Concursul de participare comunitară continuă

Anca Rapeanu ne anunţă pe Biblios ca IREX a hotărât continuarea Concursului de partcipare comunitară pe perioada iunie-noiembrie.

La acest concurs au fost înscrise în primele 6 ediţii 78 de proiecte. Iată cum au fost ele distribuite în ţară.

Harta proiecte CPC-IREX
Mai multe informaţii la biblioteca.ro
O veste bună ar fi că 41% din proiectele participante la aceste ediţii aparţin bibliotecilor comunale. Bravo lor!

Acum că se anunţă o vară (şi o toamnă) fierbinte aş vrea să fac câteva observaţii legate de acest concurs, aşa ca la un nou început de drum.

Calitatea proiectelor participante a crescut aproape constant şi acest lucru nu poate decât să bucure. După cum am înţeles acest concurs este gândit să îi înveţe pe bibliotecari să scrie propuneri pentru concursuri. Din experienţa mea de aici, orice proiect propus la un concurs primeşte înapoi o evaluare din partea juriului. Cei care au scris proiectul pot vedea unde a fost depunctat, ce nu s-a înţeles s.a.m.d. Stiu proiecte care nu au câştigat la un concurs, au primit evaluarea din partea juriului, au refăcut proiectul urmărind observaţiile juriului şi au propus din nou proiectul…iar de data aceasta au câştigat.

Ai nevoie de mult timp ca să lucrezi la scrierea unui astfel de proiect. Dacă atunci când proiectul tău nu ajunge între primele trei nu primeşti nici un fel de răspuns…poate fi destul de descurajant. Mi se pare că transmiterea unor observaţii pe care juriul oricum le face citind proiectele ar reprezenta un ajutor foarte mare pentru aplicanţi.

Ar mai fi ceva ce ţine de corectitudinea jurizării. După cum am mai spus mi se pare că se lasă mult loc subiectivismului. Ştiu că la final se alege proiectul care place mai mult, care te convinge mai mult dar mi se pare total nepotrivit ca să existe posibilitatea ca un membru al juriului să poată să voteze cu proiecte din biblioteci pe care le cunoaşte bine. Cred că trebuie să existe reglementări clare care să îi scutească pe membrii juriului să participe la astfel de decizii în care se pot implica emoţional. Nu spun că în ediţiile de până acum s-au luat decizii greşite din aceste motive dar cred că existenţa aceastei posibilităţi este periculoasă şi nefericită. O soluţie ar fi anonimizarea numelor bibliotecilor care trimit proiectul…

Baftă multă tuturor celor care vor participa la ediţiile viitoare ale concursului şi dacă aveţi nevoie de o mână de ajutor cu proiectul vostru trimieţi un mail la grupulprolibro@gmail.com

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: