Referinţe de referinţă

ABR are o preocupare specială pentru problematica serviciului de referinţe. Mariana Ianuş, la solicitarea noastră, ne-a trimis următorul text în care ne informează despre cele întâmplate la întrunirea secţiunii de referinţe a acestei asociaţii, secţiune pe care o şi conduce. O variantă mai formală cu aproximativ aceleaşi date ale acestei relatări se găseşte şi pe blogul ABR.

In cadrul intalnirii anuale a Sectiunii Referinte, care s-a desfasurat la Iasi, in perioada 6-7 iunie, la Biblioteca Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”, cu tema:” Utilizarea informatiei pe suport electronic in activitatea de referinte”, au fost prezentate 2 lucrari:

· Bazele de date oferite spre consultare de BCU „Mihai Eminescu” – Elena Antohi.

* Serviciul de referinţe cu aplicaţii în Biblioteca Multimedia din cadrul B.C.U.T. – Flavia Bembea

Au urmat discutii si exemplificari ale bazelor de date oferite spre consultare de alte biblioteci (Biblioteca U.T.Iasi, Bibl. Univ. din Galati).

Am amintit pe scurt despre Parteneriatul REM-RO (referinte prin e-mail Romania), http://www.lib.ugal.ro/remro , proiectat si realizat in cadrul Sectiunii, exemplificand functionarea lui prin prezentarea unui centralizator al cererilor utilizatorilor, respectiv al raspunsurilor oferite de colegii parteneri in proiect.

Am amintit si de cel mai mare catalog virtual ce exista deocamdata la nivel national, ROLiNeST (Romania Library Network Science and Technology), rezultat al colaborarii dintre reprezentanti ai firmei ExLKH – Ungaria si d-na Doina Ostafe- Dir.adj. BCU Timisoara, accesibil la adresa, http://rolinest.edu.ro, ce ofera posibilitatea de consultare simultana a cataloagelor on-line ale bibliotecilor partenere romanesti si straine si de acces la baze de date stiintifice, reviste electronice, ROMDOC.

Dar nu am uitat sa amintesc si de blogurile profesionale de biblioteconomie, de care ne bucuram ca exista, datorita eforturilor concertate ale unor colegi profesionisti, care-si dedica din timpul lor si acestui gen de activitate, de altfel foarte laborioasa, din dorinta de a furniza informatii si noutati celor ce sunt interesati de a fi permanent la curent cu ce se intimpla, bun sau rau, in breasla noastra.

Doresc sa felicit echipa de colaboratori profesionisti ai blogului Prolibro , https://prolibro.wordpress.com, si sa invit colegii sa-l popularizeze in biblioteci, pentru ca vom/vor avea doar de castigat.

De asemenea adresez felicitari colegilor care se implica in completarea si actualizarea blogului ABR, http://proiectabr.wordpress.com, ce furnizeaza informatii si noutati utile privind activitatea asociatiei bibliotecarilor din Romania.

Si prezentarea d-nei Mioara Voncila – Sefa Bibl. Univ. „Dunarea de Jos” din Galati, a soft-ului integrat de bibliotecă “KOHA” , a facilităţilor oferite de acest sistem modern open source pentru managementul bibliotecilor, a suscitat interesul colegilor . Detalii despre acest program se pot afla accesand pagina web : http://www.nemesisit.ro/solutions/open-source-1/koha

A urmat prezentarea de catre dl. Robert Coravu- Dir. gen. adj. la BCU Bucuresti, a template-ului si exemplificari a „Ghidului bibliotecilor universitare”, atat in formatul solicitat spre completare, cu rubricile dedicate, cat si formatul in care va aparea printat, obiectiv pe care Sectiunea Referinte si l-a propus in planul de activitati, considerand a fi un instrument util de informare despre situatia bibliotecilor universitare la acest moment.

Invit colegii care nu au trimis inca formularele completate sa o faca (deadline-ul era 1 iunie 2008), pentru a reusi impreuna sa finalizam si acest obiectiv.

A urmat un schimb de experienţă la BCU Iaşi, care a presupus vizitarea sălilor de lectură şi multimedia, prezentarea tehnicii OCR (Optical Character Recognition) de scanare a fişelor alfabetice – realizată în cadrul unui contract cu firma Content Conversion Specialists- şi vizualizarea acestora, dupa preluarea şi importul direct în formatul bibliografic din Aleph 500, activitate realizată de Serviciul de Automatizare al BCU Iaşi.

Grupul a fost insoţit de d-na Director gen. adj. Nicoleta Popescu, care ne-a condus şi explicat proiectele de anvergură în care s-a implicat BCU Iaşi şi d-na Carmen Alexandrescu – Şef Serviciu Automatizare, care a exemplificat aspectele prezentate teoretic de d-na Popescu.

Consider ca aceasta intalnire profesionala a fost utila participantilor din bibliotecile din tara si din Iasi, unde s-au discutat numeroase probleme care au raspuns temei actiunii, cu implicatii importante in activitatea de informare.

Mariana Ianus

Biblioteca U.T. Iasi

Sef Birou Informare-Documentare-Automatizare

Presedinte Sectiunea Referinte a ABR

Reclame

Un răspuns

  1. Multumim de clarificari. De pe blogul ABR nu se intelegea daca prezentarea prolibro era de bine sau de rau 🙂

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: