• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

Depunere de candidaturi pentru selectarea bibliotecarilor ce vor participa in programul de Formare de Formatori, Global Libraries – Romania

IREX lanseaza o cerere de depunere de candidaturi pentru selectarea bibliotecarilor ce vor participa in programul de Formare de Formatori (TOT) ce va fi organizat in perioada 21-25 Iulie 2008, sub coordonarea Dnei Dr. Hermina G.B. Anghelescu, Conferentiar Library & Information Science Program, Wayne State University, Detroit, Michigan.

Scopul acestui program de formare este acela de a alcatui o echipa de 12-15 instructori bibliotecari pentru implementarea programului national Global Libraries Romania, program ce se va desfasura in perioada 2009-2013. Tema programului de TOT pentru care se face selectia de candidati va fi „Servicii pentru clienti”. Bibliotecarii care vor fi selectati vor invata ce inseamna servicii moderne intr-o biblioteca din era Internetului, isi vor imbunatatii abilitatile si calitatea serviciile pe care le furnizeaza, si vor avea capacitatea de a furniza la randul lor servicii de instruire colegilor bibliotecari care vor intra in programul national Global Libraries Romania. Candidatii selectati vor lucra sau colabora, pe baza de contract, cu programul Global Libraries Romania si structurile asociative ale sistemului de biblioteci publice din Romania.

Despre programul Global Libraries Romania

Program Global Libraries Romania, finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates este gestionat de IREX, International Research & Exchanges Board. Programul Global Libraries Romania are ca scop facilitarea accesului gratuit la Internet si instalarea de calculatoare în bibliotecile publice din România si doreste sa promoveze transformarea bibliotecilor în centre moderne şi dinamice de informare care sa raspunda nevoilor comunitatilor în care functioneaza.

Unul din obiectivele majore ale programului consta in imbunatatirea vietii cetatenilor si a comunitatilor in care acestia traiesc prin acces la informatie privind educatia, piata muncii, sanatate, accesare fonduri UE, prin acces la servicii de comunicare si socializare online, etc.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, IREX va desfasura un amplu program de instruire si pregatire dedicat unui numar de aproximativ 6.000 de bibliotecari din peste 2.500 biblioteci publice din Romania. Acest program destinat bibliotecarilor consta intr-un pachet de trei cursuri de baza si anume: Servicii catre clienti, Management de centru Internet si Instruire utilizare calculator. In urma parcurgerii acestor cursuri bibliotecarii vor fi capabili sa furnizeze servicii de biblioteca alternative moderne catre cetateni si vor administra cu succes centrele de acces la Internet deschise in bibliotecile publice incluse in programul Global Libraries Romania.

Conditii de eligibilitate

Candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • Sa lucreze intr-o biblioteca publica din Romania
 • Sa aibe studii relevante in domeniu (biblioteconomie, filologie, etc)

Alte calificative relevante, dar nu obligatorii, vor fi: experienta pedagogica, cursuri de calificare si instruire in domeniu, competente in limbi de circulatie internationala de preferinta limba engleza, cunostiinte castigate prin vizite sau schimb de experienta in biblioteci cu servicii moderne pentru clienti din strainatate, participari la conferinte internationale in domeniu, experienta in proiecte, etc.

Depunerea aplicatiilor

Candidatii sunt invitati sa trimita in format electronic:

 • scrisoare de intentie care sa exprime motivele interesului pentru participarea in program cat si asteptarile pe care le au dupa incheierea acestuia
 • CV (resume) complet
 • scrisoare de recomandare din partea conducerii institutiei unde lucreaza
 • angajament de disponibilitate pentru perioada de instruire mai sus mentionata

Diplomele care atesta experienta candidatilor pot fi cerute in cursul procesului de selectie.

Data limita de depunere a candidaturilor / aplicatiilor complete este de 30 Iunie 2008.

Adresa de e-mail la care puteti trimite aplicatiile este: abucur@irex.ro . In mesajele dumneavoastra va rugam sa mentionati la subiectul corespondentei: „candidatura program TOT”.

Procesul de selectie

Selectia se va face pe baza documentelor depuse de candidati si/sau interviu.

Anuntul privind rezultatul selectie va fi facut in data de 9 Iulie 2008.

Informatii de contact

Pentru detalii si informatii ne puteti gasi la numerele de telefon: 0730 620 503, Alexandra Bucur sau 021 2315537;38;39 birou IREX Bucuresti. Este incurajata comunicarea in format electronic.

Un răspuns

 1. Foarte interesant si util acest demers. As avea totusi o nelamurire…nu imi e clar ce bibliotecari cauta cei de la IREX. Bibliotecarii care muncesc norma intreaga in multe biblioteci nu isi permit sa lipseasca mult de la slujba (asa cum presupun ca va fi cazul celor care vor participa la TOT). Nu? Sa inteleg ca se cauta bibliotecari nemultumiti cu slujba lor dar care se inteleg suficient de bine cu conducerea ca sa poate obtine de la ei o recomandare?

  Sincer acum, ce director ar face o recomandare unui bibliotecar bun stiind ca sunt sanse ca acesta sa lucreze in alte organizatii pentru urmatorii 4-5 ani? Sper ca a existat o informare a directorilor in legatura cu ce va presupune participarea la TOT a bibliotecarilor lor.

  Mi se pare ca bibliotecarii de la comune ar putea fi, intr-un fel avantajati… De ce nu se face o selectie si din tinerii absolventi de biblioteconomie, cei care au acum licenta?

  Scrisoarea de intentie si CV-ul sunt foarte importante in aplicatie. Daca va bate gandul sa aplicati si aveti nevoie de cineva sa se uite peste ele as fi bucuroasa sa va dau o mana de ajutor. Trimiteti un email pe adresa grupulprolibro@gmail.com

  Ca idee generala, pentru cei care nu au mai scris asa ceva pana acum, scrisoarea de intentie trebuie sa arate cum te potrivesti tu profesional dar si uman cu acest program. Ideal ea ar trebui sa contina povestirea unor experiente profesionale (sau/si personale) din care sa reiasa ceea ce vrei sa spui despre tine. De exemplu nu spui: sunt harnic(a) ci povestesti despre cum in timp ce lucrai la biblioteca ai fost implicata si intr-o activitate a unei alte sectii, ai facut facultatea la distanta…s.a.m.d.

  Mare atentie ca, din moment ce selectia se va face pe baza „documentelor depuse”, este foarte important ceea ce scrieti in si cum scrieti scrisoarea de intentie.(Si de obicei va consuma mult timp sa o scrieti!) De asemenea cititi bine anuntul de la IREX si ce scrie pe biblioteca.ro ca sa vedeti pe ce trebuie pus accentul.

  Bafta tuturor!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: