Depunere de candidaturi pentru selectarea bibliotecarilor ce vor participa in programul de Formare de Formatori, varianta revizuita

Stimati Colegi,

In urma trimiterii cererii de depuneri de candidaturi si a intrebarilor primite de la colegii Dvs. am considerat potrivit sa facem cateva precizari care sunt incluse in documentul atasat „Cerere de depunere candidaturi – varianta revizuita”.

Principalele modificari sunt:
– Viitorii traineri selectati vor lucra pentru instruirea colegilor bibliotecari aproximativ 6-10 zile anual
– Toate costurile (deplasare, cazare, plata celor care vor fi selectati sa fie traineri) vor fi acoperite de catre IREX
– In viitor IREX va selecta traineri din randul bibliotecarilor pentru urmatoarele domenii:

 • Managementul Centrului Internet
 • Dezvoltarea serviciilor bibliotecii
 • Instruire in utilizarea calculatorului

– Sunt eligibile persoanele care lucreaza in bibliotecile publice si au studii superioare si au experienta in lucrul cu clientii bibliotecilor publice
– Nu este necesara recomandarea Directorului Bibliotecii

Va rog sa retineti ca termenul de trimitere al cererilor este 3 Iulie 2008.

Speram ca aceste informatii vor fi utile persoanelor interesante si ca vom avea sansa sa recrutam un grup de traineri valorosi cu care vom colabora in urmatorii cinci ani.

Pentru detalii si aplicatii, va rugam sa folositi urmatoarele date de contact:

Alexandra Bucur
Pilot Sites Coordinator
IREX, Global Libraries Romania
Office: 021-2315537
Mobile: 0730 620 503

Va multumim,

Echipa IREX

26 Iunie 2008

Cerere de depunere candidaturi – varianta revizuita

Despre programul Global Libraries Romania

Program Global Libraries Romania, finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates este gestionat de IREX, (International Research & Exchanges Board). Programul Global Libraries Romania are ca scop facilitarea accesului gratuit la Internet si instalarea de calculatoare în bibliotecile publice din România si doreste sa promoveze transformarea bibliotecilor în centre moderne şi dinamice de informare care sa raspunda nevoilor comunitatilor în care functioneaza.

Unul din obiectivele majore ale programului consta in imbunatatirea vietii cetatenilor si a comunitatilor in care acestia traiesc prin acces la informatie privind educatia, piata muncii, sanatate, accesare fonduri UE, prin acces la servicii de comunicare si socializare online, etc.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, IREX va desfasura un amplu program de instruire si pregatire dedicat unui numar de aproximativ 4.000 de bibliotecari din peste 2.500 biblioteci publice din Romania. Acest program destinat bibliotecarilor consta intr-un pachet de trei cursuri de baza si anume: Dezvoltarea serviciilor bibliotecii, Managementul Centrului Internet si Instruire in utilizarea calculatorului. In urma parcurgerii acestor cursuri bibliotecarii vor fi capabili sa furnizeze servicii de biblioteca alternative moderne catre cetateni si vor administra cu succes centrele de acces la Internet deschise in bibliotecile publice incluse in programul Global Libraries Romania.

In urmatoarea perioada IREX va selecta si instrui, pentru a deveni traineri in cadrul programului Global Libraries, persoane care lucreaza in bibliotecile publice. Trainerii vor fi selectati pentru urmatoarele domenii:

  • Managementul Centrului Internet
  • Dezvoltarea serviciilor bibliotecii
  • Instruire in utilizarea calculatorului

Scopul acestui program de formare este acela de a alcatui cateva echipe de 12-15 instructori bibliotecari pentru implementarea programului national Global Libraries Romania, program ce se va desfasura in perioada 2009-2013. Candidatii selectati vor lucra sau colabora, pe baza de contract, cu programul Global Libraries Romania si structurile asociative ale sistemului de biblioteci publice din Romania. IREX se astepta ca bibliotecarii instruiti in acest program sa lucreze ca traineri un numar de 6-10 zile/an, pentru instruirea bibliotecarilor ce vor intra in programul Global Libraries Romania. IREX va plati un onorariu pentru activitatea lor de trainer.

Momentan, IREX lanseaza o cerere de depunere de candidaturi pentru selectarea persoanelor ce vor participa in programul de Formare de Formatori (TOT) pentru Dezvoltarea serviciilor bibliotecii ce va fi organizat in perioada 21-25 Iulie 2008, sub coordonarea Dnei Dr. Hermina G.B. Anghelescu, Conferentiar Library & Information Science Program, Wayne State University, Detroit, Michigan. Bibliotecarii care vor fi selectati vor invata ce inseamna servicii moderne intr-o biblioteca din era Internetului, isi vor imbunatati abilitatile si calitatea serviciilor pe care le furnizeaza, si vor avea capacitatea de a furniza la randul lor servicii de instruire colegilor bibliotecari care vor intra in programul national Global Libraries Romania.

Cheltuielile bibliotecarilor selectati pentru a participa in programul TOT (cazare, masa, transport) vor fi acoperite de programul IREX.

Conditii de eligibilitate

Candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Sa lucreze intr-o biblioteca publica din Romania

Sa aiba studii superioare (indiferent de functia in cadrul bibliotecii)

Sa aiba experienta in lucrul cu clientii bibliotecilor publice.

Alte calificative relevante, dar nu obligatorii, vor fi: experienta pedagogica, cursuri de calificare si instruire in domeniu, competente in limbi de circulatie internationala de preferinta limba engleza, cunostinte castigate prin vizite sau schimb de experienta in biblioteci cu servicii moderne pentru clienti din strainatate, participari la conferinte internationale in domeniu, experienta in proiecte, etc.

Depunerea aplicatiilor

Candidatii sunt invitati sa trimita in format electronic:

scrisoare de intentie care sa exprime motivele interesului pentru participarea in program cat si asteptarile pe care le care le au dupa incheierea acestuia

CV (resume) complet

Diplomele care atesta experienta candidatilor pot fi cerute in cursul procesului de selectie.

Data limita de depunere a candidaturilor / aplicatiilor complete este de 3 Iulie 2008.

Adresa de e-mail la care puteti trimite aplicatiile este: abucur@irex.ro . In mesajele dumneavoastra va rugam sa mentionati la subiectul corespondentei: „candidatura program TOT”.

Procesul de selectie

Selectia se va face pe baza documentelor depuse de candidati si/sau interviu.

Anuntul privind rezultatul selectie va fi facut in data de 9 Iulie 2008.

Informatii de contact

Pentru detalii si informatii ne puteti gasi la numerele de telefon: 0730 620 503, Alexandra Bucur sau 021 2315537;38;39 birou IREX Bucuresti. Este incurajata comunicarea in format electronic.

Reclame

3 răspunsuri

 1. Multumim Anca pentru noutati. Mi se pare foarte tentanta aceasta propunere. Daca as fi in Romania as candida sigur! Bafta tuturor!

  P.S. ca idee, pe viitor, as pastra totusi in aplicatie scrisoarea de recomndare dar as accepta scrisori de la oricine poate da aceste recomandari: nu doar directorul ci si un coleg, un membru important al comunitatii, un profesor s.a.m.d. E foarte important cum te vad si te recomanda ceilalti!

 2. Bună, eu lucrez într-o bibliotecă şcolară- Colegiul Agricol D.Cantemir Huşi Jud Vaslui- Pot participa şi eu?

 3. Stimata doamna,

  Asa cum este specificat in Cererea de depunere canditaturi, „IREX va selecta si instrui, pentru a deveni traineri in cadrul programului Global Libraries, persoane care lucreaza in bibliotecile publice”.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: