Publicul cititor

Acest videoclip este destul de vechi dar l-am redescoperit recent şi mă gândeam câţi dintre bibliotecari sunt conştienţi că, pentru o parte destul de mare şi tânără a publicului cititor, un astfel de mesaj transmis pe un ecran la intrarea în bibliotecă ar prinde mai bine decât toate expoziţiile care au avut loc în acea instituţie în ultimii ani.

Îmi spunea cineva recent că toţi bibliotecarii ştiu că rostul lor este acela de a răspunde publicului şi nevoilor lui. Sunt de acord că asta e teoria şi că mulţi bibliotecari cunosc teoria aceasta dar practica ne omoară. Cea mai grea încercare este că publicul, de foarte multe ori, nu seamănă cu noi bibliotecarii…Asta înseamnă că, pentru a avea un minim de deschidere pentru a-i putea înţelege nevoile informaţionale trebuie să ne schimbăm, să ascultăm şi alte păreri, trasmise în alte moduri…

Mesajul e clar şi nu se îndreaptă către Marte

De dragul diversităţii …ascultaţi Paraziţii

Dacă vrei sa faci lumina cand e pentru tine noapte
Educa`te singur frate, citeste-o carte!

Reclame

13 răspunsuri

 1. Ideea ta ar fi excelenta, Claudia – dar cred ca degeaba pun acest videoclip la mine in biblioteca, daca „tinerii din ziua azi” trec pe partea cealalta cind vad o biblioteca… Si n-as reusi decit sa ma „parazitez” singur… (adica sa ma stresez).

 2. Eu cred ca daca ai pune videoclipul s-ar opri intrigati sa vada cine si de ce l-a pus acolo…Tocmai asta ar fi ideea …nu ar mai trece pe cealalta parte daca ar vedea ca incercam macar sa ii intelegem…Tinerii sunt in mare cautare de oameni care sa ii respecte, sa ii inteleaga si sa incerce sa ii ajute. Multi dintre noi am vrea sa ii ajutam dar ne e greu sa ne punem in pielea lor pentru a putea sa ii si ajutam efectiv.

 3. Multi dintre tinerii s-ar opri macar pentru a-i asculta si poate versurile vor lucra autosugestionandu-i involuntar sa mai puna mana pe o carte cum spun si versurile. Sincer, fiecare tanar in formare macar o perioada din viata lui ar trebui sa paseasca intr-o biblioteca, sunt sigura ca lumea tacuta din biblioteca sigur ii va infrana actiunile negative. Speram intr-un viitor mai bun, dar oare daca, cartea electronica ii este la indemana acasa??? …. tot mai trece pe trotoarul celalalt?

 4. Carmen, nu stiu si chiar sunt interesata de cei care citesc materiale online, daca ele pot lua locul materialelor tiparite. Bibliotecarii sau studentii cu care lucrez nu prea cred asta. MI se pare ca trebuie studiat mai in detaliu cum si daca accesul la materialele digitale poate aduce oamenii in biblioteca pentru a folosi materialele clasice:) Raspunsul e, in general, negativ mai ales daca cei care hotarasc cum se desfasoara serviciile in biblioteca nu incearca sa se adapteze. Modul de cautare, de accesare si de prezentare a informatiei trebuie, in acelasi timp, sa semene cu ceea ce utilizatorii folosesc (sau googalesc) deja dar sa aiba si autoritatea si corectitudinea informatiei in format clasic.

  Din pacate daca tinerii trec pe celalalt trotuar o fac pentru ca nu cred ca la biblioteca pot sa gasesc ceea ce ii intereseaza. Nu cred ca e in primul rand vina lor ca nu stiu asta…

 5. Un astfel de videoclip este foarte potrivit pentru publicul tanar atat biologic cat si tanar spiritual. Ce ne facem insa cu cei de varsta a 2a, vechii activisti de partid care ne vor aduce acuze si se vor simti lezati fara a incerca macar sa vada efectul bun al unui astfel videoclip.
  PS Nu am nimic cu cei care au facut activitate de partid, numai ca unii chiar nu vor sau nu pot sa se debaraseze de ideologia marxist leninista.

 6. Ca sa citam din clasici:

  „Invatati copii si reinvatati parintii sa invete
  Ca sunt depasiti de timp, acu’ la batranete”

  „Mesajul e simplu” dar stiu ca e greu de pus in practica… Problema cea mare e ca daca celor care, teoretic, au acces la informatii, le e asa de greu sa renunte la vechile ideologii abia putem sa incepem sa ne inchipuim cum e pentru copiii care nu gasesc sprijin in familie, sunt etichetati drept problema la scoala, nu au mijloacele materiale care sa le permita accesul la tehnologia si informatia de ultima ora… s.a.m.d.

  Ce ne facem elta? Incercam sa invatam impreuna convinsi fiind ca se poate mai bine si crezand in rostul nostru si al bibliotecii in comunitate.

 7. S-au ridicat mai multe probleme in aceasta discutie:
  Materiale tiparite versus materiale on-line este o discutie care cred ca nu se va termina niciodata; continui sa fiu adeptul ideii ca adevarata cultura nu se face cu „supa la plic” (internet) ci punind mina foarte serios pe carte…
  Dar ce te faci, ca biblioteca nu e nici „cool”, nici „super OK” (va rog, remarcati ironia). Nici parazitii, nici 2pac nu o pot transforma in ceea ce nu este. Si eu (alt, de moda veche) asociez mai repede o biblioteca cu Haydn si Mozart, decit cu videoclipurile…

 8. Mie biblioteca mi se pare super cool 🙂 şi vorbesc foarte serios.

  Altmarius, cred că una dintre divergenţe apare atunci când încercăm să definim adevărata cultură pe care biblioteca o promovează. Da, cultură e Mozart şi Haydn dar pentru băiatul de cartier pe care Biblioteca Metropolitană, bibliotecă publică, îl serveşte, Paraziţii sunt tot cultură. Trebuie ţinut cont de asta…Aici e una din marile probleme ale bibliotecilor noastre publice: cultura = cultură înaltă iar restul este nedemn de a fi asociat cu biblioteca. Mare greşeală!

  Orice bibliotecar public îţi poate spune că Danielle Steel este o autoare foarte căutată. Sunt sigură că ea nu e pe lista ta de autori adevăraţi…şi atunci tu, ca bibliotecar (public) ce faci când trebuie să cumperi nişte cărţi noi? Chiar ţi se pare îndreptăţită decizia de a ignora complet ceea ce place publicului de dragul adevăratei culturi?
  Întreb, nu dau cu parul 😀

 9. N-as fi …alt, daca nu mi-as sustine pozitia! Din unele puncte de vedere ai dreptate. Trebuie sa putem oferi – ca biblioteca si Danielle Steele si Parazitii… Dar, incercind sa convingem cititorii ca literatura si muzica se afla in alta parte… Nu cred ca biblioteca trebuie sa se conformeze neaparat unei cereri existente pe piata (gen manele, OTV, etc), ci trebuie sa creeze aceasta cerere; cred ca biblioteca are, mai ales pentru cei mai tineri, un rol formator… Daca nu, toata munca noastra este degeaba, iar pe clasici ii vom arunca la gunou in urmatoarele doua generatii!
  Claudia, stiu ca esti in State, si acolo primeaza comercialul, inclusiv in activitatea de biblioteca.. Dar in mod cert, acest aspect are si parti negative, pe care un european nu are dreptul sa le omita.

 10. De acord cu tine: dar cum incearca biblioteca sa ii convinga pe cititori ca exista si altceva in afara de ce consuma ei la acest moment? Cum ii faci pe tineri sa nu mai treca pe cealalta parte a strazii? asta era intrebarea mea.

  Mi se pare ca nu exista aceasta preocupare la multi dintre bibliotecarii romani. Nu e suficient sa ai cartile pe raft si sa te plangi ca nu vin tinerii sa le ia. Cel mai des se da vina pe cititori: ei nu stiu, ei nu citesc, ei…Oare nu ar trebui sa ne uitam un pic si la cum incearca de fapt bibliotecarii sa ii ajute?

  Blogl tau mi se pare un inceput foarte bun in acest sens dar, de exemplu, mi se pare ca sunt prea rare referirile la biblioteca in care lucrezi. Blogul tau si spatiu bibliotecii sunt, in mintea unui cititor neavizat, doua lucruri diferite. De ce?

 11. In legatura cu bibliotecile din State…mie mi se pare gresit sa spui ca primeaza comercialul…poate consumerismul face parte din structura bibliotecii dar nu comercialul.. Daca totusi tie ti se pare o strategie comercila sa lasi orice om de pe strada sa intre in biblioteca si sa mearga la raft sa citeasca ce doreste, sa stea pe net…poate nu ar strica sa o implementam si in Romania.

 12. Ehe! Acest tip de dezbateri imi place si ma incita! Bun, in ceea ce priveste bibliotecile din State si diferenta dintre comercial si consumerism , esti avizata si nu pot sa te contrazic. In ceea priveste blogul meu insa… Practic nu am ce face mai mult! Am incepit sa-mi public un catalog al publicatiilor din secolul al XIX-lea; am facut prezentari ale publicatiilor aflate in colectii; am dat tot felul de anunturi in coloana din stinga; activitatea in biblioteca in care lucrez este atit de specializata si de specifica, incit si la mine (pe blog) trebuie sa primeze comercialul. Daca insa intra un tinar si-mi spune ca a aflat de existenta bibliotecii de pe blog, atunci misiunea mea e rezolvata!
  Nu stiu daca este o strategie comerciala faptul ca orice om de pe strada poate citi orice de pe raft in biblioteca de presa. Dar asta se intimpla. Si cred ca suntem printre putinii care aplica acest lucru. Singurul impediment ar fi inaltimea mare a rafturilor (aproape 5 m.), ceea ce necesita ca acel cititor sa utilizeze scara…

 13. Cind spun ca la mine pe blog trebuie sa primeze comercialul, ma refer la stirea care poate fi inghitita usor (fara sughituri), si nu la acceptia curenta a cuvintului…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: