• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 593.781 accesari

Biblioteca Publica din Madrid (partea I – articol de Sergiu Gabureac)

R A P O R T M A D R I D ‘08
Sergiu Găbureac

În prezenţa oficialităţilor madrilene şi bucureştene, inaugurarea modulului de documente româneşti, organizat în cadrul Secţiei de documente în limbi străine a Bibliotecii Publice José Hierro din Distrito San Blas, din estul Madridului, a avut loc la amiaza zilei de 11 aprilie 2008. Este un moment important în relaţiile dintre cele două instituţii. Întîlnirea de lucru din ziua precedentă şi vizitele de lucru efectuate la bibliotecile publice filială mi-au dat încrederea că proiectul se va finaliza cu realizarea tuturor obiectivelor propuse: asigurarea membrilor comunităţii madrilene, veniţi din România, şi mai ales copiilor lor, păstrarea contactului cu limba, având acces liber la informaţiile şi cultura ţării în care s-au născut ei sau părinţii lor. Toate ţările lumii au asemenea preocupări pentru păstrarea identităţii conaţionalilor, care au ales să trăiască şi să muncească acolo unde le place. Secţia-gazdă avea numeroase alte
module cu documente în diverse limbi.
*
Serviciul public de informare, documentare şi lectură în Madrid este organizat pentru cei 4.000.000 de locuitori stabili, din cele 17 districte, pe trei căi. Mă voi referi, cu predilecţie, la cel dezvoltat de primăria municipală. Cele ce urmează sunt rezultatul convorbirilor, oficiale sau private, cu personalul bibliotecii publice madrilene, consultării datelor cuprinse în siteul şi în pliantele instituţiei, precum şi a observaţiilor directe în urma vizitării a 10 filiale şi a unui biblio metro.
Primăria Municipiului Madrid dezvoltă un sistem care cuprinde, până acum, 27 de biblioteci publice. La acrestea se adaugă 11 biblio metro şi 6 bibliobuze. În diferite faze de finalizare, se află alte câteva construcţii destinate acestui factor civilizator-formator-educativ, de fapt, principalul furnizor de informaţii şi lectură, cunoscut sub denumirea generică de Bibliotecas Públicas Municipales de Madrid (www.munimadrid.es/ bibliotecas publicas). Nu există un sediu central, având aceeaşi dezvoltare modulară ca pentru marile comunităţi urbane. Sistemul este coordonat direct din primăria madrilenă, prin direcţia de cultură, iar la nivelul fiecărei biblioteci/ filialei, coordonarea se face de către un bibliotecar public-director.
Ca fapt divers, vă informăm că toţi angajaţii cu studii superioare ai Biblioteca Publică Pablo Neruda din estul Madridului primăriei madrilene, indiferent de profesie şi vârstă, au acelaşi salariu net. În jur de 3.000 (trei mii) de euro, dublu faţă de salariul lor mediu pe economie. Astfel, rata de corupere a angajaţilor este extrem de redusă, iar serviciile sunt profesioniste..
Din cei 467 de angajaţi ai Bibliotecii Municipale Madrid, 66 sunt bibliotecari publici, ceilalţi 461 de angajaţi constituind personalul auxiliar, cu responsabilităţi privind derularea serviciilor de primire / înscriere a utilizatorilor, de împrumut / restituire a documentelor la sediu, bibliobuze sau biblio metro; de organizarea şi întreţinerea colecţiilor, orientarea şi îndrumarea utilizatorilor (uzarios) în secţii. Toţi cei 66 de bibliotecari publici ai comunităţii madrilene au studii superioare cu salariile menţionate deja pentru toţi angajaţii primăriei similari. Tot ca un fapt divers. Bibliotecarii publici madrileni sunt mai bine plătiţi decât cei de la Biblioteca Naţională a Spaniei. Şi eu care am solicitat ani de zile măcar o salarizare egală cu cei
de la naţionala noastră !? Deşi era evidentă importanţa bibliotecarului public în evoluţia societăţii, împreună cu ceilalţi factori civilizatori (preotul, cadrul didactic, medicul de familie, poliţistul comunitar, avocatul de familie etc.). Dar cine să audă !? Aleşii neamului se plimbă, la greu, prin Europa zilelor noastre şi se fac că nu văd, că nu aud. Sau poate chiar nu înţeleg, care sunt, de fapt, instituţiile publice ce stau la baza civilizării şi evoluţiei unei naţiuni. Asta şi din cauza educaţiei precare pe care o au cei mai mulţi mitici ajunşi în posturi de decizie !? Personalul auxiliar al bibliotecii publice madrilene are un salar cuprins între 2000-2500 de euro. La aceştia se adaugă 54 de bodyguarzi şi 54 de agente de curăţenie (limpiesa), paza şi curăţenia fiind servicii externalizate. Ca şi multiplicarea sau copierea unor documente în multe exemplare. La cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale Madrid se adaugă sistemul de bibliotecă publică dezvoltat de autoritatea regională, în Madrid funcţionând alte 18 biblioteci publice. Se poartă discuţii pentru unificarea celor două sisteme. Cea de a treia cale este dezvoltarea privată de biblioteci publice, care cuprinde 14 biblioteci, sistem dezvoltat de Caja Madrid (similar cu CECul nostru). Total: 61 de biblioteci publice + 11 biblio metro + 6 bibliobuze. Cele 27 de biblioteci publice / filiale ale Bibliotecii Municipale Madrid sunt amplasate, în urma unor studii sociologice, efectuate de specialiştii primăriei, în zonele cu densitate mare a populaţiei, în centrul oraşului fiind doar două. Cele recente sunt organizate în construcţii noi. Noile biblioteci publice sunt bine delimitate de locuinţele din jur, fiind situate, în general, în mici parcuri. Toate spaţiile, mai vechi sau mai noi, sunt special concepute pentru biblioteca publică. Viu colorate, interior şi exterior, pe minimum două niveluri. Suprafaţa utilă: 3 biblioteci au o suprafaţă între 167300 m 2 , alte patru sub 500 m 2 , nouă sub 1.000 m 2 , zece sub 2.000 m 2 şi una peste 2.000 m 2 . Multe seamănă cu noile biblioteci publice din capitalele de judeţ de la noi.
Pe toţi cei pe care iam întrebat, de multe ori intenţionat, Donda este biblioteca publică ? m-au lămurit imediat, unii făcând paşi cu mine pentru a mi-o arăta. De fapt, asemenea construcţii îţi sar în ochi de la distanţă. Cam o treime din spaţiu este destinat secţiilor de împrumut documente de bibliotecă la domiciliu şi două treimi pentru secţiile şi spaţiile de socializare, directă sau indirectă a membrilor comunităţii (săli de lectură, săli infodocumentare, ludoteci, săli polivalente, spaţii expoziţionale)
Un foarte mare accent se pune pe socializarea membrilor comunităţii madrilene prin instituţii ale comunităţii: biblioteca publică, centre socioculturale (case de cultură), teatre, cluburi municipale de tot felul. Se vorbeşte, tot mai mult, de pericolul alienării prin utilizarea excesivă a calculatorului, ceea ce duce la nonparticipare şi neimplicare în viaţa socială, politică, culturală, sportivă a comunităţii. Se munceşte enorm pentru reconstruirea microcomunităţilor, care să aibă o viaţă şi identitate proprie. Se încurajează păstrarea tradiţiilor, inclusiv a celor veniţi în Spania şi schimburile interculturale. Există, în acest scop, 47 de centre socioculturale, instituţii gen casa de cultură de la noi, organizate şi dezvoltate în ultimii ani pe bani comunitari europeni, la fel de bine dotate ca şi bibliotecile publice.
Fondurile de documente ale unei biblioteci-filială variază între 25.000-50.000 de documente de filială, din care cca 20% sunt documente pe alte tipuri de suport decât cel tradiţional (caste audiovideo,CDuri, DVDuri).
Mobilierul din noile biblioteci, de o calitate excepţională, a fost adus din Suedia. În Spania, primăria madrilenă nu a găsit mobilier specific, de bună calitate, necesar unei asemenea instituţii !?
Organizarea colecţiilor este aceeaşi ca şi la noi. Şi tot ca la noi, bibliotecarii publici nu prea sunt conştienţi că sunt number one, în cadrul comunităţii, în materie de asigurare a accesului la informaţie din toate domeniile activităţii umane şi lectură publică. Modestie ?!? Noroc, că la nivel naţional, se recunoaşte, de jure, importanţa acestei profesii, bibliotecarul public având un „rol de importanţă strategică” (am citat din Legea 334/ 2002 privind bibliotecile româneşti – art. 1a – n.m.). Recunoscut corect în plan salarial.

Un răspuns

 1. Foarte interesanta prezentare, eu de cand stau aici nu am reusit sa fac asta.
  Ma leg de o chestie fara importanta fata de aportul informativ pretios al articolului: chiar atat de mult castiga un auxiliar de biblioteca la Madrid? Pe aici nu cred ca trece de 1200. Insa in Spania se platesc 14 salarii anual (2 sunt extra). Salariile in general pe aici, mai ales pentru tehnicieni, sunt cam 1000 de euro si asta brutul.
  Acum bibliotecarii in Romania castiga mult mai putin cred. Dar stiti gluma cu Ludovic al XIV lea care se duce la biblioteca si intreaba bibliotecarul:
  Cate carti sunt in lume si in ce carte imi spune la ce varsta voi muri?
  Nu stiu stapane raspunde bibliotecarul.
  Atunci pentru ce te platesc intreaba regele?
  Stapane, ma platiti pentru ceea ce stiu, daca m-ati fi platit pentru ceea ce ignor nu mi-ati putea plati leafa cu banii din intreaga lume.

  Iar cu gasitul bibliotecii mie nu mi s-a intamplat niciodata sa intalnesc pe cineva care sa stie unde e. In localitatea unde lucrez acum, langa Valencia, localitate cu 10 mii de locuitori, am intrebat doua saptamani unde e biblioteca si nimeni nu stia. Cred ca am ghinion. Ceea ce vreau sa spun este ca nu e peste tot ca la Madrid luand in considerare ceea ce descrieti.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: