Povesti de succes

Interesanta baza date de pe site-ul IFLA http://www.ifla.org/success-stories/ care contine proiectele realizate in ultimii ani de catre diverse biblioteci din lume, in colaborare si cu sustinere financiara internationala. Mi-au placut transparenta organizarii, colaborarea internationala, alegerea obiectivelor (care poate fi o sursa de inspiratie si pentru bibliotecile romanesti interesate in crearea colectiilor digitale) si claritatea expunerii (precizie si concizie) in descrierea proiectelor.
Aceasta baza date este alimentata de catre bibliotecile care au realizat proiectele, asa ca poate constitui un pretios instrument de benchmarking de idei si posibili colaboratori (si nu concurenti).

Cele 138 proiecte prezentate pe site-ul IFLA sunt organizate pe categorii:
-Bibliotecile ca puncte de acces la documente
-Bibliotecile ca centre formative a noilor ICT (tehnologiile de informare si comunicare)
-Bibliotecile centre de educatie permanenta
-Bibliotecile centre de documentare specifica
-Bibliotecile centre de conservare a patrimoniului cultural national

Cautarea avanzata dupa diverse criterii (categorie, tara, provenienta finantarii, categoriile de utilizatori etc.) permite vizualizarea acestor proiecte.

Bibliotecile europene care au cele mai multe proiecte descrise, sunt in marea majoritate din Germania, apoi sunt si altele, mai putine, din Marea Britanne, Elvetia, Rusia, Italia, Franta, Finlanda, Albania, Croatia, Serbia, Polonia.
As cita doar doua din toate aceste proiecte, mai apropiate, cred eu, de situatia bibliotecilor romanesti.

Proiectul polonez “Kujawsko-Pomorska Digital Library “al celor 2 mari biblioteci universitare N. Copernic si K. Wielki, si-a propus ca in 2 ani sa digitizeze documente stiintifice, colectii speciale, colectii Grey Literature de interes regional, harti vechi si muzica, liber consultabile in Internet. Intreaga platforma tecnologica realizata in timpul acestui proiet a ramas utilizabila in continuare, la costuri scazute, pentru alte iniziative viitoare.

Un alt proiect, “International Children’s Digital Library”, coordonat de Maryland University e realizat de catre Biblioteca Nationala a Serbiei, ofera 10.000 e-books pentru copii, in 100 limbi.
Serbia a elaborat si proiectul partial “Serbian Children’s Digital Library”, care contine 150 opere digitizate din cele mai frumoase carti de literatura pentru copii.
Au fost create software speciale pentru consultarea de catre copii a acestor colectii (vizualizarea imaginilor, rasfoirea “paginilor”), si altele pentru alfabetizarea informatica a micilor utilizatori.
Personalul care a participat la proiect era format din bibliotecari, editori, profesori de literatura pentru copii, specialisti in informatica, autori si … copii!
Baza de date e consultabila online gratuit, dar si pe CD-ROM gratuit, pentru cei care traiesc in arii marginalizate, fara acces la Internet.

Sunt atat de frumoase toate proiectele din baza de date, si atat de usor de consultat pe scurt, conoscand limba engleza.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: