Bibliotecile din România folosesc software open-source

Aşa sună titlul unei ştiri din octombrie 2007 de pe http://news.softpedia.com.

Câteva idei:

 • un grup de consultanţi IT au lucrat cu Academia Tehnică Militară şi ContactNet timp de 2 ani să dezvolte un soft open source pentru biblioteci ( Open Source software for library automation, IBLA);
 • proiectul a fost încheiat la începutul anului 2007;
 • proiectul a fost susţinut de guvernele României şi Italiei;
 • produsul a fost testat până acum în 5 biblioteci din România şi este oferit gratis de către Ministerul Culturii tuturor bibliotecilor publice interesate;
 • IBLA este un program complementar programului naţional de automatizare şi dezvoltare a serviciilor bibliotecilor publice (ce se mai aude de el?)
 • se vorbeşte inclusiv de o pregătire tehnică a bibliotecarilor ca parte(continuare) a acestui program.

Eu nu ştiam nimic de aşa ceva. Voi? Îmi scapă mie ceva sau iar nu au fost întrebaţi bibliotecarii nimic. Catalogul colectiv face parte oare din principalele funcţii ale sistemului de gestiune? Oare chiar era necesar acest efort când deja existentă software-uri similare? Şi multe alte îngrijorări similare…

Anunțuri

18 răspunsuri

 1. Personal stiu de proiect din anul 2005, dar cu vesti sporadice despre el. Ultima data am vorbit cu doamna Riposan anul trecut cand IBLA a fost prezentat la eLiberatica. Prima prezentarea facuta la care am asistat personal a fost in anul 2006 la ELAG tinut la BCU.
  Este un proiect interesant mai ales ca au abordat FRBR-ul ca mod de structurare a informatiilor bibliografice. Vorbind la eLiberatica anul trecut cu reprezentantii mi s-a parut un instrument bunicel, care sprijinit ar putea fi dezvoltat intr-un produs matur 100% romanesc.
  Mie mi-a placut personal…
  cat despre alte detalii organizatorice nu stiu nimic… ceata la mal !

 2. Ceaţă aici, ceaţă la Biblioteca Naţională, ceaţă, ceaţă dar măcar un far se vede pe undeva? Dupa ce să se ghideze bibliotecarii care nu ajung la astfel de conferinţe? Şi dacă oamenii nu întreabă la conferinţe , de exemplu, cât a costat dezvoltarea unui astfel de soft, de unde pot afla răspunsul?

  Se poate să fie noua mea obsesie cu transparenţa şi lipsa de experienţă în a înţelege „cum merg lucrurile” dar Ministerul Culturii cheltuie bani publici dorind cică să facă un bine bibliotecilor şi cititorilor dar fără a le cere părerea. E posibil ca profesori de specialitate şi bibliotecari să fi fost consultaţi pentru aceste proiecte dar nimeni nu ştie nimic. Cei care au dezvoltat softul sau au făcut proiectul bibliotecii au mers la conferinţe, au avut acces la ultimele realizări în domeniu? Voi ştiţi ceva? Sau ştiţi pe cineva care ştie sau care poate să ne spună unde putem afla?

 3. Proiectele acestea sunt uneori ca produsele laboratoarelor secrete. Deodată afli că au aparut, fără să ştii de unde, când şi cum. Mă gândesc inclusiv la catalogul colectiv. Câtă lume ştie ceva despre proiect (cum a fost făcut, de către cine, cât a costat, etc.). Prezentările proiectului la care am asistat eu erau total opace şi închise la întrebări.
  Adina Ripoşan, care răspunde de proiectul IOSSPL din partea ContactNet , l-a promovat cât a putut şi după câte ştiu i-a ajutat întotdeauna pe cei care au solicitat-o.

 4. Sunt de acord cu Claudia,
  Am colegi care au nevoie de un soft de biblioteca.
  Este compatibil cu TINLIB-ul?
  Este gratuit.
  Mai este disponibil.
  De ce avem atatea softuri diferite?

 5. Nimic nu este gratuit in viata, poate doar speranta. Este un software liber din cate stiu. Stiu ca este disponibil.
  Personal mi-as dori ca fiecare mare biblioteca din tara sa dezvolte cate un laborator experimental din care sa iasa pachete software. Important este un lucru totusi: toate sa respecte standardele de comunicare a datelor bibliografice. In rest pot fii mii de softuri, chiar mi-ar face mare placere sa stiu ca in Romania se folosesc 52 de softuri de biblioteca si culmea care mai de care dezvoltate de cate vreo biblioteca, care mai utile decat altele etc, dar, inca o data, toate la final avand ca rezultat de comunicare un sir standard !
  Doamne ajuta cu miile de softulete… si mai sper ca intr-o zi, intr-o zi…

 6. E gratuit. Din cate stiu costa doar formarea bibliotecarilor, instalarea (nu sunt sigur de asta) şi întreţinerea. Datele de contact pentru a pune întrebări sunt aici: http://www.iosspl.org/contact.php

 7. Am gasit un articol care vine in sprijinul celor spuse de Kosson: cu cat mai multe software open-source cu atat mai bine. http://insidehighered.com/news/2008/02/19/opensource ( Foarte interesante sunt comentariile si nivelul tehnic la care se poarta discutia…)
  Intuitia e buna DAR noi nu avem multi bibliotecari sau suficient personal IT care sa aiba idee despre ce e vorba! Noi sarim peste un pas necesar: formare bibliotecarilor astfel incat sa inteleaga de ce au nevoie ca sa poata sa-si serveasca cat mai bine publicul. Problema e ca nu bibliotecile au ajuns la concluzia ca avem nevoie sa ne construim propriul soft…ci li s-a adus la cunostinta si li se va da cadou pachetul. Care e marea diferenta, pentru bibliotecarul nostru, intre soft-ul romanesc open-source si un produs cumparat de la orice alta firma?

 8. Da, asa e… multi incearca sa rezolve problemele local gandind sau nu global. Personal sunt inscris la code4lib si pot spune ca e o activitate intensa pentru promovarea notiunilor si instrumentelor open-source in biblioteci.

  Dar, campul e copt si seceratorii putini !

 9. Solutiile open-source sunt bune dar daca nu ai un specialist IT sunt greu de implementat.
  Mai mult, sunt riscuri pe care trebuie sa ti le asumi pentru ca softul fiind gratis in momentul in care ai probleme poate gasesti specialist sau nu … Obligatoriu trebuie sa faci salvari periodice (in alta parte decat pe serverul de lucru) daca nu vrei sa risti atata munca care in timp devine mult mai importanta decat aplicatia in sine deci trebuie sa devi administrator al aplicatiei si al bazei de date…

  Noi am ales o solutie comerciala (WizBooks) si am platit pe ea mai putin decat pe o implementare open-source , am primit documentatie, suport tehnic si sincer este mai mult decat ne asteptam…

 10. Dana,

  am cautat sa vad ce e cu WizBooks si am gasit pagina de prezentare aici .M-am uitat sa vad ce standarde folosesc dar nu am gasit nimic. Ai idee?

 11. Ce parere aveti despre Liberty 3 ? L-ati utilizat ?

 12. Claudia,

  WizBooks e flexibil si poti sa implementezi ce standard doresti.
  Noi folosim C.Z.U. pentru ca aveam deja implementat acest sistem cand am cumparat programul.
  Programul a fost foarte usor de invatat si de colegele mele mai in varsta si pot spune ca ne-a usurat foarte mult munca.

 13. Puteti incerca si programul BIBLIOTECAR. Acesta nu necesita cunostinte IT pentru exploatarea sa. Este realizat de catre AerBit s.r.l. si puteti descarca versiunea demo de pe site http://www.aerbit.ro
  In caz ca aveti intrebari puteti sa le adresati la soft@aerbit.ro
  Sper sa fie interpretata corect interventia mea, nu vreau sa fac reclama, dar ceea ce m-a determinat sa scriu este impresia generala ca este greu de implementat o solutie IT care sa sprijine real un bibliotecar in jobul prestat. Astept cu interes impresiile voastre, eu fiind fondatorul acestui soft. Sa auzim numai de bine !

 14. Gabriel, daca e o reclama care sa ne foloseasca nu ne deranjeaza. Problema e ca in comentariile anterioare au fost subliniate cateva caracteristici pe care un soft pentru biblioteci nepersonale ar fi bine sa le aiba si tu nu ai spus nimic despre asta. Din cate am citit pe aerbit.ro nici acolo nu este prezentat softul astfel.

  Daca nu ti-e greu poti sa ne spui mai multe despre standarde, numar maxim de inregistrari, compatibilitate cu TINLIBul? Intrebari suplimentare pe care le-am pus unui alt dezvoltator de soft le gasesti in acest post . Daca crezi ca solutia voastra este in continuate un concurent bun celorlalte softuri prezentate te rog sa ne dai mai multe informatii despre ea comentand sau trimitind un mail pe adresa grupului (o gasesti in stanga sus pe pagina).

 15. Am citit si eu discutiile de aici si cred ca ar fi benefic sa dezvoltam un modul de import-export date din WizBooks intr-un format standard astfel incat sa asiguram compatilitatea cu alte aplicatii.

  Cine ne poate spune care este acest format standard ?

 16. Pot sa le spun pe toate ? 🙂 Propun macar un Dublin Core (pentru filrare) Unqualified si pentru protocol un OAI-PMH ?!? asa ar compatibiliza softwareul cu fooooooooarte multe surse bibliografice din lume si la un moment dat cineva poate federa cataloagele individuale intr-un amre catalog colectiv ad-hoc….
  N-ar fi dragut ?!?!?!?!?

 17. Poti sa detaliezi?

 18. http://poliptic.wordpress.com/2008/05/24/biblioteca-digitala-a-romniei-bdr-planuri-si-sperante/

  Cred ca e mult mai bine decat as putea sa ingramadesc in cuvinte. Va ofera o imagine foarte buna la ce ar trebui sa investiti timpul pretios si resursele pentru a prinde un flux al viitorului…

  Mult succes !

  Astept cu mare interes evolutia software-ului dumneavoastra !!!!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: