KNOL – a unit of knowledge

KNOL, noua enciclopedie online, anunţată de Google încă din luna decembrie a anului trecut, a devenit disponibilă marelui public în urmă cu două săptămâni. În perioada celor şapte luni de testare au existat voci care fie au identificat în aceasta un rival al consacratei, de pe acum, Wikipedia, fie au sesizat complementaritatea lor.

Plecând de la obiectivele celor două proiecte şi a observaţiilor făcute de experţii celor două tabere iată cum arata tabloul « Knol vs Wikipedia » :

Caracteristici :
WIKIPEDIA http://en.wikipedia.org/wiki/MainPage
KNOL knol.google.com

Tip site:
Referinţă

Înregistrare colaboratori:
Da

Anul lansării:
2001 – Wikipedia
2008 – Knol

Conţinut :
2,500,744 – Wikipedia
350 articole in cea mai mare parte în domeniul sănătăţii şi medicale – Knol

Limbi disponibile :
250 – Wikipedia
Engleză – Knol

Scop:
Punerea în comun a cunoştinţelor prin intermediului Internetului

Autor :
Colectiv şi anonim – Wikipedia
Autor individual cu identitate reală – Knol

Modificarea articolelor :
Oricine, oricum – Wikipedia
Numai cu acordul autorului – Knol

Maniera de lucru :
Un singur articol pe un subiect dezvoltat de mai mulţi autori – Wikipedia
Mai multe articole cu autori unici pe acelaşi subiect (existenţa mai multor puncte e vedere legate de o temă) – Knol

Remuneraţie :
Colaboratorii au posibilitatea de a câştiga bani prin intermediul articolelor postate cu AdSense (pot alege să afişeze reclame – în formă de link-uri contextuale) – Knol

Până una alta, atât reprezentanţii Wikipediei, cât şi cei ai platformei Knol se întrec în declaraţii de prietenie şi susţinere. Fundaţia Wikimedia, cea care deţine numele Wikipedia şi serverele de hosting ale proiectului, a salutat iniţiativa Knol Google afirmând că : “mai mult conţinut liber, înseamnă mai bine pentru omenire.” La rândul său, Cedric Dupont – responsabilul proiectului Knol – răspunzând unui articol intitulat:”Wikipedia killer” (Asasinul Wikipediei), declara că : “Google este foarte fericit ca există Wikipedia şi că această se bucură de succes. Şi oricine încearcă să elimine Wikipedia de pe piaţă va face implicit rău şi proiectului Knol.

Termenul „knol” vine de la „knowledge” (engl. „cunoştinţă”) – desemnează unitatea de măsură a cunoaşterii.

Reclame

3 răspunsuri

  1. dar si lui google (motorului de cautare) se spune ca i-a aparut concurentul: motorul Cuil http://www.cuil.com/

  2. Wikipedia e ok, gasesti orice, e mult mai usor de imbunatatit si sunt mii de surse (userii ce scriu), pe cand in cazul Knol, cu toate ca e sprijinit de google, e un prioect in sistem inchis… totul trece printr-un filtru, destul de neproductiv. Eu cred in Wikipedia, e un proiect facut oameni pentru omenire.

    @marinpruteanu
    Am probat Cuil, promite… dar mai are mult de invatat de la google 😉

  3. E normal sa apara concurenta. Ideea cu Knol e ca, teoretic cel putin, ridica mult nivelul de incredere in informatia pe care o furnizeaza. Wikipedia nu este acceptata ca sursa in lucrarile importante produse in mediul universitar. Knol insa vrea sa fie o autoritate si prin aceasta sa isi castige popularitatea. Sa vedem cum va fi primita in comunitatea online si, mai important, cate resurse o sa fie dispusi cei de la Google sa investeasca in acest proiect.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: