Noul sediu al Bibliotecii Naţionale

Domnul Dan Matei ne-a pus la dispozitie pe Biblos adresa de a care pot fi descărcate planurile noului sediu al bibliotecii http://www.ump-reabilitare.ro/Home.aspx.  De asemenea azi are loc licitaţia pentru firma care va pune în aplicare aceste planuri.

biblioteca nationala

[Plan parter. In total cladirea are 11 nivele]

Site-ul e greu de folosit deoarece nu se spune clar ce conţin pachetele pe care le descarci şi materialele puse la dispoziţie sunt foarte detaliate. Pentru cei care vor sa îşi facă o idee despre cum va fi împărţit spaţiul în noul sediu le recomand să descarce Planuri generale de arhitectuiră. Eu am pierdut deja ceva timp încercând să răspund la unele întrebări cum ar fi:

 • Există un spaţiu destinat copiilor, eventual pentru o Biblioteca Naţională a Copiilor?
 • Sistemul electric e bine gândit astfel încât să poată susţine suficiente calculatoare?
 • Cât spaţiu va fi alocat şi în ce mod programelor de digitalizare?
 • Sunt suficiente toalete pe etaj?

Ultima întrebare nu era plănuită dar tot căutând prin planuri am observat cât de mici sunt toaletele faţă de imensul spaţiu pe care îl pune clădirea la dispoziţie. Răspunsul meu legat de suficienţa toaletelor ar fi nu sau un da tras de coadă dar probabil că sunt eu obişnuită cu toalete în care nu se stă la coadă. Deşi sunt dese (cel puţi aşa par la etajele pe care am apucat să le văd) spaţiul mi se pare mult prea mic.
biblioteca nationala

La celelalte întrebări nu am ajuns încă la răspunsuri mulţumitoare dar mai caut. V-aş fi recunoscătoare dacă m-aţi ajuta să găsesc răspunsurile sau dacă aveţi şi voi curiozităţi legate de noul sediu şi reuşiţi să aflaţi răspunsurile în aceste scheme.

Spaţiu este suficient şi mare parte din el este clar ce va conţine. Sunt tare curioasă cum va fi însă acest spaţiu amenajat după construcţie. Despre lipsa oricărei urme de automatizare în aceste scheme (domnul Matei pomenea în mail de telelift)…nu sunt în măsură să comentez. Totuşi mi-e clar că aceast nou sediu nu va duce la schimbarea rolurilor Bibliotecii Naţionale, la deschiderea ei către public. Tare îmi e că acel Atrium (de 50 de persoane!!!) e doar de formă acolo.  Sper să mă înşel.

Reclame

7 răspunsuri

 1. Thank you for posting this, its really really NICE. I’ll look into the question list and …..:)

 2. Ma gandeam acum ca, in timpul construirii extensiei Bibliotecii Universitare din Timisoara, Directiunea, Staff-ul, … or whomever ar fi trebui sa faca ceva identic…o lista de intrebari adresata studentilor si profesorilor din Universitatea ce o deservesc, care studenti si profesori reprezinta probabil 80 la suta (daca nu mai mult) din comunitatea de a carei decizii si doleante, institutia depinde.

  Ma intreb de ce nu au facut asta.

  (???)

 3. Eu as vrea sa stiu, daca aflati (nu am studiat documentatia), cat de mare va fi spatiul de depozitare ? Din cine a fost format juriul care a ales acest proiect atunci cand s-a facut alegerea si ce alte proiecte au fost si daca se pot vedea imagini ale machetelor pe undeva? Desi acum nu mai conteaza, ma intereseaza pe mine.
  In acesti bani, parca 77 de milioane, intra numai constructia sau e pretul final si daca s-au avut in vedere atragerea de fonduri si din alte parti decat imprumuturi internationale ale statului?
  Care este partea de modernitate, de orientare spre viitor a bibliotecii din punctul de vedere al functionalitatilor nu (numai) a arhitecturii?

 4. Sper ca aceasta cladire sa fie alocata Bibliotecii si sa infirme orice zvon ca ar primi alta destinatie!
  Chiar daca acel „atrium” sau alte facilitati sunt mai modeste, mostenirea arhitecturala combinata cu locatia vor da un impuls suplimentar oamenilor catre cultura si studiu.
  Din pacate ader si eu la dilema formului in care va functiona, electronic sau cu carti de hartie clasic, este o mare intrebare, in acest sediu ar fi frumos sa fie carti dar practic ar fi sa fie niste servere zdravene stil NX Data pline si de informatii si bine back`up`uite cu conexiuni gigabit la internet de la care sa se „hraneasca” toata lumea

 5. Am aflat intre timp ca acel Atrium inseamna un spatiu liber de la parter pana la ultimul etaj. Cum ar veni, in acel spatiu pot sta 50 de persoane jos la parter si sa se uite la tavanul ultimului etaj 🙂 Arhitectural, cred ca o sa fie piesa de rezistenta a bibliotecii.

  @ ullise
  🙂 Este sigur ca in noul sediu cartile vor avea locul lor asigurat. Despre servere… incercam in continuare sa aflam si noi care este viziunea celor de la Biblioteca National si Minister in legatura cu ele. Suntem inca optimisti!

 6. Cred ca toata lumea de aici stie ca daca nu ardea biblioteca din Alexandria cand Omar i-a dat foc omenirea era cu cel putin 200 ani mai avansata la ora actuala.
  Si cand te gandesti ca toate informatiile din acele carti din biblioteca din Alexandria incapeau foarte usor pe un DVD sau ar trazita in 2 minute pe o fibra optica in alta locatie din celalalt colt al planetei la ora actuala te apuca o revolta infinita…
  Sa nu uitam ca acum 20 de ani tunurile tancurilor erau indreptate la revolutie spre Muzeul National de Arta, e bine sa fim circumspecti, viitorul este absolut imprevizibil acum cand suprapopularea planetei, distrugerea stratului de ozon sau epuizarea rezervelor de combustibili sunt iminente…
  Vom trai si vom vedea…

 7. Din pacate cartile sunt primele care aprind focurile la revolutii, iar isteria prostimii este cateodata ca o avalansa.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: