Sincronizare Google-Worldcat şi alte veşti despre proiectul Google

Pe 6 iunie 2007 Committee on institutional Cooperation (CIC e format din 12 universităţi din State) a anunţat colaborarea cu Google pentru digitalizarea, într-o perioada de 6 ani a 10 milioane de cărţi din domeniu public aflate în bibliotecile lor. ( Am mai vorbit câte ceva despre acest proiect aici. Informaţiile vin din partea doamnei Betsy Kruger – Head of Digital Content Creation U of I )

Se pare că s-a ajuns la un plan concret între directorii CIC şi managerii de la Google. Se va lucra cu perechi de biblioteci iar proiectul va începe cu bibliotecile unversităţilor Indiana şi Purdue în iulie sau august, respectiv octombrie.

De asemnea Google şi OCLC au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte folosirea de către Google a înregistrarilor bibliografice din WordCat. Bibliotecile membre OCLC pot (abia acum) să permită Google-ului utilizarea metadatei biblliografice derivate din WordCat. La rândul lui Google a fost de acord să pună linkuri către serviciile bibliotecilor prin WordCat.org la căutările care se vor face în Google Book Search. Astfel, teoretic, va creşte şi traficul pentru cataloagele (OPAC-urile) bibliotecilor respective. Google a mai fost de acord să ofere OCLC-ului date care să facă posibilă reprezentarea în Worldcat a colecţiei digitalizate prin Google books. Din acest motiv Google trebuie să revină în bibliotecile cu care deja au avut aceste parteneriate şi să mai digitalizeze materiale astfel încât această sincronizare Google-Worldcat să se poată realiza. În acelaşi timp Google a redus numărul estimat de titluri care vor fi digitalizate de la 10 milioane la 7 milioane.

Veştile sunt îmbucurătoate pentru bibliotecari. Munca catalogatorilor a fost în sfârşit recunoscută şi de cei de la Google. 🙂

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: