Eliberează-ţi Documentele – Document Freedom Day

Stimaţi colegi,

DFD-2008-26Martie

Astăzi, 26 Martie, în toată lumea se desfăşoară activităţi de sprijin pentru formatele deschise ale documentelor sub egida Document Freedom Day (www.documentfreedom.org). Aproape 200 de echipe din peste 60 de ţări de pe întreg mapamondul organizează activităţi locale pentru a atrage atenţia asupra Libertăţii Documentelor şi a Standardelor Deschise.

Document Freedom Day (DFD) – Ziua Libertăţii Documentelor este o zi mondială pentru Eliberarea Documentelor sprijinită de activităţi iniţiate de la „firul ierbii” pentru promovarea Formatelor Documentelor Deschise şi al Standardelor Deschise în general. DFD a fost iniţiat şi este sprijinit de un grup de organizaţii şi companii, incluzând Free Software Foundation Europe, ODF Alliance, OpenForum Europe, IBM, Red Hat şi Sun Microsystems, Inc şi nu numai acestea.

„Blocarea datelor precum şi captivitatea în soluţia unui furnizor sunt doar unele dintre cele mai drastice probleme cu care se confruntă utilizatori astăzi” spune Georg Greve preşedintele FSFE. „Astfel, majoritatea oamenilor nu realizează această conexiune decât atunci când este prea târziu şi abia când au pierdut controlul asupra datelor lor. Sprijinim Document Freedom Day pentru a veni în ajutorul creşterii gradului de conştientizare asupra acestei probleme prin startul de la ceea ce afectează cam toţi utilizatorii computerelor: documentele text, foile de calcul şi prezentările.”

 

Câteva repere

http://www.documentfreedom.org/Main_Page

şi traducere

http://www.documentfreedom.org/Main_Page/ro

http://documentfreedom.org/News/20080220_ro

http://www.documentfreedom.org/Artwork/ro

În speranţa că v-am stârnit interesul, vă invităm să participaţi şi dumneavoastră începând de astăzi la propagarea unei noi stări de conştienţă asupra unor probleme ce ne pot influienţa viitorul. Postaţi banerele DFD, faceţi referire la site-ul primar (www.documentformat.org) sau la alte materiale relevante, deveniţi un utilizator sau un generator de cunoaştere conştient de implicaţiile pe care micile dumneavoastră eforturi le au în ansamblul marilor schimbări.

Reclame

2 răspunsuri

  1. De stârnit interesul ni l-ai stârnit dar ce ne facem că in română documente, formate, standarde deschise sună dubios şi nu e deloc uşor să ghiceşti despre ce e vorba dacă nu cunoşti varianta în engleză (asta evident dacă vorbeşti engleză). Şi sunt totuşi mulţi bibliotecari care sunt convinsă că ar vrea să înţeleagă mai mult…

  2. „Documentele deschise” cred ca exprima cel mai bine realitatea pe care acestea le descriu.
    Foarte simplist spus documentele deschise au capacitatea de a acumula, ordona si disemina informatiile in baza unui standard deschis (accesibil ca documentatie tehnica tuturor fara nicio bariera de oricare natura ar fi aceasta).
    Datorita structurii modulare a acestor documente deschise informatia primara acumulata poate fi oricand extrasa, reordonata, interconectata sau agregata „din mers” pentru a forma alte documente sau a servi informatii unor instrumente specializare precum sunt cele de „data mining” (o traducere aproximativa> exploatarea datelor)…
    Restul tine doar de imaginatia utilizatorilor ;i de cultura tehnica acumulata.
    Ceea ce conteaza ca specialistii stiintelor informarii sa retina este faptul ca numai formatele deschise pot salvgarda informatiile pe lungi perioade de timp dat fiind faptul ca in cazul desuetudinii unui format acesta poate fi migrat la nivel de informatii continute fara batai de cap.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: