Biblioteci publice, advocacy, IREX şi cenzura

Miercuri stăteam în sala unde se ţinea sesiunea despre Biblioteci metropolitane şi publice în cadrul IFLA 2008. Discuţia despre advocacy în arena politică pentru a susţine bibliotecile publice şi programele lor a ţinut mai mult de 4 ore şi m-a convins să renunţ până şi la recepţia oferită participanţilor la IFLA de Bill & Melinda Gates Foundation cu ocazia decernării premiului Access to Learning pe 2008.

Prezentările şi întrebările care le-au urmat m-au ajutat foarte mult să înţeleg problemele cu care se confruntă bibliotecarii din diferite colţuri ale lumii în a se înţelege cu cei care fac politicile la nivel local şi să pot observa cum au fructificat mulţi dintre colegii nostri şansele pe care şi le-au făcut.  Câteva articole ale celor care au prezentat ar fi:

Cu cât ascultam mai mult cu atât îmi doream ca un reprezentat IREX România să fie în sală, să ia notiţe, să înveţe din experienţele celorlalţi  şi să le transmită mai departe. Dar vedeţi voi, din păcate, organizaţia care hotărăşte cum va fi cheltuit atâta amar de bani în bibliotecile noastre nu îşi prea dă silinţa să şi înţeleagă pentru ce face acest lucru… Când am iesit din sală eram hotărâtă să postez cât de repede pot tot ceea ce am aflat despre advocacy în biblioteci din alte părţi şi să iau legătura cu cei interesaţi să pornim o discuţie în acet sens.

Din păcate elanul mi-a fost tăiat când am intrat pe biblioteca.ro şi am aflat că o parte din mesajele pe are le postasem cu ceva timp în urmă nu mai sunt disponibile. Ciudat e că nu au dispărut toate ci numai câteva în care împreună cu alte două membre criticam organizarea concursului pentru TOT, lipsa de comunicare  şi organizare din partea IREX Romania. Nu îmi este prea clară această dispariţie dar cînd mi se spune că pot deveni membru al unui forum deschis, particip la acel forum şi mă trezesc că din 9 mesaje postate mai sunt disponibile 5 încep să ma cam îngrijorez. Evident că nu sunt singura persoană careia i s-au şters-restricţionat mesajele fără motiv, fără avertisment s.a.m.d.

Să înţeleg că critica deranjează la IREX România atât de mult încât cenzura devine acceptabilă?

Dreptul la libera exprimare? Critică constructivă? Credinţa în democraţie? Nu căutaţi pe biblioteca.ro că nu mai sunt de găsit!

Reclame

8 răspunsuri

 1. Da Marin ar trebui sa fie 9. Ai incercat sa le deschizi? cele care au ca subiect Info rezultate nu pot fi citite…

 2. ai dreptate. mai sa fie!

 3. O fi poate si o problema de ordin tehnic !?! zic si io…

 4. Hm…nu exclud aceasta posibilitate insa userul veveritablonda( voce si mai critica decat mine, daca iti poti imagina as aceva :D) a intrebat acum aproape o luna unde au disparut niste posturi ( DIn 14 posturi se vad doar 11) dar nu a primit nici un raspuns. Daca ar fi fost probleme tehnice ma gandesc ca ar fi trebuit anuntate din timp, sa nu se mai piarda si alte mesaje…asa cum mi se pare ca tocmai s-a intamplat.

  Cand se lucreaza la crearea unei comunitati respectul fata de opiniile si munca celorlati ar trebui sa fie foarte importante. Cred ca problemele tehnice n-ar fi o problema daca ar exista comunicarea necesara…

 5. Versiunea cu cenzura e atat de incredibila incat nimanui nu-i vine sa creada. Dar se pare ca se poate face o buna manipulare chiar in mijlocul transparentei. Din pacate nu gasesc arhivate in Google acele pagini.
  O problema pentru bibliotecarul acestui secol: cum sa gasesc informatii care nu mai exista?

 6. Buza ziua tuturor!

  In primul rand vreau sa raspund la intrebarea “De ce IREX Romania nu a participat la IFLA 2008?”.
  Ne-ar fi facut foarte mare placere sa putem participa la acest important eveniment. Din cauza constrangerilor programului, acest lucru nu a fost posibil. Insa, un numar mare de reprezentanti ai Fundatiei Bill & Melinda Gates au fost prezenti la conferinta IFLA, iar noi ne aflam in permanent contact cu acestia.

  In ceea ce priveste forumul biblioteca.ro, avem ceva probleme tehnice cu el, pentru care imi cer scuze in numele echipei IREX. Software-ul pe care se bazeaza forumul biblioteca.ro are hibe, si din cauza anumitor probleme ale forumului, la inregistrare anumiti utilizatori au primit drepturi de moderator, si au putut sterge posture si topicuri care nu erau initiate de ei.

  Va asigur ca nu e nicaieri nicio intentie de cenzura.

  Claudia, cred ca tu esti chiar unul dintre cei care au fost martori la faptul ca am incercat sa fim cat mai transparenti, chiar si cand am primit „atacuri” nu foarte „on-topic” de la anumiti utilizatori. Posturile critice, uneori chiar agresive, nu au fost nici sterse, nici moderate, intrebarile pertinente adresate au primit raspunsuri pertinente, zic eu.

  In ceea ce priveste topicul in care se discuta despre recentul TOT, rog insistent pe participanti sa continue sa foloseasca forumul ca platforma de comunicare – informatiile despre ceea ce s-a intamplat acolo, si ce va rezulta din training sunt utile pentru tot grupul de instruiti, si nu numai pentru ei.

  Din pacate nu toate merg ca unse mereu – curand vom avea web-site nou, forum nou, si toate „greutatile” pe care le-am infruntat cu actualele instrumente ne vor ajuta sa le facem pe cele noi mai bune si mai frumoase.

  Pentru voi, ceilalti colegi Prolibristi, „Asteptam in continuare criticile tuturor !” nu e o lozinca: orice feed-back primim, ne ajuta sa analizam, sa decidem si sa actionam. Invatam de la voi, asa ca va rugam sa nu ne lasati necriticati.

  Va multumim si va asteptam cu toate criticile si sugestiile in sectiunea special creata pe biblioteca.ro: http://www.biblioteca.ro/forum/viewforum.php?f=34 !

  Anca Rapeanu
  IREX Romania
  Global Libraries

 7. Anca sunt placut surpinsa de raspunsurile primite din parte voastra. Ma bucur sa aud ca nu e cenzura la biblioteca.ro. De cand am scris acest post ma rog sa nu fi avut dreptate cu afirmatia despre cenzura…

  Faptul ca se pierd mesaje e insa foarte grav. Nu am inteles din mesajul tau cum anume va veti asigura ca mesajele cu care vor participa cei interesati pe forumul existent nu se vor pierde in viitor? Veti asigura o arhivare a lor, eventual o transferare a mesajelor care mai exista inca pe biblioteca.ro pe noul site?

  Din experienta mea noi instrumente nu inseamna si mai putine greutati…ci doar altele, sub alte forme. Cred ca o politica a mesajelor, a modului in care voi le administrati si raspundeti la ele, a transparentei pe care incercati sa o oferiti este necesara pe forum.

  In legatura cu IFLA…in cadrul programului GL nu exista si o sectiune de pregatire a bibliotecarilor? Nu se putea ca IREX sa fi platit transportul pentru un bibliotecar din sectiile pilot ca sa participe la conferinte si sa faca prezentari pentru colegii ramasi acasa?
  Nu uitati ca 5 ani e o perioada scurta si dupa ce IREX pleaca bibliotecarii vor ramane singuri sa lupte pentru reusita pe termen lung a acestui proiect. E foarte necesar ca ei sa comunice atat cu colegi din Romania cat si cu cei din alte parti care uite, vor sa rezolve aceleasi probleme.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: