Biblioteca în campanie electorală

Bibliotecile publice în State sunt susţinute financiar de un mic procent din banii de pe taxele de proprietate care se adună din zona pe care o deservesc. Asta le asigură un buget minim pe care se pot baza şi pe care îl pot aproxima din timp. Pe lângă aceşti bani bibliotecile îşi mai pot rotunji bugetele prin vânzări de cărţi, unele servicii contra cost, granturi ş.a.

Atunci când biblioteca are nevoie de o investiţie mare (clădirea trebuie renovată sau construită una nouă) ea trebuie să cheme oamenii la referendum. Populaţia din zonă votează dacă vrea sau nu să plătească taxe suplimentare care să ajute biblioteca.  Cu alte cuvinte mai mult de 50% din cei care votează să fie de acord să plătească taxe mai mari…

Filmul e o încercare a bibliotecarilor de a convinge oamenii să meargă la vot şi să îi susţină. În el sunt prezentate rolurile pe care le joacă biblioteca în comunitate şi ce vrea să facă pe viitor. (Textele nu stau foarte mult pe ecran aşa că trebuie oprit filmul din când in când ca să puteţi să le citiţi) 

Din păcate propunerea lor a fost respinsă la vot.  57 % au votat împotriva majorării taxei aşa că biblioteca trebuie să îşi amâne planurile de extindere. Există însă biblioteci care primesc susţinere populaţiei. Un astfel de exemplu este noua clădire în care s-a mutat biblioteca din oraşul vecin cu oraşul în care stau. Populaţia a fost de acord să plătească în timp, din taxe, 25 de milioane de dolari pentru ea… 

Să întreb cât la suta din populaţia pentru care lucraţi ar fi de acord să îşi voteze o mărire de taxe? Nu întreb dar cred că trebuie să ne gândim serios la acest lucru.

Reclame

2 răspunsuri

  1. La Sibiu anul trecut doamna Hermina Anghelescu ne spunea o poveste asemanatoare.
    Bibliotecile care primesc voturi raman deschise sau se extind ..Doamna mai descria ziua de lucru a unui bibliotecar, o zi plina de la ora deschiderii pana la ora inchiderii, modelata dupa tipurile de necesitati ale utilizatorilor. Succesiunea era cam asa, oameni de afaceri, pensionari, mamici cu copii mici, elevi si studenti pana seara. O persoana care nu e multumita de servire un vot in minus.Cer servicii, primesc servicii de calitate , dau voturi deci bani.
    Serviciile noastre sunt si ele necesare, dar la noi apar si dispar biblioteci in functie de multe alte interese…..Taxele daca s-ar mari fii sigura ca nu ar ajunge in bugetul unei biblioteci.

  2. Daca votul oamenilor ar fi pentru ajutarea bibliotecii atunci ar trebui ca banii sa ajunga la biblioteca. Bibliotecarii si oamenii care ar sustine biblioteca ar cere transparenta totala si orice mici nereguli ar putea fi demascate public…Sunt multi de „daca” si „ar putea” dar asta nu inseamna ca nu se poate realiza in viitor. Biblioteca in economia de piata are ca unica sansa de dezvoltare oferirea de servicii communitatii ei. Dezvoltand partea de servicii care sa ii aduca prestigiu local si bani, biblioteca poate apoi sa isi permita sa faca ceea ce a fost considerat mult timp a fi rolul ei: colectionarea si prezervarea materialelor relevante culturii si cunoasterii.

    Eu, dupa cum cred ca se poate ghici usor, sunt foarte interesata de serviciile pe care biblioteca le poate oferi ca sa isi ajute utilizatorii( inclusiv cele care se refera la cunoastere si cultura!). Dar din cate am observat eu realizarea acestei transformari a bibliotecilor tine in cea mai mare parte de bibliotecari. Iar acestia, din multe si diferite motive, nu sunt interesati in ea. Nu suficient incat sa isi ceara drepturile legale siguri pe ei, sa aiba o voce comuna, sa se ajute unii pe altii in mod organizat si tot asa… In societatea informationala bibliotecarii si bibliotecile trebuie sa fie in avangarda iar in Romania sunt, cu foarte mici exceptii, in ariergarda. Si nimeni nu pare sa fie deranjat de asta…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: