• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

Vamonos a la biblioteca rumana!

Se pare că în ultimul timp blogurile sunt principala sursa de informare pentru mine. De data ceasta Altmarius ne informează că: 

Sub egida Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, miine, 11 aprilie 2008 se va deschide la Madrid prima filiala externa, “Jose Hierro”. Ea va pune la dispozitia publicului documente romanesti de biblioteca: albume, dictionare, carti beletristice si stiintifice, CD-uri si DVD-uri. Aceasta este prima etapa a unui proiect mai amplu, care prevede deschiderea a inca trei filiale la Madrid , fiecare detinind aproximativ 2500 de unitati bibliografice, si a unei noi filiale externe la Roma. In Spania, spatiile sunt puse la dispozitie gratuit de municipalitate.

Am încercat să caut mai multe informaţii despre această deschidere dar nu am găsit nimic. După cum ne-am obisnuit site-ul bibliotecii nu ajută la nimic. Eram curioasă care e adresa acestei prime filiale a bibliotecii, care este programul ei, câţi angajaţi vor avea cele 3 filiale, cine îi plăteşte şi sunt sigură că multe lume e interesată să afle cu cât:) Cu exepţia salariului (deşi şi acolo cred că se poate face publică o estimare) toate celelate informaţii ar trebui să fie publice şi accesibile. De asemenea, ce roluri îşi va asuma această bibliotecă? Cât de mult sunt dispuşi bibliotecarii să se implice în ajutarea românilor din Spania sau în promovarea culturii române acolo?

Şi mai e ceva. După ce am citit Dilema mi se părea că bibliotecile publice o duc rău…ori să deschizi şi să poţi susţine o biblioteci în altă ţară reprezintă un efort destul de mare pentru orice bibliotecă. Biblioteca Metropolitană nu e prima care îşi deschide astfel de filiale. Nu vreau să spun nicidecum că nu trebuie să existe astfel de biblioteci în afara ţării…dar parcă mi se părea mai normal ca astfel de iniţiative să aparţină Ministerului Culturii nu unei biblioteci publice care nu are suficiente filiale pentru a-şi servi comunitatea locală.  

6 răspunsuri

 1. Claudia, indata ce voi avea elemente noi, le voi comunica: din pacate, nici noi nu stim foarte multe amanunte, in afara citorva nume de persoane care sunt detasate sa lucreze in aceste filiale – si care au o exceptionala cunoastere a limbii spaniole; dar, pe de alta parte, de data aceasta – si subliniez, e sinura data ca suntem in dezacord – cred ca aceste initiative dunt foarte bune, ori de unde ar veni ele. Imi pare rau sa constat ca Ministerul Culturii (sub acest ministeriat) este mai degraba opac la necesitatile promovarii culturii scrise prin biblioteci, asa ca initiativele de acest fel sunt bine-venite. Unde nu da Cel-De_Sus sa avem filiale care sa propage cultura romaneasca (si nu maneaua) in toate capitalele europene, si chiar si in America…
  Din pacate, Claudia scapi un lucru din vedere: Noi suntem in Romania, si aici este totul de facut, aproape de la zero – cel putin in domeniul nostru. Poate ca de-asta ma chinui si eu cu blogul, fara sa am feedback-uri, dar cu certitudinea ca totusi cineva ma citeste. La scara mare, asa ar trebui sa se procedeze si cu bibliotecile: picatura chinezeasca.

 2. Cer scuze pentru greselile de ortografie: sunt extrem de obosit.

 3. Crede-mă Marius, că nu pot să uit că vorbim de România dar cred că trebuie avute nişte priorităţi mai ales când o iei aproape de la zero.
  Hai sa iti dau un exemplu.
  Să spunem că biblioteca s-a hotărât să deschidă aceste filiale. În paralel cu pregătirile pentru o astfel de iniţiativă era foarte greu să organizeze o donaţie publică de cărţi sau strîngere de fonduri? Pot să îmi imaginez o manifestare organizată într-o sâmbătă în Herăstrău. Pe lângă donarea de cărţi se puteau face acolo şi mici standuri ale editurilor, un mic spectacol pentru copii, un stand al bibliotecii unde oamenii să primească hărţi cu filialele bibliotecii şi orarul lor şi evident bibliotecari care să le povestească bucureştenilor despre noile filiale ale bibliotecii. Se poate ca o astfel de manifestare să nu aducă un venit semnificativ DAR îi conştientizează pe oameni că biblioteca face ceva…

  Dar aşa, fără să spună la nimeni, fără să ceară părerea publicului, biblioteca crede doar că face ceva bun…

 4. Si încă ceva: picătura chinezească funcţionează doar dacă „suprafaţa” pe care cade nu e în mişcare. Ori noi trăim totuşi într-un secol al mişcării…

 5. OK, eu imi apar saracia, si nevoile, si neamul… Nu ne vom ciondani din atita lucru – cred totusi ca e o manifestare de vizibilitate, si nu-i vorba de tigani (pardon, rromi), manele, sau ziare bulevardiere. Da, sunt multe de facut in tara, dar si faptul ca cineva s-a gindit la milioanele de romani de-afara e de apreciat.

 6. Una e sa te gandesti la ei alta e sa (poti sa) ii ajuti…si mai ales sa nu faci asta in detrimentul publicul tau.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: