Admitere MASTER 2008/2009

Exemenele de licenţă s-au încheiat. Cei mai mulţi dintre noi s-au hotărât de a urma Masterul tot la facultatea absolvită, deoarece o parte lucrăm deja ca bibliotecari. Secţia de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti este singura structură de învăţământ superior din România care desfăşoară un program de studii de nivel masteral centrat pe problemele organizării şi diseminării documentelor şi informaţiilor în societatea informaţiei. Informaţii despre Master numit:

Gestionarea informaţiei în societatea contemporană

Perioada de înscriere: 8 – 14 IX 2008; Data colocviului: 17 – 19.09.2008

Nr. de locuri: Absolvenţi 4 ani de facultate: 10 buget; 15 taxa; Absolvenţi sistem Bologna: 12 buget ;15 taxa.

Dosarul va cuprinde: Cererea de înscriere; Diploma de bacalaureat în original; Diploma de licenţã în original (sau echivalentul acesteia); Certificatul de naştere în copie legalizatã; 3 fotografii tip buletin de identitate; Chitanţa de platã a taxei de înscriere (150 lei).

Admiterea va consta dintr-o probã scrisă şi una oralã.

Bibliografie

REGNEALĂ, M. Studii de biblioteconomie. Constanţa: Ex Ponto, 2001, 389 p.

STOICA, I. Criza în structurile infodocumentare: sensuri şi semnificaţii contemporane. Constanţa: Ex Ponto, 2001, 222 p.

ENACHE, I. Managementul informaţiei şi bibliotecilor. Bucureşti: Credis, 2001, 194 p.

Coordonator Masterat: Prof. dr. Mircea Regnealã

Pentru mai multe informaţii vă puteţi adresa Doamnei Lector univ. dr Cristina Popescu la: cristinapopescu07@yahoo.fr

Subiectele date anul trecut nu le am aflat. Revin cu mai mult informaţii cât mai curand posibil.

Tematica:

Biblioteca şi informaţia în epoca contemporană

Schimbul de publicaţii şi cooperarea internaţională

Împrumutul de publicaţii şi interconectarea sistemelor deschise

Evoluţia structurilor infodocumentare.

Surse:

http://www.unibuc.ro/ro/master_litr_giec_ro

http://www.unibuc.ro/uploads_ro/45324/Gestionarea_informatiei_in_societatea_contemporana.pdf

Anunțuri

20 răspunsuri

 1. Ma intreb cum ii invata pe studenti sa gestioneze informatia in anul 2008 folosind o bibliografie cu carti din 2001. Si ma mai intreb ce motivatie poate avea cineva ca sa faca masterul asta.

 2. Materialul testat la admiterea pentru un program de Master nu are neaparat legatura cu ceea ce se va studia in acel prgram. Dupa cum spunea un profesor de al meu: daca un student nu isi schimba ideile cu care a intrat in acest program atunci profesorii nu si-au facut treaba cum trebuie.

  Ce cursuri sunt predate in acest program si ce calificari au cei care le predau ar fi foarte interesant de aflat.

  In legatura cu motivatia pentru a face un astfel de program, situatia difera foarte mult de la o persoana la alta. Pragmatic vorbind, orice studii de gestionare a informatiei te fac mai valoros pe piata muncii in secolul 21. Deci ar trebui sa fie o concurenta destul de mare la admitere…

  Exista insa programe de Master mai bune si mai putin bune…dar pentru a face diferenta intre ele studentii trebuie sa fie foarte interesati de lucruri ca: valoarea scolii (a profesorilor si a studentilor absolventi), profesionalism, competitivitate la nivel european sau mondial s.a.m.d. Daca exista acest interes putem discuta mai in detalii unele programe. Eu pot sa va spun cum e un Master in State dar nu sunt sigura ca intereseaza pe cineva asa ceva…

 3. @ Claudia S.

  „Peste 200.000 de companii comerciale importante si-au definit site-uri web si sute de companii isi deschid zilnic pagini web”. (Ion Stoica, Criza in structurile…., p. 54) NO COMMENT!

  <<>> De aici inteleg ca la examenul cu pricina te testeaza doar daca ai memorie buna in ceea ce priveste vremurile de dinainte de Google, de Youtube sau de multe din tehnologiile de astazi.

  Eu inca mai astept volumul „Criza se intoarce”… Se pare insa ca, din 2001 incoace, toate lucrurile merg in favoarea bibliotecilor, salile mustesc peste tot de cititori, achizitiile tin pasul cu aparitiile editoriale, volumul de informatii e total sub control, relatia cu utilizatorii este formidabila, nu mai exista concurenta pe piata informationala, salariile bibliotecarilor au ajuns la cote incredibil de mari, meseria este dintre cele mai bine vazute in societate etc.

  Sunt curioasa ce fel de intrebari se pun la colocviul asta.

 4. (Reiau mesajul pentru ca mi-a taiat din text ce era scris intre paranteze ascutite.)

  @ Claudia S.

  „Peste 200.000 de companii comerciale importante si-au definit site-uri web si sute de companii isi deschid zilnic pagini web”. (Ion Stoica, Criza in structurile…., p. 54) NO COMMENT!

  – „Materialul testat la admiterea pentru un program de Master nu are neaparat legatura cu ceea ce se va studia in acel prgram”. De aici inteleg ca la examenul cu pricina te testeaza doar daca ai memorie buna in ceea ce priveste vremurile de dinainte de Google, de Youtube sau de multe din tehnologiile de astazi.

  Eu inca mai astept volumul „Criza se intoarce”… Se pare insa ca, din 2001 incoace, toate lucrurile merg in favoarea bibliotecilor, salile mustesc peste tot de cititori, achizitiile tin pasul cu aparitiile editoriale, volumul de informatii e total sub control, relatia cu utilizatorii este formidabila, nu mai exista concurenta pe piata informationala, salariile bibliotecarilor au ajuns la cote incredibil de mari, meseria este dintre cele mai bine vazute in societate etc.

  Sunt curioasa ce fel de intrebari se pun la colocviul asta.

 5. @Indubitabila
  Pai cine sa scrie acest volum daca cei care cunosc bine aceasta criza tac malc? Sau cand vorbesc se supara pe cei care scot in evidenta aceasta criza, pentru ca, evident, iau cele spuse de ceilalti ca atacuri la persona?

  Nu cred insa ca renuntand la un program de Master se rezolva ceva din criza aceasta…Din pacate da, memoria este cea testata la admitere dar asa se intampla peste tot …chiar si la concursurile pentru posturi de bibliotecari…

  De unde incepi sa schimbi ceva?

  Eu as zice ca, cel putin legat de scoala, cea mai buna metoda ar fi sa aducem tineri destepti in programele de profil si tinerii acestia sa ceara mai mult de la profesorii lor. Iar cei carora chiar le pasa sa ii sustina si sa ii ajute sa schimbe lucrurile incet incet.
  Tu ce zici? Daca ai avea putere de decizie ce ai schimba?

 6. Cu ce e mai deosebit absolventul acestui master? Are salariu mai mare in biblioteca? Sau facilitati? Ma indoiesc. Mie imi suna a doi ani pierduti.
  Sunt prea multe locuri subventionate in facultati. Cred ca acolo ar fi ceva de schimbat.

 7. Vreau un singur lucru sa va intreb… daca ai avea posibilitatea sa schimbi ceva la acest Master, bibliografia de exemplu ce ai schimba, ce carti ai recomanda si care ar fi forma de admitere pe care dumneavoastra o considerati ca ar fi potrivita?
  Ca sa raspund comentariilor: aceasta bibliografie este un punct de reper. La examenul de licenta eu am folosit numai cursurile pentru pregatirea examenului dar nu am ignorat bibliografia chiar daca nu am folosit-o decat ca orientare.

 8. Tinerii nu trebuie sa ceara mai mult de la profesorii lor, ci trebuie sa ceara mai mult de la profesie, si in acelaşi timp ar trebui ca cei „situati deja in palmele profesiei” sa ofere o imagine mai dinamica, un portret mai putin monocrom lucrurilor pe care le zic si fac.
  Sunt foarte curios ce intrebari vor exista pe meniul probei orale la admitere.

 9. @indubitabila
  In mod normal, un program de master pregateste foarte bine studentii intr-un domeniu destul de restrans. Dintre acesti studenti, unii vor merge mai departe sa faca cercetare in domeniu respectiv intr-un program de doctorat. Ce poate sa insemne un program de Master dupa o facultate de profil? Specializare? Cercetare?

  Avand experienta de aici si lipsindu-mi cea din Romania eu as pune intrebarea invers. De ce sa nu avem doar Master si sa renuntam la facultatea de profil? Master cu un numar mare de specializari la care sa aplice studenti absolventi de profil real si uman…

  @Marius
  Esti tu sigur ca lucrurile care se petrec in biblioteca sunt mai dinamice decat imaginea sub care sunt ele prezentate?

 10. Am o intrebare…si sper sa gasesc si raspunsul la ea!Care este media minima de la examenul de licenta,care iti permite inscrierea la Master?Am auzit ceva de genul ca ar trebui sa fie minim 8!Voi ce stiti?Astept raspunsuri!

 11. Da asa este, media de inscriere nu trebuie sa fie sub 8 minim, in caz ca s-a schimbat acest lucru va voi anunta cum aflu!

 12. este minim 8.50

 13. buna ziua. sunt bibliotecra in constanta. vreau sa stiu cum sunt cursurile cu perzenta obligatorie sau doar la examene.

 14. cursurile la master gestionarea informatiei sunt la zi. unde putem gasi cartile . cu cat se intra la master , si daca se calculeaza cumva si media dela faculate si licenta

 15. stiu ca e offtopic dar poate reusiti sa ma ajutati. stiti cumva daca la admiterea la master din 2009 vor mai fi locuri fara taxa?

 16. Adrian uite ca nimeni nu pare sa stie sau sa spuna nimic ca raspuns la intrebarea ta. Eu nu sunt prea in tema am sa incerc sa intreb pe ici pe colo poate aflam ceva.

 17. mersi

 18. S-o iau de la sfarsit:
  – pentru anul universitar 2009, nu se stie exact ce va fi. Stiu doar ca pentru anul universitar in curs, sunt foarte multe locuri cu taxa. Sfatul meu prietenesc este sa o abordati cu foarte mare incredere pe doamna Popescu, este cea mai in masura sa va raspunda.
  – bibliografia, o gasiti unde ii sta si bine sa fie cautata, la biblioteca. Daca sunt doritori, eu detin o parte din acele carti, si le pot imprumuta pentru o fotocopie , sau lectura.
  -tot legat de bibliografie: acelea sunt carti reprezentative pentru domeniu, accesibile oricui, indiferent daca vine din profil sau din afara acestuia. Imbunatatita, si adusa la zi poate fi doar in momentul in care vine un specialist, cu noi propuneri pertinente. Va veti dezvolta propria dumneavoastra bibliografie, pe masura ce incepeti a cauta si aprofunda tema.
  -cat despre motivatie, apartine fiecaruia sa decida ce sa faca cu 2 ani din viata. Mie una, nu mi-a fost greu, avand deja intrate in vocabular anumite notiuni, insa pe deoparte a fost si redundant, deoarece nu toti aveam acelasi nivel.

  Sper c-am lamurit anumite aspecte.
  Spor !

 19. As dori daca se poate, o adresa de contact.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: