Despre Internet, in cuvinte simple

Post scris de Doina Lelia Postolache pe Forumul Biblioteca.ro

Centrele de acces gratuit la Internet vor ajuta la constientizarea de catre cetateni a beneficiilor individuale si colective pe care le aduce folosirea calculatorului. Bibliotecarii stiu cel mai bine cat de importante sunt pentru utilizatorul bibliotecii atat circulatia informatiei cat si regasirea rapida a acesteia. Sa ne inchipuim mai intai viata de azi fara calculator, fara Internet, fara Messenger. Ne-am obisnuit atat de mult cu noua tehnologie a informatiei incat nu mai putem concepe viata de zi cu zi fara sa ne uitam pe posta electronica si refuzam sa ne imaginam cum ar fi sa ne intoarcem la creion si toc. Cu creionul insa ne incepem viata si cu creionul invatam sa scriem, sa desenam, sa calculam. Cartile cu poze, cartile de colorat ne deschid poarta universului cunoasterii. Discutia in jurul calculatorului si Internetului trebuie sa fie mult mai generala, in conditiile in care s-a conturat deja o parere: nu se mai citeste, se sta prea mult in fata calculatorului, se pierd noptile, suntem mai obositi, ne imbolnavim ochii, facem leucemie, e multa pornografie, etc. Nu cred in disparitia cartii tiparite, ci in coexistenta ei cu folosirea calculatorului ca instrument de acces rapid la informatie si dezvoltare a comunicarii.

Folosirea Internetului nu exclude invatarea gramaticii, a aritmeticii, a fizicii, a biologiei, chimiei, invatarea temeinica a unei meserii, a unei profesii. Cine a spus ca trebuie sa fiu sau sa raman analfabet? Cine a spus ca daca folosesc Internetul nu trebuie sa mai citesc, sa invat, sa fiu premiant la scoala, sa fac sport? Sa stapanesc mijloacele IT nu exclude o buna pregatire de specialitate intr-un domeniu sau altul, o cultura de baza, nu exclude comportamentul interpersonal si interprofesional moral si o continua raportare, de-a lungul vietii, la un ax de valori morale traditionale pe care le cunoastem de la parinti si din cartile sfinte. Poti lucra cu calculatorul si Internetul si poti fi in acelasi timp profesor, inginer, medic, preot, constructor, faiantar, zidar, ceasornicar, sobar, vanzator, postas, tamplar, etc. Pot deveni medic chirurg studiind pe Internet? Categoric nu. Dar ma pot documenta, pot vedea ce se intampla in lume, rau sau bun, imi pot exprima parerea, pot furniza solutii, informatii, produse, servicii.

Multi adulti trebuie sa-si schimbe modul de a gandi si de a se raporta la realitatea inconjuratoare, trebuie sa renunte la comoditate si sa coboare in arena, acolo unde se dau luptele grele, trebuie sa renunte la inacţiune (starea de spectator, neimplicarea, tacerea lasa, nepasarea, ideea ca asta sau asta nu e treaba mea, ci mereu treaba altora). In copii, in tineri, daca nu ne mai place cum gandesc si cum actioneaza, sa ne vedem pe noi, adultii. Mentalitatea conform careia „fiecare trebuie sa-si vada exclusiv de treaba pe care o are de facut” trebuie sa dispara. Pot sa-mi vad foarte bine de treaba mea la serviciu (si in alte sute de ore suplimentare) si pot in acelasi timp sa slujesc si alte idealuri, sa lupt in limita timpului disponibil in cadrul societatii civile, sa corectez ceea ce unii au stricat pe acest Pamant si continua sa strice sub ochii nostri. In orice caz, sa contribui cat pot de mult ca oamenii sa fie mai buni, responsabili, milostivi. Sa elimine din actiunea lor violenta, agresivitatea, lacomia si iubirea de putere, de privilegii, nedreptatea, faradelegea, minciuna, manipularea, cleveteala, comploturile, scenariile, viclenia, perfidia, intriga, ş.a. Folosind Internetul si implicandu-te, poti invata sa devii un bun cetatean si ii poti ajuta si pe altii sa-si deschida mintea, sa coopereze, sa actioneze. Internetul poate face asta, poate construi oameni si atitudini, poate nu numai sa informeze, ci sa si formeze.

Internetul arata cat de mult au nevoie oamenii de a se exprima liber si de a se tine seama de parerile lor. Internetul ne ajută sa fim mai bine informati si mai ales sa comunicam mai usor si rapid cu familia, cu colegii, cu colaboratorii, cu partenerii de afaceri, comunicare între lumi – persoane, instituţii, organizatii. Numeroase cai ni se deschid, ramane doar sa alegem. El este si tribuna civica, este si terapie, este invatare, este socializare. Este extraordinar sa-ti poti spune opinia, sa fii alaturi de cei care se revolta impotriva faptelor rele, sa urnesti lucrurile. Pe Internet poti gasi partenerii de idealuri, de aspiratii – persoane fizice, asociatii, fundatii, ş.a. Forumurile antreneaza numerosi utilizatori de Internet. Poti vedea si unde te situezi tu cu opiniile tale. In multe situatii este nevoie de tine si poate ca „votul” tau este chiar cheia rezolvarii problemei. Mai poti invata ca exista probleme a caror rezolvare nu trebuie sa depinda de parerea ta (de aceea nu se face referendum pentru orice, mai ales cand este vorba despre Viata, Fiinte si nu ai voie tu sa fii contra deciziilor lui Dumnezeu cu ideile tale nu intotdeauna sanatoase si trebuie sa te intrebi daca nu cumva cu tine este ceva in neregula si trebuie sa te indrepti). Imi pot crea un site, pot lupta cu toata forta pentru un scop bun, pot strange oamenii in jurul unei idei, ne facem glasul auzit, de multe ori chiar reusim sa realizam ce ne-am propus. Calculatorul si Internetul ne usureaza viata, ne faciliteaza dialogul, putem influenta luarea unor decizii majore, simtim ca facem parte din marea familie a lumii. Constati ca nu esti singur. Ai, in plus, posibilitatea sa fii tu insuti in acest Univers! Este un alt mod de a ne informa si de a comunica. Una este cartea si alta este Internetul. Una nu o exclude pe cealalta.

Sa nu disperam. Bibliotecile si functiile traditionale ale acestora au invins mileniile şi nimeni nu-si poate inchipui aceasta lume fara biblioteci si fara carti pe suport traditional. Serviciile destinate utilizatorilor se vor diversifica si adapta timpurilor. Cu ajutorul Internetului putem schimba lumea, mentalitatile, putem corecta, putem aduce binele in casa noastra si in casele altora. Si avem multe de schimbat si de corectat peste tot in lume. Internetul are si o parte profund daunatoare, dar cine te pune sa te uiti la ce nu trebuie sa te uiti? Pot opta. Binele si raul coexista. De fapt, in viata noastra alegem in fiecare secunda.Trebuie să privim deasupra lucrurilor, deasupra a tot ceea ce se intampla in jurul nostru, pretutindeni. Internetul ajuta oamenii din toate colturile lumii sa se cunoasca mai bine, sa se apropie, sa stranga randurile in slujba unui ideal, a unui ideal pe care fiecare, singur, de multe ori, nu-l poate atinge.
Este vorba, pana la urma, de calitatea locuitorilor planetei TERRA.Terra are nevoie de oameni de calitate morala, de caracter, macar cu inceputul intelepciunii (care este frica de Dumnezeu), dupa cum ne invata parintele Cleopa. Cu cat numarul acestora va fi mai mare, cu atat vom invinge mai usor adversitatile de care nu suntem absolviti in trecerea pamanteasca. Trebuie sa-i invatam pe oameni cat de bine este sa fii informat si cum sa foloseasca informatia pentru a contribui la binele tuturor si al lor personal, pentru binele planetei. Pentru realizarea acestui inalt scop moral Internetul este un instrument indispensabil astazi.

Are vreo legatura Internetul cu cei 7 ani de acasa ? Eu cred ca nu. Nu de la Internet si nu de la calculator mi se trage tot raul. Ci de la ce mi s-a „implementat” pana la a ajunge sa le folosesc. De la felul in care am fost crescut si educat de parinti in primul rand. Familia trebuie sa ma invete sa deosebesc binele de rau. Ce e rau pe Internet (si tot ceea ce este rau in lumea asta) ma va cotropi numai daca eu permit asta, numai daca fondul meu permite, o deficitara crestere, educatie, informare, greselile pe care le-au facut adultii cu mine. La care adaug greselile mele, rătăcirile mele. Voi face in viata mea ceea ce am vazut acasa. Asa voi vorbi, asa ma voi comporta. In cele din urma, omul este suma intalnirilor pe care le-a avut in viata. Inclusiv cu Internetul. O intalnire cu impact. Ca de multe ori in istoria umanitatii, important este ce facem cu marile descoperiri, cu marile intalniri, ce sens le dam. Cum le folosim. Mai ales ca IT-ul va continua sa ne uimeasca si sa ne copleseasca prin noi provocari.
Ideea pe care am dorit sa o slujesc scriind aceste randuri este ca prin intarirea capacitatii de actiune a bibliotecilor in interesul comunitatilor, cetateanul care va apela serviciile bibliotecii in general si cele ale centrului in special va fi un cetatean cel putin mai bine informat, castigat pentru INTREAGA PLANETA, un cetatean caruia i se vor deschide noi cai profesionale, sociale, parteneriale, familiale, noi sanse de afirmare a capacitatilor proprii intr-un context mult largit. Aceasta este o binefacere. Slujitorii cartilor si ai noilor tehnologii pot intretine vii, in oameni, o aspiratie, o nazuinta, un vis indraznet, care, mai devreme sau mai tarziu, se pot implini, desigur cu munca asidua, cu perseverenta, cu tenacitate, cu transpiratie.

😛 Cu multa prietenie,
prof. Lelia Postolache
director Biblioteca Judeteana Panait Cerna Tulcea

Reclame

4 răspunsuri

 1. Intrucit este extrem de interesanta aceasta postare – si in acelasi timp foarte reala – am preluat -o si pe blogul altmarius. La ora actuala, internetul este un „auxiliar” – dar ce „auxiliar” – de neinlocuit intr-o biblioteca, oferind un acces mediat si imediat la o informatie primara. Bineinteles ca va ramine cartea, si bibliotecile vor mai strabate si alte milenii: dar aceste milenii vor fi strabatute mina-n mina cu noile tehnologii informationale

 2. Avem acces la internet, dar ce sa vedem???proiectele in Romania ar trebuii in primul rand facute pentru dotarea Bibliotecilor cu cate un scanner de carte. Astfel fiecare isi poate digitiza patrimoniul si avem ce studia pe internet. Ce usor ar fi pentru studenti sa poata avea acces la carti rare fara a se mai plimba prin arhiva…Sau eventual pentru cartile rare din bibliotecile universitatilor sa poata avea posibilitatea de a le lua pe un stick in format electronic…..

 3. Permite-mi Stefan sa te contrazic. Nu e necesar ca fiecare biblioteca sa aiba propriul scanner de carte. Si asa bibliotecile din Romania platesc de zeci de ori pretul catalogarii aceluiasi titlu de carte, catalogandu-l in fiecare biblioteca. Suntem prea saracai sa ne permitem sa platim pentru digitalizarea aceleiasi carti de mai multe ori…nu de alta dar daca ai prea multe scanere si comunicare deficitara asta se intampla. In caz ca nu stiai Biblioteca Bucuresti o sa ne surprinda pe toti in curand cu colectia ei de carti digitalizate…

  In alta ordine de idei, daca chiar te intereseaza ce le lipseste bibliotecilor este instruitrea legata de organizarea informatiei in format digital Voi ce servici oferiti pentru cautare, indexare, OCR?

  • Inainte de cautare si indexare ne trebuie un format final al documentului foarte bun. Pentru asta exista Book Restorer : http://software.zspotmedia.ro/software-book-restorer.htm . Pentru indexare si cautare pot exista anumite criterii pentru soft-uri:
   -indexare (posibilitatea de a atasa metadata si watermark documentului).
   -cautare (depinde cum vor sa caute si unde vor sa caute).
   Ce intelegeti Dvs prin indexare si cautare?Exista sof-uri care au urmatoarele functii: aplicatie de accesare a unui document de la mai multe statii de lucru, si din mai multe parti ale lumii, valabilitatea documentului, securitate, cautare pe cuvinte cheie in document, posibilitatea de a conecta baza de date proprie catre alta baza de date, compatiblitate cu alte soft-uri de indexare si gestiune, etc.
   Probleme: Daca soft-ul cu care a lucrat o anumita biblioteca nu este acceptat de WDL degeaba s-a digitizat. La fel pot fi si anumite servere de stocare, sau site-uri ale bibliotecilor care nu accespta orice soft de indexare/cautare. Unul din soft-urile care sunt acceptate in mod special in Europa este ALEPH500. Este un soft de gestiune foarte usor de folosit din punct de vedere al utilizatorului. Implementarea unui asfel de poate sa dureze si pana la 1 an 2. Aleph-ul este folosit de cele mai mari biblioteci din lume. Cei de la biblioteca Academiei au deja soft-ul achizitionat si lucreaza la implementare.
   http://aleph500.biblacad.ro:8991/F

   Altele: http://opac.libraryworld.com/cgi-bin/opac.pl?command=signin&libraryname=nsl

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: