The Reading Manifesto

Ţi-ai imaginat vreodată că vei putea citi Procesul lui Kafka

cu voce tare, într-o sală de judecată?

The Reading Manifesto va fi/este titlul sub care se va forma un grup de lectură publică ce va organiza un număr de zile/seri de lectură în instituţii publice, precum: Spitale, Case de copii, Aziluri de bătrâni, Primării, Judecătorii/Săli de Judecată, Oficii poştale, Biblioteci. Lecturile vor fi alese, în prima fază a proiectului, în funcţie de profilul instituţiei.

Cei interesaţi într-un fel sau altul de “viaţa” şi intenţiile acestui grup, sunt rugaţi să posteze întrebări, idei, sugestii, recomandări.

Grupul este în formare, astfel că cei dornici să-şi împărtăşească vocea şi cuvintele cu cei a căror viaţă s-a îndepărtat de lectură datorită feluritelor circumstanţe cotidiene, sunt rugaţi să trimită un email la marius.padurean@gmail.com / topmicbo@yahoo.com
(desi am postat cele de mai sus ca un reply in urma cu cateva zile, am decis sa o mai fac o data, sub aceasta forma, ….poate idea va fi mai vizibila)
Anunțuri

7 răspunsuri

 1. Stiu ca nu iti place sa te ispiri din ideile altora dar tot am sa postez un link spre un proiect interesant oarecum similar.
  The big read este o initiativa la nivel national in State care e in plina desfasurare aici. Ea vrea sa repuna lectura in centrul culturii americane. Sa „aduca puterea de transformare pe care o are literatura in vietile oamenilor”. Ei aleg o singura carte si o citesc si discuta in diferite locatii in comunitate.
  Mi s-a parut interesanta ideea.

 2. Dacă grupul acesta va aduce o schimbare în Timişoara, atunci o idee bună ar fi ca grupul să-şi extindă aria de desfăşurare. Nu-i aşa că ar fi frumos să se organiezeze o activitate similară în mai multe oraşe din România? Grupul timişorean ar putea deveni un pioner cultural, care circulă dintr-o parte în alta a ţării. Sau, de ce nu, s-ar putea forma grupuri asemănătoare în alte judeţe.
  Dar, până atunci, să vedem ce iese din iniţiativa actuală…:)

 3. The Big Read?
  O parafaraza a romanului lui Raymond Chandler – The Big Sleep? (maybe)

 4. (ciao) Vivi. da, ma gandeam si eu la „o manusa” ce sa acopere un teritoriu cat mai mare, si nu doar in Timisoara, dar cred ca ar fi foarte dificil sa pot pune ceva atat de mare la cale, chiar de la inceput. deocamdata ma rezum la a vorbi cu cei de la Primaria Timisoara. sa vedem cum, vor decurge discutiile (atunci cand vor fi) si cum va decurge totul, si mai ales, CU CINE.

 5. Am impresia ca proiectul propus de Marius e mai interesant decat un simplu club de lectura (cititori obisnuiti se intalnesc si discuta o carte aleasa dinainte, eventual pe care o citesc acasa). Proiectul lui cred ca este de genul „lectura colectiva cu voce tare” sau „lectura pentru ceilalti.” Dar nu toate locurile alese se preteaza la acest gen de actiune. De aceea nu imi dau seama exact la ce fel de actiune se gandeste el. Oricum, ei se pot diversifica si crea mai multe evenimente distincte in legatura cu lectura.

 6. „Lectura colectiva cu voce tare” sau „lectura pentru ceilalti” sunt amandoua oarecum caracteristici ale proiectului, dar nu reprezinta scopul/scopurile lui.
  Focusul acestui proiect este Spatiul si Institutiile Publice si diferitele modaliati de raportare la ele a celor care le folosesc. (Acestea vor devenii unelte publice – de lectura- , ceea ce de fapt si sunt. )

 7. Foarte frumoasa initiativa „The Reading Manifesto”.

  As vrea sa amintesc “Nati per leggere” (Nascuti pentru a citi), un proiect cultural transversal italian care intereseaza parinti, pediatri, biblioteci si scoli, promovat cu scopul de a difuza lectura copiilor de la 6 luni la 6 ani:
  http://www.natiperleggere.it/
  Proiectul s-a nascut in 2000 si continua sa traiasca, ba mai mult, reuneste specialistti din domeniile conexe in seminarii anuale pentru a-si condivide experientele.

  O alta initiativa interesanta este cursul de “Biblioterapie” care prezinta capacitatile terapeutice ale lecturii (F. Kafka: “Un libro deve essere l’ascia che spezza il mare ghiacciato che è dentro di noi” – in traducere aproximativa: Cartea este securea care sparge marea inghetata ce se gaseste inauntrul nostru):
  http://www.accademiaopera.it/cs-15.php

  Doua teze de licenta sau de doctorat care sa gasesc in site-ul „Tesionline : share your knowledge” , ca open source pe jumatate (doar un abstract si indicele, dar, oricum relevante): http://www.tesionline.com/
  -Giorgia Golfetto, Università degli Studi di Padova, 2003-04: Il lettore emozionale. Dimensioni educative e psicologiche delle emozioni della lettura
  http://www.tesionline.com/intl/table-of-contents.jsp?idt=12671
  -Emanuele Andreuccetti, Libera Univ. degli Studi Maria SS.Assunta-(LUMSA) di Roma, 2004-05
  Il modello narrativo come metodologia pedagogica e percorso terapeutico
  http://www.tesionline.com/intl/thesis.jsp?idt=12097

  Poate ca citarile bibliografice pe care le gasesc utile si le redau mai jos, sa le cunoasteti deja :
  ECO, Umberto, Sei passeggiate nei boschi narrativi, Milano, Bompiani, 1994.

  ISER, Wolfgang, The Fictive and the Imaginary. Charting Literary Anthropology, Baltimore, The Johns Hopkins Univ. Press, 1993 (Trad. engleza a: Das Fiktive und das Imaginäre. Perspektiven literarischer Antropologie, Frankfurt am Main, Suhrkamp Verlag, 1991).

  ISER, Wolfgang, The Implied Reader, Baltimore, The Johns Hopkins Univ. Press, 1974 Trad. engleza a: Der Implizite Leser, München, Wilhelm Fink, 1972).

  ISER, Wolfgang, Prospecting: From Reader Response to Literary Anthropology, Baltimore, The Johns Hopkins Univ. Press, 1989.

  ISER, Wolfgang, The Range of Interpretation, New York, Columbia Univ. Press, 2000.

  MIALL, David S., Literary Reading. Empirical & Theoretical Studies, New York, Peter Lang, 2006.

  SCHRAM, Dick, STEEN, Gerard, eds., The Psychology and Sociology of Literature, Amsterdam, John Benjamins, 2001.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: