Revista Bibliotecii Nationale a Romaniei II (1-2/2007)

Revista se deschide insa cu un grupaj bibliografic dedicat centenarului Mircea Eliade – eveniment destul de putin consemnat in mediile tiparite din Romania. Elocvent este faptul ca intr-un tabel sinoptic al prezentei lui Mircea Eliade ca autor si ca subiect al unor studii de specialitate, acesta figureaza in dreptul anului 2007 cu doar 13 studii despre el, dar nu figureaza ca autor, nici in tara, nici in strainatate.
Acest tabel – aflat la pag. 13 a Revistei Bibliotecii Nationale a Romaniei este elocvent: receptarea lui Mircea Eliade a fost supusa fluctuatiilor politice ale vremii. Intre anii 1923 si 1946, au aparut in Romania 29 editii cu Mircea Eliade ca autor; in strainatate, doar 2, ambele in anul 1937. Intre anii 1947 si 1953 nu s-a publicat absolut nimic de sau despre Mircea Eliade. Incepind din anul 1954, au aparut editii Mircea Eliade, doar in strainatate, pina in anul 2004 – 50 de ani – aici aparind numai putin de 280 de editii, in tari ca Franta, Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Spania, Portugalia, etc. Din anul 1966, si in Romania a inceput sa fie repus in circulatie, timid, si numai cu partea beletristica. Astfel, intre anii 1966 si 1978 nu au aparut decit trei editii, in 1978 aparind prima carte de filozofie a religiilor. Lucrarea fundamentala a lui Mircea Eliade, „Istoria credintelor si ideilor religioase” in trei  volume a fost publicata intre anii 1986-1989.
Publicarea cu adevarat importanta a operelor eliadiene in Romania a inceput din anul 1990. din 1990 si pina in anul 2003, au fost publicate 78 de editii, majoritatea editiilor importante fiind publicate la Humanitas, editura care detine drepturile de copyright. 
 In domeniul studiilor despre Mircea Eliade, in Romania s-a publicat mai mult.Primul studiu despre autorul roman a aparut in U.S.A s-a publicat in anul 1971, iar de atunci au aparut un numar de 51 de studii, in tari ca Anglia, SUA sau Germania. In Romania au aparut incepind din anul 1992 peste 100 de studii la diverse edituri.
Editorialul Revistei Bibliotecii Nationale este semnat de Dan Erceanu, si este intitulat „Apocalipsa de (dupa) Eliade”.
Reclame

4 răspunsuri

 1. Iata inca cateva studii despre Mircea Eliade publicate in numarul 7 al Revistei Transilvania din Sibiu (numarul este dedicat, in intregime, Centenarului Mircea Eliade):
  Mihai Posada, Mircea Eliade la centenar. Mică enciclopedie a receptării
  Mac Linscott Ricketts, „1214” – Piesa de teatru neterminată şi aproape uitată a lui Eliade
  Ştefan Stoenescu, Afinităţi elective: Mircea Eliade şi W.S. Di Piero
  Mircea Handoca, Şapte scrisori inedite din Sibiu, expediate de Teodor Ionescu şi răspunsul lui Eliade
  Marin Diaconu, Despre preocupările filosofice ale lui Mircea Eliade în publicistica anilor ’20 şi ’30
  F.I. Dworschak, Mircea Eliade pe ecran
  Mihai Posada, Hermeneutica în istorie. Un colocviu la Chicago şi alte câteva moduri de sărbătorire a lui Mircea Eliade, în America
  Angelo Mitchievici, Eliade şi „agonia” unei generaţii
  Mihaela Gligor, Alunecarea politică a lui Mircea Eliade. Câteva consideraţii pe marginea articolelor „legionare”
  Ioan Mariş, Mircea Eliade, „Jurnalul portughez şi alte scrieri”, vol. 1-2
  Minodora Sălcudean, Mircea Eliade. Publicistica de tinereţe şi o altă posibilă lectură a „Itinerariului spiritual”
  Mirela Ocinic, Realitatea ultimă
  Mara Magda Maftei, Mircea Eliade între pasiuni şi interese
  Monica Borş, Numele proprii în proza mitică a lui Mircea Eliade. Preliminarii
  Dragoş Varga, Mircea Eliade, banalitatea romanelor cu idei
  Carmen Popa, Sacru şi profan în „Tinereţe fără bătrâneţe” de Mircea Eliade
  Anca-Elena Costaru, Vraja iubirii mitice şi tentaţia-teama de necunoscut în proza lui Mircea Eliade
  Radu Vancu, Mircea Eliade – transparenţa grea a miturilor

  Revista Euphorion, tot de la Sibiu, reuneste, si ea, in paginile sale un grupaj consistent dedicat acluiasi eveniment

 2. Domnule Bors, as fi foarte interesat de un istoric al revistei „Transilvania”, mai ales dupa anul 1989. In Bucuresti, aceasta revista este „rara avis”; Datele as vrea sa le includ in blogul http://altmarius.weblog.ro, blog dedicat in principal istoriei presei romanesti si universale. Un eventual raspuns il astept fie aici, fie pe adresa altmarius1@yahoo.com. Acelasi lucru l-as ruga si pentru „Euphorion”.

 3. @ altmarius

  Un scurt istoric al revistei Transilvania poate fi găsit şi la
  http://www.revistatransilvania.ro/istoric.htm
  E chiar foarte potrivit momentul de abordare a subiectului, deoarece acum, în ianuarie, se împlinesc 140 de ani de la apariţia revistei, ca organ al ASTREI.

 4. Referitor la solicitarea despre istoricul revistelor sibiene: un foarte bun si la obiect studiu referitor la istoricul Revistei Transilvania (pana la 1918, dupa cum reiese si din titlu) este cel al cercetatorului Mihai Sofronie, Activitatea editorială a «Asociaţiunii transilvane» până la 1918, în: ASTRA 1861 – 1950. 125 de ani de la înfiinţare. Sibiu, 1987, p. 287 – 291. Un studiu mai amplu este realizat de filologul Pamfil Matei, Asociaţiunea în lumina documentelor (1861 – 1950). Noi contribuţii. Sibiu, Editura Universităţii “Lucian Blaga”, 2005.
  Pentru seria veche a revistei, merita vazut volumul aniversar „Centenarul revistei «Transilvania»”, Sibiu, 1969; din pacate, pentru seria noua nu exista un studiu istoric in toata puterea cuvantului; va fi tiparit in acest an indice bibliografic analitic (1972-1990) alcatuit de Eugenia Crisan. Si, desigur, fiind an aniversar, vor aparea ceva studii referitoare la activitatea revistei.
  Din pacate nu dispun de un format electronic al textelor amintite; cred ca se poate gasi o solutie: transilvaniaro@yahoo.com; silviubors@yahoo.com
  In ceea ce priveste revista Euphorion: o sa le transmit dorinta Dumneavoastra!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: