• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

Buletinul electronic al bibliotecarilor maghiari din România

ReMeK-e-hírlevél este buletinul elctronic gratuit al bibliotecarilor maghiari din România, care apare lunar (în prima zi de lucru a lunii) din data de 1 septembrie 2006. Pornirea la drum al acestui buletin se datoreste propunerilor participantilor de la seminarului pe tema ”Dezvoltarea încrederii prin dezvoltarea serviciilor” de la Biblioteca din Târgu Secuiesc, din data de 4. august 2006. Pentru a exclude preblema financiară, care în cazul unui periodic pe suport de hârtie putea fi considerabilă, ne-am decis să alegem formatul electronic.

Pentru redactarea primelor numere s-au anuntat două voluntare: doamna Vántsa Judit, directoarea bibliotecii din Târgu Secuiesc si subsemnata. Fiind dat faptul, că redactia functiona de la start în mai multe locuri, am creat o ”redactie virtuală”, care consta defapt printr-o listă de discutii creată pe yahoogroups, cu acces numai pentru redactori. Primele cu titlul ReMeK-e-hírlap, de la al patrulea număr denumirea a devenit cel actual. Începând cu numărul 2/2007 buletinul are si număr ISSN (ISSN 1842-7448).

Redactia ReMeK-e-hírlevél s-a înmultit în timp, de la numărul 2 a participat doamna Kelemen Katalin, bibliotecară la Biblioteca Judeteană Hargita. Au fost câteva luni în care ne-am înputinat (noiembrie 2007. – martie 2008), doamna Vántsa Judit neputnând să ia parte la redactare. În prezent la redactare mai participă Tóth-Wagner Anikó si Hubbes László-Attila, bibliotecari la Biblioteca Judeteană Covasna.

Scopul buletinului ReMeK-e-hírlevél este de a informa bibliotecarii despre evenimentele care se petrec în diferitele biblioteci, să informeze despre manifestări profesionale, să ofere informatii utile pentru biblioteci si bibliotecari. Prin informarea bibliotecarilor urmărim de fapt ridicarea nivelului serviciilor bibliotecilor, în centrul atentiei fiind în continuare utilizatorul.

În 2008 am publicat în Könyvesház, supliment al revistei Művelődés (apare la Cluj) un rezumat al stirilor apărute în ReMeK-e-hírlevél despre evenimentele din biblioteci din perioada 2006-2007 (cu titlul ReMeK hírkavalkád).

Numerele buletinului ReMeK-e-hírlevél se pot găsi în Arhiva Electronică a Periodicelor a Bibliotecii Nationale Ungare (http://www.epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?id=1260 ).

Cei intersați se pot înscrie la ReMeK-e-hírlevél trimitând o scrisoare la adresa ReMeK-e-hirlevel-subscribe@yahoogroups.com , sau sau la bakai.magdolna@gmail.com.

Bákai Madolna,

Biblioteca Municipală Gheorgheni

3 răspunsuri

 1. Foarte utila acesta initiativa a voastra. Bravo!
  Magda, vroiam sa te intreb daca va contacteaza cititorii si ce fel de intrebari primiti la „redactie” din partea lor?

 2. Potentialii cititori au fost contactati chiar la inceput. La lista de discutii a Asociatiei Bibliotecarilor Maghiari din Romania rmke@yahoogroups.com am dezbatut tema denumirii buletinului. Din mai multe propuneri am compus cuvantul ReMeK-e-hirlevel, care vine din Romaniai Magyar Konyvtarosok Elektronikus hirlevele, dar insasi cuvantul remek are un inteles, insemana „splenid, superb, minunat”. Noi incercam din rasputeri ca buletinul sa fie intradevar splendid.

  Schimbarea denumirii a fost propusa tot de cititori, deoarece in denumirea initiala ReMeK-e-hirlap, cuvintul hirlap inseamna ‘ziar, jurnal, gazeta’, si se referea mai mult la suport de hartie. Alte observatii, referitoare la continut am primit tot prin lista de discutii rmke@yahoogroups.com . Unele se refereau la faptul ca predominau stirile din zona Harghita-Covasna. Deoarece colaboratorii sunt din aceasta zona, e destul de greu sa culegem vesti din alte zone, dar incercam, facand cautari cu google, si urmarind cateva site-uri utile (chiar si ProLibro). In cazul in care gasim o stire care se refera la un eveniment dintr-o biblioteca, incercam sa contactam – tot prin lista de discutii, sau prin telefon – pe cineva care sa ne ofere detalii. Pe lista de discutii rmke am fost felicitati si pentru prezenta noastra pe ProLibro.

  La sfarsitul buletinului sunt trecute adresele redactorilor, pentru ca cititorii sa ne poata contacta. Am primit observatii si pe aceasta cale (referiri la continut, felicitari).

  Am intocmit si un chestionar care a fost dat participantilor de la o conferinta a Asociatiei Bibiotecarilor Maghiari din Romania in 2006. Rezultatul a fost publicat in urmatorul numar. Daca te intereseaza il pot trimite, dar necesita ceva timp, deoarece trebuie tradus.

  Prin Biblioteca Judeteana Covasna buletinul ajunge si la biliotecarii care nu au acces la internet, distirbuirea exemplarelor realizandu-se (adevarat, cu ceva intarziere) prin metodist.

  Cred ca am atins mai multe teme. Daca te mai intereseaza ceva, iti stau la dispozitie.

 3. Multumesc mult Magda pentru aceste stiri. Nu cred ca e necesar sa traduci rezultatele chestionarului din 2006 dar suntem foarte interesati de proiectele/cercetarile viitoare pe care o sa le faceti.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: