• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 594.163 accesari

Concursul de Participare Comunitară – câştigătorul lunii decembrie

Vă anunţăm cu bucurie că în ediţia din luna decembrie a Concursului de Participare Comunitară proiectul declarat câştigător este “Infopitici” propus de Biblioteca Comunală Şimian, judeţul Bihor. Scopul proiectului este să promoveze utilizarea noilor tehnologii în comunitatea Şimian. Se va crea un nucleu de voluntari ce vor iniţia elevii din ciclul primar în folosirea computerului. În cadrul proiectului va fi asigurată instruire atât pentru elevi cât şi pentru voluntari (viitorii instructori). Proiectul va avea ca rezultat un mic centru de internet găzduit de biblioteca publică din comunia Şimian, ce va fi accesibil localnicilor dar şi turiştilor. 

Pentru această ediţie a Concursului de Participare Comunitară se va acorda premiul al doilea proiectului „Poveşti saschizene” propus de Biblioteca Comunală Saschiz, judeţul Mureş. Proiectul are ca scop dezvoltarea bibliotecii ca centru de informare, educaţional şi cultural. În cadrul proiectului va fi creată o bază de date actualizate cu documentele tip carte din dotare, vor fi oferite servicii de informare comunitară prin crearea unei baze de date privind modalităţile de accesare a fondurilor comunitare şi a celor guvernamentale destinate autorităţilor locale, IMM-urilor şi asociaţiilor familiale şi va fi realizată pagina web www.povestisaschizene.ro, „o filă de istorie atipică a satului, scrisă din mărturiile oamenilor locului”.

Pentru a analiza propunerile de proiecte a fost creat un juriu format din reprezentanţi ai IREX, ai bibliotecilor şi organizaţiilor non-guvernamentale. Întrunirea juriului pentru stabilirea câştigătorului concursului a avut loc vineri, 18 ianuarie, orele 10:00 şi s-a desfăşurat online, pe forumul biblioteca.ro (http://biblioteca.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=35&st=0&sk=t&sd=a).

Concursul de Participare Comunitară continuă! Mulţumim tuturor participanţilor şi aşteptăm cu interes noi propuneri!

Anca Râpeanu

4 răspunsuri

 1. Foarte interesantă discuţia juriului pe forum. Dar nu e reflectată în proiectele premiate. Sincer, credeam că cei de la IREX ştiu ce caută. Mie mi se pare foarte mare (undeva spre de neacceptat) diferenţa dintre cele două proiecte -aşa cum sunt ele prezentate aici. Dacă Infopiticii spun clar cu cine lucrează şi ce vor să facă, Poveştile Saschizene spun pentru cine vor să facă dar nu spun cine va face şi părerea mea (şi nu numai) e că spun că o să facă mult mai mult decât pot să facă. Comunitatea lor nu e deloc implicată în proiect ci doar ca simplu utilizator.

  Mi se pare interesantă decizia juriului de a acorda al doilea premiu, în condiţiile în care scorul a fost 4 la 1. Acest lucru nu este rău în sine dar creează un precedent. Oare dacă voturile pentru alte trei proiecte vor fi 2 2 1 se vor acorda 3 premii?

 2. Draga Claudia,

  Iti multumesc pentru comentarii si sugestii – intotdeauna e o placere sa discut cu tine.
  Ca unul dintre „cei de la IREX” pot sa-ti spun ca nu cautam proiecte dupa un tipar fix. Cautam idei care sa poata folosi cat mai multor oameni si locuri, cautam originalitate, cautam initiativa. Cu totii stim ca in Romania, printre bibliotecari, expertiza in scrierea de proiecte nu este regula, ci exceptia, asa ca nu acest aspect este prioritar in selectia noastra.
  IREX nu se limiteaza la a „arunca” niste fonduri prin aceasta competitie – propunerile de proiect sunt analizate, selectate, premiate (in limita bugetului competitiei) si apoi lucram impreuna cu castigatorii pentru a ajunge la o forma coerenta si aplicabila.
  Premiile se acorda in limita unui buget fix, si nu suntem ingrijorati de „crearea unui precedent”. Ar fi minunat sa avem propuneri atat de apropiate ca valoare.
  Daca vom avea situatii de balotaj vom organiza cu cea mai mare placere dezbateri online ale finalistilor, pool-uri pentru public, sau vom folosi alte metode democratice si transparente care sa departajeze propunerile. Solutii sunt si vor fi anuntate in timp util pe site-ul si forumul http://www.biblioteca.ro

 3. Dragă Anca,

  înţeleg ce vrei să spui în ceea ce priveşte lipsa de experienţă la scrierea de proiecte şi tocmai de aceea mi se pare ciudată alegerea celui de al doilea proiect. Dacă tot nu se aruncă cu bani la IREX 🙂 şi aveţi experianţă cu acordarea de granturi, de ce nu se încearcă folosirea acestor programe pentru a îi educa pe cei interesaţi cum se scrie un proiect. Chiar nu cred că premiind un proiect care nu e gândit până la capăt se învaţă ceva util.

  Dacă ai o idee cam ce ai vrea să faci, o analizezi cât de bine poţi şi încerci să îi convingi pe ceilalţi că e bună. De exemplu la acest proiect mie mi se pare că ideea bună e cea cu:
  „vor fi oferite servicii de informare comunitară prin crearea unei baze de date privind modalităţile de accesare a fondurilor comunitare şi a celor guvernamentale destinate autorităţilor locale, IMM-urilor şi asociaţiilor familiale ”

  În loc să mai adauge două subproiecte mai bine detaliau cum anume o sa facă acest proiect. Foarte interesant mi s-ar fi părut să văd dacă au spus cum o să implice comunitatea la crearea acelei baze de date, cum anume o să îi facă pe oameni să acceseze acea bază de date, dacă o să o pună pe internet, dacă o să facă discuţii publice pe această temă. Presupun că IREX vrea ca oamenii care aplică să aibă, pe lăngâ idee şi un plan.

  Îmi cer scuze dacă mi-a scăpat informaţia dar care e bugetul fix pentru fiecare ediţie a concursului? Şi cănd vor fi publicate textele acestor proiecte în întregime pe site?

  Şi mulţumiri pentru răspunsuri 🙂

 4. Claudia,

  Multumesc pentru comentariile pertinente.
  Din lipsa de timp iti raspund doar la intrebari:
  Bugetul competitiei este fix, nu si public 😉
  Textele proiectelor vor fi publicate pe http://www.biblioteca.ro imediat ce ajung la o forma coerenta. O sa am grija sa anunt in timp util cand acest lucru se va intampla.
  Deocamdata se poate vizualiza si descarca de pe site proiectul castigator al concursului pentru luna Noiembrie.
  http://www.biblioteca.ro/index.php?id=elibrary&lang=en&topic=19&sid=ee663a3424b6db0d6b1b4d2279c55842

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: