Copyright pentru înregistrări audio în UE: 50 sau 95 de ani?

Dacă în SUA această decizia a fost luată în favoarea prelungirii perioadei de copyright, Comisia Europeană n-a luat încă, în mod oficial, nici o decizie. O petiţie a fost iniţiată în februarie iar cei care au semnat-o:

se declară în opoziţie cu prelungirea menţinerii drepturilor de autor pentru înregistrările audio. Comisia Europeana, Parlamentul European şi Consiliul de Miniştrii sunt rugaţi să se asigure că politicile în legătură cu acast subiect reflectă interesele tuturor celor implicaţi, inclusiv ale consumatorilor şi ale organizaţiilor de interes public, nu doar ale deţinătorilor comerciali de drepturi de autor care apără ideea prelungirii termenului.

Până în aprilie 10 mii de semnături au fost strânse şi o scrisoare pe această temă a fost trimisă doamnei comisar pentru Societatea informaţională  si Media, Viviane Reding . Mark Perkins vorbeşte despre  importanţa acestor demersuri aici.

Pe Biblios doamna Aghelescu ne-a trimis un mesaj în care Biblioteca Naţionale şi Asociaţia Bibliotecilor din Finlanda se declară împotriva prelungirii drepturilor de autor pentru înregistrările audio. Bibliotecarii aduc în favoare lor argumente valabile şi se vede clar intenţia lor de a apăra accesul liber la informare. Ceea ce mi se pare important este faptul că au trimis deja acest apel europarlamentarilor lor şi parte din ei au declarat că nu o să voteze aceasă prelungire a drepturilor de autor.

Ştiu sigur că, la fel ca bibliotecarii finlandezi,  mulţi dintre noi sunt de părere ca 50 de ani sunt suficienţi pentru ca cei care au drepturi asupra unor înregistrări să-şi ia partea leului. UE, împinsă de la spate de interese economice, tinde sa fie de altă părere.  Ce putem face? Păi hai să semnăm petiţia. Vreţi să ajutăm la traducerea câtorva texte de pe site-ului soundcopyright.eu în română? ( Dacă lucrăm în grup şi ne verificăm unii altora textele merge repede.)  Putem să convingem asociaţiile să trimită o scrisoare europarlamentarilor români?

…Sau suntem prea ocupaţi şi oricum nu ne doare pe noi aşa de tare acest aspect acum…sau poate că Google-ul o să continue presiunile şi pe viitor drepturile de autor o să-şi piardă importanţa aşa că mai bine nu ne-am agita…

Alegerea ne aparţine!

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: