Administraţia locală şi binele bibliotecii

Poate părea ciudat însă eu cred că bibliotecile se luptă cu aceleaşi probleme peste tot în lumea aceasta. E adevărat că în unele părţi unele probleme sunt mai acute dar, în esenţă, ele sunt aceleaşi. De exemplu, bibliotecarii o să fie mereu nemulţumiţi dacă li se prelungeşte programul de lucru sau trebuie să vină la muncă duminica indiferent de cât de bună e biblioteca lor sau cât de mulţi cititori o să beneficieze de acest lucru…

Am dat peste o astfel de asemănare azi cînd citeam Library Hotline-un săptămânal cu ştiri din bibliotecile din State. Se poate să ştiţi deja că pe 31 decembrie 2007 domnul Liviu-Iulian Dediu şi-a dat demisia din funcţia pe care o avea la biblioteca V.A.Urechia. Tot pe 31 decembrie, în Memphis Tennessee, doamna Judith Drescher a demisionat din funcţia de director a Memphis Public Library and Information Center după 23 de ani de directorat şi înainte de ceremonia de înmânare a distincţiei National Medal of Museums and Library Services pe care biblioteca ei a câştigat-o. Doamna director şi-a părăsit discret funcţia însă s-a aflat imediar că de fapt primarul îi adusese la cunoştinţă că nu o să mai fie nevoie de serviciile ei pe viitor. Cu viteza fulgerului a fost angajat altcineva în funcţie, cineva care nu are studii de biblioteconomie dar a lucrat în primărie.

Dacă la noi plecarea domnului Dediu nu a surprins pe nimeni suficient de mult încât să publice măcar un post pe un blog, în State, Tennessee Library Association (parte a ALA) s-a sesizat şi a început discuţiile cu cei din primăria Memphis. Nu se va obţine renumirea doamnei Drescher ca director dar se luptă pentru ca biblioteca să iasă de sub influenţa primăriei.

La noi lupta cu administraţia locală se poartă din păcate individual şi în tăcere…

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: