Noutăţi de la Global Libraries Initiative

Pentru cei intresesaţi de acet proiect probabil că nu e o noutate  pagina web biblioteca.ro unde sunt postate ultimele ştiri, unde se încearcă facilitarea  comunicării cu cei implicaţi şi nu numai. În ultimele zile au fost postate acolo  aplicaţiile pentru Concursul de participare comunitară (CPC) pe luna Ianuarie şi Newsletter-ul pe aceeaşi lună. Ambele postari mi se par importante.

Publicarea proiectelor CPC e o idee foarte bună.  E cineva interesat să le analizeze şi să discutăm despre ele? Să încercăm să găsim plusuri şi minusuri? (E subînţeles fapul că cei implicaţi în jurizarea lor nu pot participa din motive etice)

Newsletterul e in engleză şi prezintă pe scurt ce se face in cadrul Global Libraries in Romania. Mi se pare foarte util, mai ales pentru cei care aplică la CPC, să vadă pe ce se pune accentul, cum anume se discută despre comunitate. De exemplu din articolul Baru joins in community outreach meeting se poate vedea cum trebuie discutate problemele comunităţii şi, de ce nu, cum ajungi să le cunoşti. 

Astea fiind spuse, spor la citit. Şi staţi cu ochii pe forumul lor că zilele astea are loc jurizarea proiectelor pe luna Ianuarie 🙂

Reclame

9 răspunsuri

 1. Proiectele care mi s-au parut a fi bine scrise sunt :Cu Internetul ne modernizam,Valcea / Prietenie, creativitate, traditie; Galati /Giurgiu,Prietenul meu caculatorul /Dreptul la poveste, Neamt.
  Proiectul de la Calafindesti ;Neamt, are prea multe obiective, si o gama prea vasta de activitati, mi s-a parut mie.
  La alte proiecte nu mi-au parut bine definite obiectivele sau grupul tinta.Formularile au un grad prea mare de generalitate.
  Imi pare bine ca am acces la aceste texte pentru ca am incurajat colegii de la comunale sa scrie proiecte, si in discutiile noastre exact pe cunoasterea comunitatii punem accent.

 2. Delia,
  ma bucur ca ai postat proiectele care ti-au placut. Am sa revin cu lista mea cat de curand. Dar pana atunci vreau sa te intreb: nu ti se pare ciudat faptul ca la Giurgiu se solicita 3 calculatoare pentru un proiect care implica doar 10 copii? Nici la proiectul din Neamt cu povestile nu mi se pare ca bugetul este cheltuit cum trebuie. Proiectul in sine mi se pare bun insa 250 de copii participanti imi par prea multi. Mie mi-ar fi placut mai mult daca aveau mai putini copii si ii implicau si pe ei in procesul de prelucrare digitala a povestilor.

  „Cu internetul ne modernizam”(Glavile- Valcea) e, pana la urma o pagina web iar eu nu cred ca acest grant pune accentul pe asa ceva. Implicarea comunitatii in crearea site-ului este minima iar ca sa spui ca intreaga populatie este beneficiara a lui mi se pare o exagerare. Se prea poate ca mare parte a populatiei sa nu aiba calculatoarea si internet acasa!

  Proiectul „Prietenie, creativitatea, traditie” din Galati imi place dar cred ca ar putea fi imbunatatit. Nu e clar cu ce vor fi mai valoroase filmele pe care vor sa le cumpere fata de filmele la care au deja acces acesti copii la TV. Exista in sat un cinematograf? Daca da, trebuie spus ce aduce nou acest proiect, daca nu trebuie pus accentul pe acest lucru. Ei doresc sa aiba 10 vizionari de filme, cu grupuri diferite de copii si vor 10 filme pentru asta…De ce nu iau doar 3 filme pentru ca astfel mai multi copii sa aiba sansa sa le vada? De asemnea pentru un proiect care se vrea concentrat pe activitati extrascolare, scoala si doamna invatatoare sunt prezente peste tot. Am inteles ca exista o limitarea a numarului de copii care pot participa la un eveniment dar asta nu inseamna ca ei trebuie adusi cu clasa. Se pot face liste in fiecare saptamana iar copiii sa poata sa se inscrie unde doresc. Poate intr-o saptamana vor film si in alta vor muzica.

  Cum ti se par observatiile mele?

 3. Am reusit sa trec prin toate proiectele cu creionul in mana. M-a bucurat ca au fost proiecte diferite si multe. Problema e ca parte din ele nu respecta obiectivele CPC. „Implicarea comunităţii în utilizarea noilor tehnologii” e doar un slogan pentru multe proiecte. De asemena proiectele astea arata ca un puzzle din care lipsesc multe piese…dar la care sunt adaugate piese din alte jocuri de puzzle. Un proiect bine scris e un puzzle complet, lucrurile se leaga si legatura lor inseamna ceva.

  Ce proiecte mi-au placut mie?

  *Buzias- ideea e buna si comunitatea participa efectiv;
  *CCDNeamt-idee buna si se poate argumenta ca cei din comunitate vor incepe sa utilizeze tehnologia ca sa poata accesa rezultatele…dar cred ca se putea face mai mult.
  *Iasi- interesanta idee, poate un pic prea culturala…
  * Valcea-implicarea comunitatii in crearea bazei de date a bibliotecii! foarte buna ideea.
  *Independenta- ideea e buna dar ar fi trebuit scris altfel proiectul.

  As remarca trei idei care promit dar care mie nu mi se par ca au fost bine puse in proiecte. Cei din Arges(Judeteana) vor un infochiosc. Ideea e foarte buna dar infochioscul trebuie amplasat in mijlocul oamenilor nu in biblioteca! Ideea din Calarasi pentru instruirea bibliotecarilor scolari e foarte buna dar oare pentru a folosi un soft de biblioteca asa cum trebuie iti ajunge un curs de o zi? De asemena la Suceava ideea cu atelierul de incondeiat oua e excelenta si e de sezon. Mie mi se parea foarte interesant daca incercau sa faca niste cursuri online de incondeiat oua.

  O observatie pentru cei din Vlasinesti si Glavani: daca vreti sa aveti sanse la concursuri uitati cum se foloseste copy/paste-ul.

  Pe cine as alege eu? E foarte greu si de asta exista mai multi oameni in juriu si puncaje, clasamente.
  Eu as da premiul CCDNeamt pentru ingeniozitate. Iar daca mi-ar permite bugetul un al doile premiu l-as da celor din Valcea pentru ca isi propun sa adune comunitatea si sa ii ceara parerea si ajutorul.

 4. Claudia, cand am parcurs proiectele , m-am concentrat pe descrierea obiectivelor, pe implicarea comunitatii si grupuri tinta.Solicitarea resurselor si folosirea lor am trecut-o cam superficial.Dar sigur ca ai dreptate.
  Mi se pare ca sunt multe probleme in a intelege cum trebuie definit un obiectiv , cum trebuie stabilit grupul tinta in functie de solicitarea finantatorului,si cum trebuie solicitate si utilizate resursele.
  Totusi fiecare participare inseamna un efort pentru cel ce a incercat, iar pentru noi ceilalti un prilej de a invata foarte multe.
  Observatiile tale sunt foarte meticuloase,si un pic prea critice.
  Proiectul are in oferta si finantarea de pagini web.
  Si apropo de filme, comunele noastre sunt foarte sarace, cinematografele au disparut de mult si putem vorbi , pentru populatia saraca de la sat de o izolare informationala si culturala.

 5. Hei CCDNeamt a castigat! Bravo lor. L-am dibuit amandoua ca e bun:)
  Pe forum-ul biblioteca.ro se asteapta comentarii legate de cum poate fi imbunatatit proiectul CCDNeamt.

  Se prea poate sa fiu prea critica dar ma simt datoare sa fiu. Scrierea de propuneri pentru granturi face parte din viata de zi cu zi a bibliotecilor din lumea aceasta. Nu conteaza doar ideea, proiectul trebuie scris bine ca sa aiba sanse reale. Si din pacate eu nu am vazut nici un proiect scris cum trebuie in aceasta competitie.

 6. am si eu un comentariu la aceasta poveste cu site-urile. nu stiu cate biblioteci au acum site-uri in Romania, dar cred ca nu suficiente (in Spania, de exemplu s-a ajuns pe la 80% daca imi amintesc bine, in America banuiesc ca 100%). deci e un lucru foarte bun, care trebuie facut. doar ca numai realizarea unui site web in sine nu inseamna nimic.
  un site web care nu are vizite, nu are dinamism, nu produce efecte nu este mai bun decat o biblioteca permanent inchisa.
  daca se face site-ul iar bibliotecarul nu are nici cele mai vagi cunostinte despre cum se intretine si are un dezinteres total fata de noile tehnologii, e posibil ca si calculatoarele proiectului sa devina instrumente de alungat plictiseala birocratica prin practicarea pana la rafinament a jocurilor din windows.
  un site web nu e ceva pe care il faci o data si gata. e nevoie de o comunitate activa care sa-l intretina. proiectele de finantare, cred eu, tocmai aceasta comunitate trebuie sa o agrege, instruiasca si sa-i puna la dispozitie mijloacele.
  si mai e ceva. daca un bibliotecar chiar vrea sa deschida un site mic, o poate face linistit fara alte resurse decat un calculator cu Internet.
  eu, de exemplu, am creat cateva site-uri fara sa dau nici un ban si fara sa scriu vreo linie de cod, nici nu stiu, folosind doar cms-uri (am folosit php fusion care are asistenta si in romana la http://www.phpfusion.ro/news.php; kosson foloseste si el joomla la http://kosson.lx.ro/ si sunt si altele). Rezultatul a fost cam acesta: http://www.nouhorizont.org/news.php

 7. Multumesc pentru informatia cu site-ul mic , gratuit, o transmit mai departe . Am avut o solicitare de genul acesta.
  Dar cum spui , cum vor dezvolta ideea ? Cine si cum va actualiza informatiile si mai ales pentru cine.
  N-as vorbi despre dezinteres fata de noile tehnologii, as vorbi de necunoasterea totala sau partiala a noilor tehnologii.Dar se poate invata . Am in teritoriu colegi mai in varsta care odata cu primirea calculatorului, au invatat sa-l foloseasca, sa comunice, sa caute informatie.

 8. bun, sunt o gramada de softuri gratuite care se pot folosi in biblioteca, de la sisteme de operare, unele mai usor de instalat decat windosul, aplicatii de birou si pana la o multime de softuri de gestiune de biblioteca.
  joomla are acum si un modul de opac: http://sourceforge.net/projects/obiblioopac4j/
  nu e o solutie excelentisima, universala si definitiva, dar e mai buna decat nimic.
  ministerul educatiei ar fi putut, de exemplu, sa ia un drupal care e foarte usor de gestionat, sa aduge oricare soft de gestiune gratuit, sa le personalizeze si sa le implementeze in toate bibliotecile scolare. un domeniu pe viata in Ro este doar 50 de euro. se mai investea cate 50 de euro in personalizare, se foloseau calculatoarele care se innoiesc pe la parlament sau guvern, astfel incat cu 50 de mii de euro erau informatizate toate bibliotecile scolare si aveau si site.

  o alta chestiune este ca difuzarea informatiei pe internet nu mai este (numai) treaba informaticienilor. un bibliotecar obisnuit trebuie sa dobandeasca serioase cunostinte de informatica daca vrea sa se mentina in domeniu. dupa parerea mea este o competenta de baza ca un bibliotecar sa poata ridica in ziua de astazi un site de la zero fara nici un ajutor. majoritatea utilizatorilor stiu sa o faca, practic se invata aproape odata cu abecedarul, si atunici e penibil sa spunem ca bibliotecarul se ocupa de difuzarea informatiei daca nu stie ce stie un copil de 10 ani.

 9. Sunt de acord cu ce spui, pare chiar un plan bun dar…de cate biblioteci ai auzit tu sa isi trimita toti bibliotecarii la cursuri de utilizare a calculatorului? Daca se poate bibliotecile, angajeaza un specialist IT care si el trebuie sa invete (daca se angajeaza la biblioteca si nu la o firma care plateste bine se poate sa insemne ca nu e foarte bun).

  La acest capitol eu nu ii consider vinovati pe bibliotecarii obisnuiti ci pe cei din conducerea bibliotecilor, a asociatiilor, a ministerelor responsabile. Nu orice om primeste cu bratele deschise lucrurile noi sau e capabil de autoeducare atunci cand e vorba de tehnologie. Si sincer nu cred in autoeducare atunci cand ai de trecut prapastia de la a nu sti cum se deschide un calculator la a cauta eficient pe internet sau a folosi OPAC-ul. Bibliotecarii ar fi trebuit sa faca cursuri intensive de folosire a calculatorului si internetului.

  Un exemplu de curs este cel care te invata sa tastezi. Colegii mei de aici tasteaza cu o viteza uimitoare pentru ca au luat cursuri in facultate si li s-a explicat cum se tasteaza eficient…Eu am facut o facultate de informtica in Romania dar nu mi-a spus nimeni cum se tin mainile pe taste, ce exercitii trebuie sa faci…si tastez mai incet ca ei. Un bibliotecar nu stiu daca trebuie stie de la inceput toate detalile legate de soft dar trebuie sa intuiasca ce se poate face si sa stie pe cine sa intrebe sau la cine sa apeleze pentru ajutor. Ori la noi…

  Mie concursurile de participare comunitare mi se par o sansa buna de a organiza cursuri pentu bibliotecari. Poate se gasesc elevi la liceele de informatica sau profesori de informatica in localitate care sa faca niste cursuri cu cei de la biblioteca…eventual sa lucreze impreuna la un proiect important pentru comunitate, la o prezentare a orasului, a bibliotecii…orice numai sa inceapa sa foloseasca un calculator in mod creativ. Mie mi se pare ca intreaga comunitate are de suferit atunci cand biblotecarul nu isi face treaba bine… si fara calculator nu si-o mai poate face bine.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: