune biblioteca

despre fisa bibliotecarului

specialistii in informare si internetul

biblioteconomie politicile de achizitii

legea drepturilor de autor

mobilă bibliotecă

Management infodocumentar

legi noi salarii 2007 bibliotecari

studii de piata carte

lectura la elevi

Notorietatea

In ceea ce priveste notorietatea a mai postat si Claudia un mesaj despre cei care ne-au recomandat.
Au mai fost si altii care au pus legatura catre blogul ProLibro pe site-ul lor: blogul It’s all good in mesajul Side Streets, blogul Asociatiei Bibliotecarilor din Romania, in Blogroll-ul de la Bcutcat’s Weblog – cataloging, bibliographic description and indexing problems, blogul Gândeşte în stil metropolitan – Blogul celei mai tinere echipe de PR a unei institutii culturale de stat. Campanie de promovare a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, blogul Klog care identifica gresit limba in care se scrie pe ProLibro, Gabriela Grosseck in mesajul Ma bucur, in lista de favorite de la blogul altmarius, ProLibro apare si in Soltare’s weblog, luciat ne mentioneaza de doua ori in Terorism de cititoare, Constantinescu Nicolaie in kosson, blogul Mostly Harmless, un blog interesant care presupun ca e al unei bibliotecare, din pacate neactualizat, Blue the life, etc.

Incercarea a fost si a ramas, din punctul meu de vedere, aceea de a gasi forme de colaborare bazate pe vointa membrilor comunitatii virtuale de a scrie cum si ce doresc, cu emotie, fara truda artificiala pe care o presupune un articol de revista. Cooperarea, implicarea si spontaneitatea cred ca sunt puncte slabe ale retelei biblioteconomice romanesti. Exista destula ipocrizie si blocaje de comunicare. De prea multe ori sistemul lidereaza persoane aproape incompetente cu un discurs obsolet, repetitiv. Si acelasi sistem ii intimideaza sau ii marginalizeaza pe cei competenti izolandu-i si apatizandu-i.

Un alt motiv de a dedica timp acestui blog a fost acela de a face cunoscuta munca discreta si uneori subestimata a celor care lucreaza in biblioteca (si in biblioteca nu lucreaza numai bibliotecari). Nu-mi plac lamentarile, dar personalul bibliotecii are inca de facut o munca nerecunoscuta social (cel putin nu in Romania). Si e pacat!

In fine, preocuparea principala, recurenta in mesaje, aceea care motiveaza activitatea bibliotecarului care munceste din vocatie, a fost a modalitatilor prin care poate fi imbunatatita experienta cognitiva a utilizatorilor in biblioteca. Si aici unii autori de mesaje s-au remarcat prin contributii utile.

Invitatia de a participa la acest blog ramane deschisa.

Reclame

10 răspunsuri

 1. LA MULTI ANI!
  ProLibro a fost primul meu blog vizitat in urma cu cateva luni, blog care m-a purtat spre alte spatii virtuale de real folos (bazele de date,link-uri si bloguri interesante din acceasi sfera de cunoastere).
  Desi, blogurile nu sunt baze de date, eu am inceput sa le consider baze de date „miniaturizate”.
  Va urez tuturor un an cu multe realizari profesionale si cat mai multe postari la fel de importante, interesante si utile cum au fost cele din anul 2007.
  LA MULTI ANI!!! Pro Libro 2008 si celor care l-au construit si-l mentin.
  Cu respect.

 2. La Multi Ani tuturor si toate cele bune in anul care a venit!
  Multumesc ca mi-ati amintit blogul in comentariul la un an de Pro Libro. este o realizare, de care si eu acum sunt constient (mai ales ca inca nu mi se permite o echipa de colaboratori). As fi bucuros daca m-ati include in blogroll-ul dumneavoastra; si eu sunt bibliotecar, asa incit suntem in… bransa!
  Toate cele bune!

 3. LA MULTI ANI!Si eu sunt bibliotecara si in cadrul unei sedinte am recomandat colegelor mele(cca. 40) sa se aboneze la acest site si s-au aratat foarte multumite.Va multumim ca existati si ca ne furnizati informatii inedite si de specialiteta, ca tare ne lipseau.Un an cu impliniri si satisfactii!

 4. Mulţumim mult de urări şi că ne citiţi. Noi sperăm anul nou să vă facă mai dornici de comunicare şi dezbatere, mai exigenţi, mai îndrăzneţi şi mai informaţi. Un an nou bun să aveţi!

 5. Un bilanţ e un prilej bun de a spune câteva cuvinte pe care nu prea poţi aşa, din senin, să le spui (cu atât mai mult cu cât sunt în situaţia celui care se alatură pe ultima sută de metri plutonului de alergători de la maraton). Vreau deci să mulţumesc celor care au înfiinţat acest blog, care l-au făcut să funcţioneze şi l-au întreţinut şi care s-au străduit să avem o noutate, un gând biblioteconomic (şi nu numai), aproape în fiecare zi, să îi felicit pentru realizări şi să le urez succes în continuare. Vreau, de asemenea, să spun că ProLibro e locul în care mă simt permanent bine că sunt bibliotecar. În general mă simt bine din acest motiv şi în celelalte locuri, împrejurări, anturaje, dar cu intermitenţe.
  La mulţi ani!

 6. La Multi Ani, Ioana Dragota si tuturor celor care poarte numele Sfintului Ioan Botezatorul! sa va fie bine in anii care vor urma!
  Voi colabora cu palcere la blogul Dvs. Tot ceea ce am nevoie: sa-mi spuneti in ce domenii de biblioteca pot interveni – domenii care, totusi, sa nu se suprapuna prea mult, blogului meu. Sunt pasionat in primul rind de istoria tiparului si a publicatiilor, dar nu-mi sunt indiferente nici domeniile conexe.

 7. @Ioana
  Mai e mult de alergat în cursa care are ca premiu biblioteci şi bibliotecari aşa cum ne dorim. Cred că, de fapt, în meseria aceasta trebuie să alergi mereu dacă chiar îţi pasă. Mă bucur ca alergăm împreună şi sper să reuşim să îi convingem şi pe cei care stau şi se uită la cursă că merită măcar să încerce…

 8. altmarius, nu avem blogroll, insa te primim cu bratele deschise in grupul de colaboratori ai blogului.

 9. @ altmarius
  Mulţumesc frumos pentru gândurile bune şi urări.
  Vă doresc, la rândul meu, numai bine.
  În legătura cu blogul, mă bucur că a răspuns Marian, e mai îndreptăţit. Referitor la domeniu, e aşa cum scrie mai sus:
  „cum şi ce doresc, cu emoţie, fără truda artificială…”.

  @ Claudia
  Frumoase cuvinte, bine spus! Şi mulţumesc!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: